Mivel foglalkozom mostanában?

timar, 2010. március 11.

OpenOffice.org

Az utóbbi időben sokat foglalkoztam az OpenOffice.org-gal, elsősorban buildeléssel, patchekkel és honosítással. Lefordítottam a Calc munkalapfüggvényeit magyarra, mint a magyar Excelben. Lesz erről egy ismertető cikk az openoffice.hu-n, már kész, de megjelentetéssel megvárom, amíg lesz béta build, amit ki is lehet próbálni. Addig is mindenki higgye el, hogy nagyon át lett minden gondolva, és senki nem fog rosszul járni. Jó nagy munka volt, a hibák elkerülése érdekében kézzel cseréltem le a függvényneveket mindenhol, több ezer helyen. Minimum 3 nap ment el vele tisztán. A Pallay-féle Calc könyvet is szeretném frissíteni ezzel a változtatással. A terv az lenne, hogy szeptemberre (tanévkezdés) legyen stabil kiadás magyar függvényneves OOo-ból és a tankönyvből. Ezzel teljesíteném Blahónak a 2006-os LOK-on tett ígéretemet, hogy megoldom a magyar függvénynevek problémáját. Kicsit hamarabb vártam a megoldást, de a lényeg, hogy nem lett elfelejtve.

Ami a béta buildet illeti, ma akartam egyet csinálni, de nem jött össze, mert az ooo-build nincs olyan állapotban. Mára ígérték a 3.2.1 beta1 kiadást, de délelőtt még nem ment fel egy csomó patch az újonnan beállított –fuzz=0 opció miatt. Láttam egy csomó defuzzing commitot, de úgy látszik nem mindenki tette rendbe még a részét. KAMI sem vitte még át a dolgait (engem a Lightproof integrálása érint) az ooo-build-3-2 branchből a masterbe, de végül is nem ez volt az akadály, hanem a fuzzy patchek. Az OOo 3.2.1 egyébként április vége felé jelenik meg.

Mozilla

Miután a fent leírtak miatt az OpenOffice.org most pihenni kényszerül, elővettem megint a Mozillát. Két nagy adósságom van, amivel mindenképp foglalkozni kell. Az egyik a Thunderbird 3.1 fordítása. A beta1-ről lemaradtam, azt hiszem. Március végén fagyasztják a beta2-t. A másik a Personas website, amit Gusztin Rudolf lefordított, csak lektorálni kéne. Már nekiláttam ugyan, és Kéménczy Kálmán is, de többet kellene vele foglalkozni, hogy belátható időn belül kiadhassuk. A három napos hétvégén talán lesz rá lehetőség. Itt hívom fel a figyelmet arra, hogy az Addons website is fordítható a weben keresztül, bárki besegíthet! Erről volt egy cikk a mozilla.fsf.hu-n.

Szintén megemlíteném, hogy Kéménczy Kálmán készített egy profi videót a Firefox 3.6 újdonságairól, ami ugyan már nem túl aktuális (mert a Firefox 3.6 januárban jelent meg), de most már megvan a technológia és a tudás hasonló videók készítéséhez, pl. a Firefox 3.7 megjelenésére.
Talán én is megtanulom a videókészítést egyszer…

Címkék: ,

Itt lehet hozzászólni !