openSUSE 11.3 összejövetel

timar, 2010. augusztus 7.

1993-ban használtam először Unixot. Egy évfolyamtársam javasolta, hogy vegyük fel a Unix speciálkollégiumot, mert az jó. Az elméletből egy szót sem értettünk (első órán a fork rendszerhívás ismertetésével kezdtek), de hamarosan gép elé kerültünk, és örömmel fedeztük fel a parancsokat. Később lett internet is, az internet felfedezése is további motiváció volt a Unix tanulásához. Egy év múlva jól jött a tudás, mert diákként bekapcsolódhattunk olyan tudományos kutatásokba, amelyekben magától értetődően Unixot futtató munkaállomásokat használtak a számítási feladatok megoldására, mert az akkori PC-k erre alkalmatlanok voltak.

1995-ben használtam először Linuxot. Eleinte nem tudtam mi az, nem fogtam fel a jelentőségét (a szabad szoftver fogalmát nem ismertem). Nekem az csak egy Unix volt, ami a PC-n futott. Lefordultak rajta a munkaállomásokra írt C programjaim. Ekkortájt jelent meg a Pentium processzor, a PC számítási teljesítménye közelítette a munkaállomásokét, ára viszont töredéke volt. Még jó darabig csak felhasználó voltam, a rendszer telepítésére vagy adminisztrálására nem mertem vállalkozni, meg aztán nem is érdekelt.

Az 1996-1997-es években Németországban, Jénában tanultam egy évet. Ekkor már tudtam mi a Linux, de a tanszéken elzárkóztak előle, mert nagyon bonyolultnak tartották. DOS alá fejlesztettem nekik egy lézerfizikai kísérletet vezérlő programot. Azonban a Unix iránti rajongásom változatlan volt. Bejártam az egyetemi gépterembe, IBM RS 6000-ek voltak ott. LaTeX-ben, vi-jal írtam a szakdolgozatom. Programból vezéreltem a gnuplotot, sokszor megcsodálták a körülöttem ülők, hogy „grafikus alkalmazásfejlesztés” zajlik Unixon. Biztos voltam már benne, hogy ha hazamegyek, az otthoni gépemre felteszem a Linuxot, és otthon is megcsinálhatom mindazt, amit az egyetemen vagy a kutatóintézetben tudtam csak. Sokat jártam a könyvesboltba, és ott vettem észre egy szép dobozt: SuSE Linux 4.2. Elhatároztam, hogy ezt fogom megvenni. Mai szemmel nézve talán már érthetetlen, hogy miért kellett akkoriban könyvesboltban dobozos Linuxot venni. Hát azért, mert akkoriban a net sebessége jellemzően pár KB/s volt, egy üres CD ára 3000 Ft volt, egy CD-íróé pedig 600 000 Ft. Egy átlag merevlemez 540 MB – 1 GB volt, tehát el se fért volna a CD image. Szóval nem volt divat letölteni és kiírni a Linuxot. Mire azonban rászántam magam a vásárlásra, megjelent a SuSE Linux 5.0, tehát ezt vettem meg 98 német márkáért. 4 CD és egy jó vastag német kézikönyv járt hozzá. Sajnos egy szigorú pillanatomban, pár éve, költözés előtt kidobtam.

Tehát nekem a SuSE volt az első igazi Linuxom. Később elhagytam, mivel az új verziókat is meg kellett volna venni, és közben elérhetővé váltak ingyenes terjesztések is. Így lett a gépemen először Mandrake, majd Red Hat, később UHU és Ubuntu is. Az openSUSE-hez azért tértem vissza, mert az OpenOffice.org fejlesztése ezen a legegyszerűbb. A legtöbb linuxos OpenOffice.org-fejlesztő openSUSE-t használ, ezért ezen van a legkevesebb probléma.

Tegnap este volt az openSUSE 11.3 megjelenésének tiszteletére egy kis összejövetel. A helyszínt a Novell bocsátotta rendelkezésre, az ő irodájuk tárgyalójában gyűltünk össze. A gyerekeimmel mentem. Eleinte kényszerűségnek fogtam fel, és bosszankodtam amiatt, hogy aznap nem tudom kire hagyni a gyerekeket, de ők meglepően lelkesedtek az ötletért, hogy openSUSE buliba megyünk. Ezért aztán már nem is bántam, hadd lássák, milyen egy ilyen rendezvény. A Linux otthon nagyon népszerű, mivel Windows csak a notebookomon van, és azon csak dolgozni szoktam. Amikor 2 éve megkérdeztem az akkor 5 éves kislányomat, hogy tudja-e, mi az openSUSE, azt mondta: a játék. Tehát Linux = játék. Mennyire jó ezt hallani! Kár elrontani a gyerekeket Windowszal. Boldogok a Linuxszal, és büszkék rá, hogy olyan rendszert használnak, amit a többi gyerek nem ismer.

A gyerekek jól viselték az összejövetelt, kaptak enni-inni, kaptak tollat, labdát, tehát elégedetten távoztak. Azt hittem, nem figyelnek, de otthon Vilka elmesélte, hogy 16-an voltunk, Ármin pedig kifejtette, hogy arról volt szó, hogy nem a dobozos Linux mellé kellene könyvet adni, hanem a könyv mellé mellékletként a CD-t, mert az emberek a könyvet tartják nagyobb értéknek. Kissé meglepődtem ezen. Érdemes vinni őket ezek szerint (7 és 8,5 évesek).

Az összejövetelen szóba került sok más mellett, hogy a gyerekeknek alsó tagozaton informatika oktatáson a Paint rajzolóprogramot mutatják meg. Eszembe jutott, hogy miért nem Tux Paint? Az sokkal jobb. A gyerekeknek még aznap este fél 10-kor telepíteni kellett az Tux Paintet, és dőltek a röhögéstől, miközben rajzoltak, színeztek és nyomdáztak vele. Ma reggel is folytatódott a rajzolás, alig lehetett őket elkergetni, hogy csinálják, amit mára megbeszéltünk (rendrakás :(). Valószínűleg rendesen honosítani kéne (nemcsak a szövegeket, hanem a hangokat is, képek közé magyar zászlót stb.) és akkor elterjedhetne talán. Jó nagy munka, megfontolandó.

Minden résztvevő kapott egy 8 GB-os pendrive-ot, rajta egy telepíthető openSUSE 11.3-mal. Nekem különösen jól jött ez az ajándék, mert amúgy is frissíteni akartam 11.2-ről a notebookom, és nincs se külső se belső DVD-olvasóm. Megspóroltam a letöltés és pendrive-ra írás fáradságát. Ma reggel el is kezdtem a frissítést, egy nem frissíthető csomag (valami ndiswrapper kezdetű) eltávolítása után simán felment, és működik. A necces dolgokat (gsm modem, webkamera, nyomtató, szkenner) még nem próbáltam.

Sok jó ötlet felmerült a beszélgetés során, és még jobb, hogy esélyt látok arra, hogy jönnek új emberek, új, friss ötletek, amik megújíthatják a magyarországi linuxos és szabad szoftveres életet. Köszönöm Kéménczy Kálmánnak, hogy megszervezte ezt az összejövetelt, amely remélhetőleg rendszeressé válik.

Végül itt egy csoportkép, a pizzák romjai felett. Pont Kéménczy Kálmán nincs rajta, mivel ő fényképezett a telefonjával.

csoportkép az openSUSE összejövetelről

Címkék: ,

2 hozzászólás “openSUSE 11.3 összejövetel” bejegyzésre

 1. sAGA szerint:

  Jó volt valóban, a gyermekeid aranyosak voltak, a fenti kiegészítés után meg pláne!
  🙂

 2. Juhász Ákos szerint:

  Segítséget szeretnék kérni.Merevlemezemre particionálás után Suse-t telepített egy ismerős és Red Hat-ot.Elfelejtettem a jelszavakat és nem tudom használni.Szeretném az egészet letörölni és a Open Suse-t telepíteni.Sajnos környezetemben senki nem ért hozzá.
  Segítséget előre is köszönöm.
  Juhász Ákos

Itt lehet hozzászólni !