OpenOffice.org fordítás FAIL!

timar, 2010. április 7.

Ma közzétették az OpenOffice.org 3.2.1 tesztbuildjeit, hogy a honosítók tesztelhessék a saját nyelvüket. Letöltöttem, gondoltam, minden rendben lesz. Sajnos egyáltalán semmi sincs rendben!!!

Az előző blogbejegyzésemben írtam róla, hogy volt egy kis zavar, hogy ki fordítja ezt az update-et, és hogy megnyugtató ígéretet kaptam arra nézvést, hogy az én fordításomat fogják használni. Ehhez képest gyanús fordítást olvastam a névjegypanelen… Én nem így szoktam fogalmazni… Nézzük csak meg a Pootle-t! És igen!!! Jól sejtettem! Egy fordítódroid baromságaival vágták felül a munkámat, annak ellenére, hogy direkt megígérték, hogy nem így lesz. Miért?? Írtam levelet, majd biztos válaszolnak, hogy tévedés, blablabla… De addig is nézzük, miért adott pénzt a Sun/Oracle, mire cserélték le az én ingyen felajánlott, társadalmi munkában készült fordításomat. Dokumentálom a durvább hibákat, mert tanulságos. Az a tanulság, hogy a pénzért nem kap okvetlenül minőséget senki. Nem a fordítódroidot hibáztatom, bár neki is illene más foglalkozás után néznie. Ez a menedzsment hibája.

The office productivity suite compatible to the open and standardized ODF document format. Supported by Oracle.

Az irodai programcsomag hatékonyság sorozat (ez de szép! hatékonyság sorozat, az mi???) kompatibilis a nyílt és a szabványosított ODF dokumentum formátummal. Az Oracle támogatja.

Jól kezdődik, de a legjobb az Oracle által újonnan berakott jogi szöveg fordítása. Valószínűleg ezt nem akarták a közösségre bízni, hanem jobbnak látták „profi” fordítóval lefordíttatni. Nézzük, mint alkotott a „profi” (aki valójában egy kontár).

Copyright © 1995, 2010, Oracle és/vagy leányvállalatai. Minden jog fenntartva.

Ennek a szoftvernek és a vonatkozó dokumentációnak a szolgáltatása licencszerződés alapján történik, amely a felhasználáshoz és a közléshez megszorításokat tartalmaz, és a szellemi tulajdonra vonatkozó törvények védik. A felhasználói licencszerződésben kifejezetten engedélyezett vagy a törvény által megengedett esetek kivételével bármilyen részét, bármilyen formában és bármilyen eszközzel tilos felhasználni, másolni, sokszorosítani, lefordítani, rádión/televízión közvetíteni, módosítani, engedélyezni, továbbadni, szétosztani, kiállítani, előadni, közzétenni vagy megjeleníteni. Ezen a szoftveren fordított műszaki módszer (reverse engineeringre ez jó fordítás? még nem hallottam.), szétbontás vagy elemeire bontás végzése tilos, hacsak az együttműködő-képességhez a törvény meg nem követeli.

A benne foglalt információk értesítés nélkül megváltoztathatók, és nem szavatolt a hibamentességük. Ha valaki bármilyen hibát talál, kérjük, írásban jelentse nekünk.

Ha ezt a szoftvert vagy a vonatkozó dokumentációt az USA kormányzata számára szállítják, vagy bárki az USA kormányzata érdekében engedélyezi, a következő megjegyzés alkalmazható: (OK, ez csak az USA-ra vonatkozik, de akkor is… )

USA KORMÁNYZATI JOGOK
A programok, szoftverek, adatbázisok és a vonatkozó dokumentációk, valamint a műszaki adatok, amelyeket az USA kormányzati ügyfelei számára szállítanak, \kereskedelmi számítógépes szoftvereknek\ vagy \kreskedelmi (a helyesírás-ellenőrzés elmaradt!) műszaki adatoknak\ minősülnek a vonatkozó Federal Acquisition Regulation (szövetségi beszerzési rendelkezés) és a hivatalokra vonatkozó kiegészítő rendeletek értelmében. Mint ilyen, a felhasználás, másolás, közlés, módosítás és átdolgozás az alkalmazható kormányzati szerződésben közzétett korlátozások alá esik és a licencfeltételekhez kötött, a kormányzati szerződés feltételei és a FAR 52.227-19 sz. Kereskedelmi számítógépes szoftver licenszben (licensz!!, máshol meg jól írja) (2007. december ) közzétett kiegészítő jogok által meghatározott alkalmazhatóság mértékében. Oracle USA, Inc., 500 Oracle Parkway, Redwood City, CA 94065.

Ezt a szoftvert általános használatra fejlesztették ki az információ kezelési alkalmazások változatosságában (mi van?!). Nem eredendően veszélyes alkalmazásokhoz fejlesztették ki vagy szánták, beleértve az olyan alkalmazásokat is, amelyek személyi sérülések kockázatát hozhatják létre. Ha ezt a szoftvert veszélyes alkalmazásokban használják, a felhasználó felelős azért, hogy megtegyen minden megfelelő intézkedést az üzembiztosság, biztonsági tartalék, redundancia és egyebek tekintetében, hogy biztosítsa ennek a szoftvernek a biztonságos voltát. Az Oracle Corporation és leányvállalatai minden felelősséget elhárítanak bármilyen kárt illetően, amit a szoftver veszélyes alkalmazásokban való felhasználása okoz.

Az Oracle és a Java az Oracle és/vagy leányvállalatai bejegyzett védjegyei. A többi név az illető tulajdonosok védjegyei lehetnek.

Ez a szoftver és dokumentáció hozzáférést biztosíthat harmadik felektől származó tartalmakhoz vagy tartalmakra vonatkozó információkhoz, termékekhez és szolgáltatásokhoz. Az Oracle Corporation és leányvállalatai nem felelősek és határozottan elutasítanak minden fajta jótállást a harmadik fél tartalmát, termékét és szolgáltatását illetően. Az Oracle Corporation és leányvállalatai nem felelősek semmilyen veszteségért, költségért vagy kárért, amely a felhasználó harmadik fél tartalmának, termékének és szolgáltatásának hozzáférése vagy használata következtében merül fel.

Ez a termék az OpenOffice.org tervezeten (talán projekten, nem?) alapul.

Berakom az angol eredetit és a saját fordításom is, bár már így is nagyon hosszú lett ez a bejegyzés, és úgysem olvassa végig senki. Elnézést, de nagyon fel vagyok háborodva, nem tudtam magamban tartani a mérgemet. Hasonló történet játszódott le az OOo 3.0 idején. Talán nem hiába szenvedtem ezzel a jogi szöveggel, mert valószínűleg az enyém kerül be a véglegesbe. Magammal szemben biztos elfogult vagyok, de szerintem más is egyetért, hogy az enyém sokkal jobb.

Copyright © 1995, 2010, Oracle and/or its affiliates. All rights reserved.

This software and related documentation are provided under a license agreement containing restrictions on use and disclosure and are protected by intellectual property laws. Except as expressly permitted in your license agreement or allowed by law, you may not use, copy, reproduce, translate, broadcast, modify, license, transmit, distribute, exhibit, perform, publish, or display any part, in any form, or by any means. Reverse engineering, disassembly, or decompilation of this software, unless required by law for interoperability, is prohibited.

The information contained herein is subject to change without notice and is not warranted to be error-free. If you find any errors, please report them to us in writing.

If this software or related documentation is delivered to the U.S. Government or anyone licensing it on behalf of the U.S. Government, the following notice is applicable:

U.S. GOVERNMENT RIGHTS
Programs, software, databases, and related documentation and technical data delivered to U.S. Government customers are “commercial computer software” or “commercial technical data” pursuant to the applicable Federal Acquisition Regulation and agency-specific supplemental regulations. As such, the use, duplication, disclosure, modification, and adaptation shall be subject to the restrictions and license terms set forth in the applicable Government contract, and, to the extent applicable by the terms of the Government contract, the additional rights set forth in FAR 52.227-19, Commercial Computer Software License (December 2007). Oracle USA, Inc., 500 Oracle Parkway, Redwood City, CA 94065.

This software is developed for general use in a variety of information management applications. It is not developed or intended for use in any inherently dangerous applications, including applications which may create a risk of personal injury. If you use this software in dangerous applications, then you shall be responsible to take all appropriate fail-safe, backup, redundancy, and other measures to ensure the safe use of this software. Oracle Corporation and its affiliates disclaim any liability for any damages caused by use of this software in dangerous applications.

Oracle and Java are registered trademarks of Oracle and/or its affiliates. Other names may be trademarks of their respective owners.

This software and documentation may provide access to or information on content, products, and services from third parties. Oracle Corporation and its affiliates are not responsible for and expressly disclaim all warranties of any kind with respect to third-party content, products, and services. Oracle Corporation and its affiliates will not be responsible for any loss, costs, or damages incurred due to your access to or use of third-party content, products, or services.

This product is based on the OpenOffice.org project.

Copyright © 1995, 2010, Oracle és/vagy leányvállalatai. Minden jog fenntartva.

Ezt a szoftvert és a hozzá tartozó dokumentációt a szellemi tulajdonra vonatkozó jogszabályok védik, valamint licencszerződés hatálya alatt áll, amelyben korlátozások vannak megfogalmazva a felhasználásra és a továbbadásra vonatkozóan. Leszámítva azokat az eseteket, amelyeket a licencszerződés kifejezetten megenged, illetve amelyeket a jogszabályok lehetővé tesznek, tilos a szoftver és a hozzá tartozó dokumentáció minden részletének, minden formában és minden módon történő felhasználása, másolása, reprodukálása, lefordítása, sugárzása, módosítása, licencbe adása, átvitele, terjesztése, bemutatása, előadása, közzététele vagy megjelenítése. Tilos a szoftver működésének megfejtése, visszafejtése vagy forráskódra visszafordítása, kivéve ha az interoperabilitás céljából a jogszabály ezt előírja.

Az itt megadott információ figyelmeztetés nélkül változhat, és a hibamentessége nem garantált. Ha hibát talál, kérjük, írásban jelentse be.

Ha ezt a szoftvert vagy a hozzá tartozó dokumentációt az Amerikai Egyesült Államok kormánya részére telepítik, illetve ha bárki az Amerikai Egyesült Államok kormány nevében licenceli, akkor a következő megjegyzés alkalmazandó:

USA KORMÁNY JOGI BESOROLÁS
Az Amerikai Egyesült Államok kormányzati felhasználói részére telepített programok, szoftverek, adatbázisok és a hozzájuk kapcsolódó dokumentáció besorolása „kereskedelmi számítógépes szoftver” és „kereskedelmi műszaki adatok”, amelyekre a megfelelő Szövetségi beszerzési szabályzás (Federal Acquisition Regulation) és az ügynökségre specifikus kiegészítő szabályozások vonatkoznak. Ennek megfelelően a felhasználásra, másolásra, felfedésre, módosításra és testreszabásra a megfelelő kormányzati szerződésben rögzített korlátozások és licencfeltételek, valamint a kormányzati szerződésben meghatározott mértékben a FAR 52.227-19, Commercial Computer Software License (2007. december) által megadott további jogok vonatkoznak. Oracle USA, Inc., 500 Oracle Parkway, Redwood City, CA 94065.

Ezt a szoftvert általános felhasználásra fejlesztették ki különféle információkezelési feladatok megoldására. Nem arra fejlesztették ki, és nem arra szánták, hogy veszélyes alkalmazási területeken használják, ideértve az olyan alkalmazási területeket is, amelyek személyi sérülés kockázatát hordozzák magukban. Ha ezt a szoftvert veszélyes alkalmazási területen használja, akkor az Ön felelőssége minden szükséges óvintézkedés megtétele, például a hibatűrés, biztonsági mentés, redundancia stb., hogy a szoftver felhasználása biztonságos legyen. Az Oracle Corporation és leányvállalatai visszautasítanak minden felelősséget a szoftver veszélyes alkalmazási környezetben történt felhasználásából fakadó károkért.

Az Oracle és a Java az Oracle és/vagy leányvállalatinak bejegyzett védjegye. Az egyéb nevek a megfelelő tulajdonosok védjegyei lehetnek.

Ez a szoftver és dokumentáció hozzáférést vagy információt biztosíthat harmadik felek tartalmaihoz, termékeihez és szolgáltatásaihoz. Az Oracle Corporation és a leányvállalatai nem felelősek, és minden garanciát elutasítanak a harmadik féltől származó tartalom, termékek vagy szolgáltatások tekintetében. Az Oracle Corporation és leányvállalatai nem tehetők felelőssé semmilyen veszteségért, költségért vagy kárért, amely azért következett be, mert Ön harmadik féltől származó tartalmat, termékeket vagy szolgáltatásokat használt.

Ez a termék az OpenOffice.org projekten alapul.

Címkék: , , ,

2 hozzászólás “OpenOffice.org fordítás FAIL!” bejegyzésre

  1. Raito Yitsushi szerint:

    Mókás volt olvasni =) Hangulatra pont olyan, mint az online fordítóval készült “célzott” spam ^_^

    Mindenesetre részvét… (Legalábbis nekem nagyon fájna egy ilyen eset)

  2. timar szerint:

    Megjött a válasz, sajnálják, elnézést kérnek, javíthatom.

Itt lehet hozzászólni !