Az új Ubuntu arculat és a közösség

toros, 2010. március 10.

Valószínűleg már sokan hallottak róla, hogy nemrégiben megújult az Ubuntu arculata. Bár ez a változás közvetlen módon természetesen semmilyen formában nem érinti az FSF.hu Alapítványt, az azonban már most biztosra vehető, hogy ehhez kapcsolódóan több aktivistánknak is lesz dolga, illetve ez a változás több olyan oldalt is érint, ami az alapítvány szerverén, a Barackon működik, így talán érdemes itt is írni róla.

A feladat természetesen adja magát: meg kell újulnia az Ubuntuhoz kapcsolódó oldalaknak, így az ubuntu.hu, a sugo.ubuntu.hu és a planet.ubuntu.hu oldalaknak. A feladat szépségét az adja, hogy ez a három oldal bár külsejét tekintve rendkívül hasonló, de valójában a technikai hátterüket tekintve különbözőek, így mindháromhoz el kell készíteni a témát. Persze az egyes grafikai elemeket fel lehet majd használni több helyen is, és legalább az arculatot nem kell minden egyes oldalnál kitalálni, de azért szépen lesz vele munka. Szerencsére azért nem vagyunk teljesen magunkra hagyva: egy Ubuntu aktivista, Bognár András felajánlotta nekünk a segítségét. Korábban ő már készített különféle grafikákat a magyar Ubuntu közösség számára, így például a Karmic Koala megjelenése előtti visszaszámlálót, és részt vett az Ubuntu Planet február elején elkészült témájának megalkotásában – amihez most megint hozzá kell nyúlnunk. De legalább rutinból fog menni…

Az ubuntu.hu Drupal oldala esetében számíthatunk a nemzetközi közösség segítségére is, az Ubuntu Drupal csapatnak köszönhetően. Korábban is az általuk készített témából indultunk ki a saját oldalunk elkészítésekor, de azért annyira nem volt triviális a testre szabása, illetve volt benne egy-két nem igazán szép megoldás is. Bízunk benne, hogy az új téma ebből a szempontból jobb és barátságosabb lesz, de még így is azzal számolhatunk, hogy egy hétvégét el fog vinni a feladat. Legutóbb Őry Máté dolgozott ezen, és mivel ő ismeri legjobban a mostani ubuntu.hu működését, így jó eséllyel ezúttal is szükség lesz a munkájára. A Planet és a Súgó esetében pedig valószínűleg Nyitrai Istvánnak (Sianis) kell majd a téma oldalra szabásával foglalkoznia, hiszen az aktuális oldalak is az ő keze munkáját dícsérik.

Talán a fentiekből is jól látszik, hogy ez a feladat a konkrét munka mellett már koordinációt is kíván, hiszen több ember erőfeszítéseit, és különböző, egymástól részben független feladatot kell összehangolni. Az egyik dilemma ehhez kapcsolódóan, hogy érdemesebb-e először megcsinálni csak az egyiket, és amikor ott már elégedettek vagyunk a végeredménnyel, akkor adaptálni a többi oldalra, vagy éppen ellenkezőleg, egy nagy, egész hétvégés sprintet érdemesebb inkább szervezni, ahol minden érintett egyszerre jelen tud lenni (akár személyesen, akár online), és együtt dolgozni rajta. Ez utóbbi mellett szól mindenképpen, hogy ez egyben közösségszervező erővel is bírna.

Azt hiszem, ez a poszt egyben azt is elég jól mutatja, hogy az Alapítvány milyen fontos szerepet tölt be a Magyar Ubuntu Közösség életében: a kiterjedt webes infrastruktúránk számára ugyanis teljes egészében az FSF.hu biztosítja a hátteret. Az egyes oldalak alatt Ubuntut futtató virtuális gépek vannak, így teljesen szabadon tudjuk megvalósítani az elképzeléseinket. Annak is rendkívül nagy jelentősége van, hogy ezt az infrastruktúrát nem egy cég biztosítja számunkra, így nem vagyunk kiszolgáltatva: nem kell attól tartanunk, hogy a gazdasági vagy üzleti környezet, esetleg a cég fókuszának változása miatt kirántják alólunk a szőnyeget, vagy vállalhatatlan kompromisszumra akarnak kényszeríteni. Ez a függetlenség biztosítja számunkra azt, hogy nyugodtan tudunk dolgozni, és nem kell aggódnunk amiatt, hogy az erőfeszítéseink kárba vesznek. Bár a Magyar Ubuntu Közösség és az FSF.hu Alapítvány egymástól független, de az együttműködés folyamatos, és úgy vélem, sikeres is.

Címkék: , , ,

Egy hozzászólás “Az új Ubuntu arculat és a közösség” bejegyzésre

  1. bognarandras szerint:

    Hát igen… kemény meló lesz.

    Szóval ubuntu.hu, sugo.ubuntu.hu, planet.ubuntu.hu design és akkor még az alap téma felvétele után ott vannak a kis képek amik majd kellenek (logók, visszaszámláló, ikonok… stb).
    Szóval tényleg nem lesz meg pikk-pakk.

    És én attól félek, hogy az utolsó pillanatban adják ki a szükséges alapanyagot. Mert még mindig nincs kész az új betűtípus, az új logó még mindig nem tölthető le, nincs új drupal/wiki/planet téma, új színpaletta… stb. Szóval semmi sincs jelenleg. Mondjuk nincs időponthoz kötve a dolog, de jó lenne minnél előbb túlesni rajta. Kapkodni viszont senki sem szeret.

Itt lehet hozzászólni !