Folyik a munka a magyar OpenOffice.org 3.2.1-en

timar, 2010. március 22.

Az elmúlt hétvégén készítettem három patchet, készülök a 3.2.1 kiadására. Úgy látszik, mindig az x.y.1-es verzió kiadása előtt marad több időm javításokra – mondjuk ez logikus, mert ilyenkor minimális mennyiségű új fordítani való van –, és elmondhatjuk, hogy az x.y.1-es verzió lesz olyan, mint amilyennek az x.y-t szerettem volna. 🙂 A javításokról Németh Lacival vezetünk egy listát (Google Docs). Ez egy belső anyag, lehet, hogy nem is érthető a nagyközönség számára, csak azért teszem közzé, hogy kb. látszódjon, hogy mivel foglalkozunk.

Próbálom lefordítani Windowsra az aktuális állapotot, de ez nem egyszerű feladat. A fejlesztők Linuxon dolgoznak. Tapasztalom, hogy ami Linuxon simán lefordul, az Windowson nem mindig. A napokban többször is küldtem build logot azoknak, akiknek a kódja miatt hibára futott a build. Örülnek neki. Én is örülök, hogy ezzel hasznára lehetek a közösségnek, mert egyébként Windowson OOo-t buildelni sokkal rosszabb, mint Linuxon. Főként az a baj, hogy lassabb, a mostani rendszeremen kb. 12 óra, összevetve a Linux 4-6 órájával. A Windows mellett szól viszont, hogy az FSF.hu buildnek ez az elsődleges platformja – a legtöbb Linuxra a disztribúciók csomagolják ugyanazt az ooo-build kódot, mint amin az FSF.hu build is alapul.

Annak idején nagy dilemmát okozott az FSF.hu Alapítványnak, hogy az OpenOffice.org fejlesztéséhez megvegye-e a Windows és a Visual Studio licencét. Egyfelől mindenki belátta annak szükségességét, hogy az OpenOffice.org-ot “FSF.hu márkanév” alatt Windowsra kiadjuk, másfelől többen idegenkedtek attól, hogy egy szabad szoftveres szervezet nem szabad szoftverért – ráadásul Microsoft szoftverért! – pénzt adjon. Szerencsére senkinek nem kellett önmagával meghasonlania, mert Kéménczy Kálmán felajánlotta, hogy használhatok a Novell Magyarország VMWare szerverén az OOo-fejlesztés céljaira egy nekem dedikált virtuális gépet. A licenceket a Novell szerezte be, távoli munkaasztalra tudok bejelentkezni, és zavartalanul használom már több, mint 3 éve. Nagyon élvezem így a munkát, mert bárhonnan elérem a virtuális gépet, mindig rendelkezésre áll, nem a szobámban zúg éjjelente, mint ahogy régen dolgoztam, és nem a saját gépemet terheli. A hardverfejlesztéseknek köszönhetően ma már ez a virtuális gép kb. kétszer gyorsabb, mint a saját korosodó asztali rendszerem, úgyhogy tényleg így a legjobb.

Címkék:

Egy hozzászólás “Folyik a munka a magyar OpenOffice.org 3.2.1-en” bejegyzésre

  1. Petya szerint:

    Jó ötlet volt ez a blog, nagyon szívesen olvasom az ilyen bejegyzéseket. 🙂

Itt lehet hozzászólni !