Felesleges OS árának visszaigénylése

toros, 2010. március 4.

Csatlakozz a kezdeményezésünkhöz!

Az FSF.hu Alapítványt megkereste egy felháborodott szabad szoftver felhasználó. Szeretett volna egy bizonyos notebook típust operációs rendszer nélkül vásárolni egy boltban, de ez az eladók tájékoztatása szerint nem volt lehetséges. Ez a helyzet sajnos többünkkel megtörtént már. Bosszantó, hogy ugyan nem akarjuk használni az előre telepített operációs rendszert és szoftvereket, mégis kénytelenek vagyunk azokért fizetni. Ha a kiszemelt gép csak előre telepített rendszerrel vásárolható meg, akkor nincs más választás. Jelenleg.

Az EU-ban több helyen lehetőség van a felesleges operációs rendszer és a többi előre telepített szoftver árának visszaigénylésére. Célunk, hogy hazánkban is legyen nyitva ez a lehetőség.

A fent vázolt problémával felkerestük a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot (NFH), akik a következőt mondták. A felvetésnek van létjogosultsága, de csak akkor tudnak érdemben foglalkozni vele, ha legalább 50-100 ember találkozott már ezzel a helyzettel és támogatják a beadványunkat. Ezért gyűjtjük azoknak az adatait, akiket érintett vagy hamarosan érinteni fog ez a probléma.

Kérjük, hogy ha szeretnéd támogatni a kezdeményezésünket, akkor a nfh-beadvany.fsf.hu oldalon add meg az e-mail címed. Küldeni fogunk neked egy webes űrlap címet, ahol ki kellene tölteni néhány adatot magadról és a vásárlás körülményeiről. Akkor is segíthetsz, ha a körülmények miatt végül is elálltál annak a gépnek a vásárlástól, vagy épp most állsz vásárlás előtt, és most jött szembe ez a probléma.

Címkék: ,

8 hozzászólás “Felesleges OS árának visszaigénylése” bejegyzésre

 1. Nevermind szerint:

  Hajrá FSF!

 2. szg szerint:

  40.000 Ft a gépemen lévő nem használt W7 Home Premium? Még jó hogy visszakérem.

 3. ttv szerint:

  Linuxot használok évek óta, én örülnék a legjobban, ha vissza tudnám igényelni a felesleges w árát.

  Sajnos nehezen védhető álláspont: a lecsatolható kapucni árát sem kérhetem vissza kabátvásárlás esetén, azzal, hogy kösz, nem kell mert nekem már van sapkám…

  Szvsz a fogyasztóvédelem semmit sem tehet.

  Azt lehet elérni – talán – hogy kínálják nyílt oprendszerrel is a gépeket, mert valós és jelentős piaci igény. Már ha tényleg az.

 4. kb szerint:

  Én azzal is megelégednék, ha a közeljövőben operációs rendszer nélkül lehetne vásárolni bármilyen notebookot.

 5. SMáté szerint:

  Sziasztok!

  Mint a témával gyakorta foglalkozó, szeretnék pár észrevételt tenni.

  Az NFH nyilván egy úgynevezett “közérdekű kereset” lehetőségét vetette fel. Ez egy olyan per, ahol a bíróság a fogyasztók széles körét érintő tisztességtelen feltétel esetén kimondhatja, hogy a feltétel érvénytelen, így a határozat kötelezi a kereskedőket (a nem beperelt kereskedőt természetesen csak indirekt) arra, hogy ne ezt a gyakorlatot alkalmazzák.

  Ez azonban azt kívánja, hogy egyazon kereskedőtől érkezzen a panaszosok közül 15, de inkább 20. (eddigi tapasztalatok szerint ez elegendő egy katalógussal együtt a “széles kör” alátámasztására).

  Tapasztalataim alapján ugyanakkor azt javaslom, hogy az NFH helyett egy civil szervezetet keressetek meg az üggyel, ők erre céltámogatást kapnak, komolyabb tapasztalatokkal rendelkeznek.

  Amennyiben segíteni tudok, szóljatok.

  Üdv:

  Máté

 6. SMáté szerint:

  Azt nem írtam, hogy véleményem szerint van fantázia az ügyben, s egy közérdekű kereset esetén természetesen nem kerül semmibe az egész a panaszosoknak.

  Ellenben számlára, reklámanyagra, katalógusra szükség lehet (csak szabályosan mentett prt screen-t fogad el a bíróság, szimpla word-be illesztett kép nem jó, ha webshopról lenne szó).

  Máté

 7. Rumci szerint:

  Sziasztok

  kb véleményével értek egyet maximálisan.
  A fiamnak vett gépén vista volt az “ajándék”
  megvételnél és mivel az használhatatlan
  ahelyett hogy odaadtuk volna neki még az xp-t
  telepíthettem neki fel ami a sok szerpakkal egyűt
  egy nap.
  Sajnos nem tudom a LINUX-ra rávenni.
  Ami a lényeg vennem kellet egy op rendszert
  ami 10 percig nem volt használva.

  Rumci

 8. SMáté szerint:

  Ahhoz, hogy OS nélkül lehessen gépet venni, pont az az út vezet, hogy egy közérdekű kereset végén ki lehessen mondani: nem lehet kötelezni a júzert arra, hogy OS-t is vásároljon és fizessen.

Itt lehet hozzászólni !