Márciusi beszámoló

nemeth, 2010. április 3.

Ősszel Budapest ad otthont az OpenOffice.org éves nemzetközi konferenciájának, és egyben az OpenOffice.org 10 éves születésnapi ünnepségének. Az FSF.hu Alapítvány támogatásával az OpenOffice.org javításán, kiegészítésén dolgozom, és már most látszik, hogy a konferencián sok szép magyar eredményről is beszámolhatunk. A nyílt forráskód rendkívüli előnyt jelent az irodai csomag honosításában, fejlesztésében. Csak márciusban Tímár András és Szalai Kálmán segítségével új magyar betűkészlet (Magyar Linux Libertine), új helyesírás-ellenőrző-változat (Hunspell 1.2.9), új magyar szótárváltozat (Szabad magyar szótár 1.6.1), új magyar eszköztár került az OpenOffice.org, illetve Go-oo változatának forrásfájába, vagy a központi OpenOffice.org-kiegészítők közé. Készül a szabad OpenOffice.org Writer-jegyzet is, ami részben tankönyv, részben fejlesztési dokumentáció a párhuzamosan készülő OpenOffice.org-javításokról, kiegészítésekről. Hírekkel bemutatva a fejlesztéseket:

  • 2010-03-01. Magyar Linux Libertine (valószínűleg az első professzionális szabad magyar betűcsalád, OpenOffice.org-ban is jól használható kiskapitálissal, megfelelő spáciummal a felkiáltójel, kérdőjel, kettőspont és pontosvessző előtt, fj és ffj ligatúrákkal, az új kiadás ugráló számos változatban is használható, része lesz az OpenOffice.org 3.2.1-nek);
  • 2010-03-04. Hunspell 1.2.9 kiadás. Ahogy az előző hírben szerepelt (Magyar helyesírás-ellenőrzés a Google Chrome-ban és az Index címoldalán), sínen van az integrálás, és véletlenül még indexes hír is lett belőle.
  • 2010-03-26. Új magyar eszköztár (évek óta igényelt problémára nyújt megoldást: a kereszthivatkozásokhoz kapcsolódó magyar névelők konzisztenciájának biztosítására);
  • 2010-03-29. Új helyesírási szótár (már letölthető a Firefoxhoz is);
  • 2010-04-01. Új fejlesztések (A Writer jegyzet több javítást is tartalmaz. Többek között Németh Krisztiántól, Szabó Pétertől és Gyuris Gellérttől kaptam hasznos javaslatokat, amelyek egy része örvendetes módon egybecsengett az általam is problémásnak talált részekkel. A jegyzetben most már egységesek az ugráló számok, köszönhetően az új Magyar Linux Libertine N betűknek. A vázlatszintek számozásának ismertetése – ahogy Gellért is írta, az általános megoldás a speciális helyett – került a számozások ikon és helyi menüvel való címsorszámozás helyére. Kiderült az is Tímár Andrással való levelezés közben, hogy az OpenOffice.org 3-ban megjelent térközös pozicionálás még nem egyenértékű a címsorok számázásánál az Utána: mezőben megadott szóközökkel, ha kereszthivatkozásról van szó.)

Amiről hír még nem jelent meg: Javított angol nyelvi állományok. A kvirtmínusz (és kevésbé a nagykötőjel) használata súlyos problémát okoz a helyesírás-ellenőrzésben, de az új szótárak javítják ezt. Az OpenOffice.org módosított szótördelő algoritmusa még az angol elválasztásban is problémát okozott, erre is megoldást nyújtanak az új szótárak. A ligatúrákat is támogatja mind a helyesírási, mind az elválasztási szótár. Ez utóbbi kapcsán tervbe van véve egy tipográfiai kiegészítő az angol és magyar nyelvhez is.

Hírt adtam arról is a HUP-on, hogy elhunyt Kass János. Pár éve kértem tőle segítséget egy szabad számítógépes betűkészlet elkészítéséhez. Zseniális gyermekkönyv-illusztrációi, Dilemma c. kisfilmje, bélyegei miatt gyerekkorom óta ismerem a nevét. Szegeden örömmel fedeztem a Kass-galériát, és a Kass János születésnapjára készített szegedi albumot. A Nem túl rövid bevezető a LaTeX 2ε használatába c. jegyzet fordítása után Knuth MetaFont programjával is próbát tettem. Tótfalusi Kis Miklós betűmintalapjának másolatát kinagyítva elkészítettem egy leírást az a betűről, de az eredménnyel nem voltam elégedett. Amikor legközelebb a Kass Galéria mellett vitt el az utam, megkérdeztem a galéria munkatársától, hogy esetleg itt van-e Kass János, és hogy zavarhatom-e. A válasz igen volt, de kicsit zavarban voltam, hogyan szólítsam meg. Egy kis helyiségben ült és dolgozott. Megkérdezte, hogy az olajosoknál vagyok-e informatikus, amikor elmondtam, hogy mit szeretnék. A betűtervezéssel kapcsolatban azt válaszolta, hogy sajnos akiket ismert (most utólag már tudom, hogy Szántó Tiborra gondolhatott, akivel közös albuma jelent meg Betű & Géniusz címmel), már nem élnek.
A történelem elsodorta családját Szegedről, de nem tudott elszakadni a várostól. A Délmagyarország nekrológja. Ha az OpenOffice.org-javításokkal és a készülő jegyzettel sikerül hozzájárulnom a szebb kiadványok, dokumentumok készítéséhez, Kass Jánosnak is köszönhető.

Itt lehet hozzászólni !