Ubuntu tagság

toros, 2010. szeptember 10.

Az Ubuntu tagság egy jelképes, de sokak számára fontos elismerés: azt jelzi, hogy valaki folyamatos és jelentős munkát végzett az Ubuntu közösségért. Ezt az elismerést pedig egyáltalán nem egyszerű megszerezni. Vagyis tulajdonképpen egyszerű: ez csak attól függ, hogy hogyan nézzük. Valóban kell érte dolgozni rendesen és kitartóan, ha viszont valaki tesz érte, akkor meg is kapja. A címet több Ubuntu közösségen belüli tanács is odaadhatja, de a magyar felhasználók jellemzően az EMEA közösségi tanácshoz, (Europe, Middle East and African regional approval board) szoktak fordulni, amely kifejezetten a mi régiónkért felelős. A másik lehetséges út, hogy valamelyik projekten keresztül fogadtatja el valaki a jelentkezését – ezt választotta korábban Kiszel Kristóf (Ulysses), aki így Kubuntu tag lett (ami egyben megfelel az Ubuntu tagságnak is).

Maga a felvételi folyamat minden esetben IRC-n zajlik: a jelentkezőnek meg kell mutatnia a Wiki oldalát, ahol az eddigi eredményeit sorolja fel. Ezt követően a felvételi bizottság tagjai kérdéseket tesznek fel a jelöltnek, hogy jobban megismerjék őt, valamint a terveit. A kérdéseket követően szavazásra kerül a sor, és ennek eredményétől függ, hogy végül elnyeri-e valaki a tagságot. Fontos megjegyezni, hogy ez egy közösségi cím, ami teljes egészében független a Canonicaltól: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Canonical alkalmazottaknak is végig kell menniük a procedúrán, ha szeretnének Ubuntu tagok lenni, és esetükben szintén a közösségi munkát kérik számon, nem pedig a fizetett alkalmazottként végzett feladatokat. Ennek komolyságát jól mutatja, hogy én magam is láttam már felvételin jól megizzasztott Canonical alkalmazottat, aki végül a valóban elismerésre méltó eredményeinek köszönhetően kapta meg a címet, és nem nyomták rá automatikusan a plecsnit a jelentkezésére, amikor meglátták a nevét.

A magyar közösségben jelenleg 8 Ubuntu tag van: a címet legutóbb Bognár András nyerte el. András elsősorban a grafikai tervezés területén jeleskedik: az ő alkotásai voltak a nemzetközi szinten is komoly visszhangot kiváltó, és nagy népszerűségnek örvendő Ubuntu Release Party és a Global Jam kitűzők, de az ő keze munkáját dicséri az ubuntu.hu oldalon most is látható visszaszámláló. Ezen túl aktívan kivette a részét a megújult ubuntu.hu elkészítésében. András a grafikai munkák mellett több alkalmazás honosítását is elkészítette: ilyen például a Déjà Dup, a Shutter, a Pino, a gm-notify és a Cardápio. Bognár András jelentkezése itt olvasható.

Miért fontos az Ubuntu tagság? A közösségi munka legkevésbé vonzó jellemzője, hogy az ember ingyen dolgozik: persze szép dolog az elkötelezettség, de legalább ennyire fontos a munka elismerése. Az erőfeszítéseket pedig nem csak pénzzel lehet díjazni, hanem akár olyan elismeréssel is, aminek értékét a mögötte álló kemény munka adja. Éppen ezért fontos, hogy ez a cím ne legyen túl könnyen és túl hamar elérhető, hiszen csak így van igazán értéke. Ahhoz, hogy a hazai szabad szoftveres közösségek hatékonyan tudjanak újabb embereket bevonni a munkába, ki kell alakítani egy saját elismerési rendszert, ami objektíven jutalmazza az erőfeszítéseket. Az objektivitás már csak azért is fontos szempont, mert ez egy kis ország, ahol szabad szoftveres körökben szinte mindenki ismer mindenkit, így könnyen alakulhat ki ahhoz hasonló szituáció, mint amikor az óvodások a rakétamászókán osztogatják egymásnak az olyan elismerő titulusokat, mint a „Csillagkapitány”, „Planétaparancsnok” vagy „Űrmester”. A Magyar Ubuntu Közösség egy évvel ezelőtt vezette be a Magyar Ubuntu Közösségi Tagság intézményét, a feltételrendszerét a hivatalos Ubuntu tagságról másolva, a követelményeket pedig értelemszerűen az alá valahova félútra belőve. Azzal azonban sajnos még mindig adósok vagyunk, hogy ezt a címet valós tartalommal töltsük meg, amiért érdemes dolgozni.

Címkék: , , ,

2 hozzászólás “Ubuntu tagság” bejegyzésre

 1. csola48 szerint:

  “Azzal azonban sajnos még mindig adósok vagyunk, hogy ezt a címet valós tartalommal töltsük meg, amiért érdemes dolgozni.”

  Sajnos minden előző szóvirágok ellenére ebben a mondatban van a lényeg…

 2. Evenich Norbert szerint:

  “Azzal azonban sajnos még mindig adósok vagyunk, hogy ezt a címet valós tartalommal töltsük meg, amiért érdemes dolgozni.”

  A disztróért érdemes dolgozni. Azért a célért, hogy többek jelene és jövője kellemes legyen, ha GNU/Linux-os számítógép elé ül. Aki ezt nem érzi át, és tartja a markát, azok szerintem rossz elfoglaltságot találtak maguknak, amikor egy ilyen közösségbe léptek be.
  De természetesen megértem, hogy valamivel jutalmazni szeretnétek a közreműködőket.

Itt lehet hozzászólni !