UDS Budapest 1. nap

Kelemen Gábor, 2011. május 10.

Tegnap volt az UDS első napja, amelyet idén Budapesten rendeznek, és az FSF.hu támogatásával a magyar Ubuntu közösség 3 tagja vesz részt rajta: Bognár András, Somlói Richárd és jómagam.

Az UDS hagyományosan Shuttleworth keynote-jával kezdődik. Most két dolgot jelentett be:
– Az Ubuntu célja, hogy 4 éven belül 200 millió felhasználója legyen.
– Mostantól a Canonical projektjei esetén nem szükséges CA-t aláírni, amely a kód szerzői jogát a Canonicalnak adta. Ezt nem volt egy jó ötlet megkövetelni, mert inkább elriasztotta (és flémelésre késztette) a potenciális közreműködőket – és az OpenOffice.org esetén is részben emiatt történt a projektszakadás.

A Translations roundtable című ülésen kiderült, hogy a Launchpad Translations fejlesztésében az upstream sync nevű projekt végre elkészült, erről csütörtökön lesz egy hosszabb előadás, a többi viszont, bármennyire is fontosak lennének, nem áll sehogy. A Launchpad fejlesztői csapatát átszervezték, és emiatt a többi projekttel kell versenyezni a fejlesztői erőforrásokért – ami szomorú.

A dokumentációs stratégiával foglalkozó ülésen kiderült, hogy lesz lokalizált help.ubuntu.com, és hogy a Gnome3-ból forkolt doksit tervezik hivatalos Ubuntu doksivá emelni, a meglévő meg megy a süllyesztőbe. Jó lenne továbbá integrálni a webes fórumokon, például OMG Ubuntu, webupd8 és AskUbuntu előforduló hasznos tartalmakat – szerintem erre nem lesz emberi erőforrás. Az is elhangzott, hogy meg kellene könnyíteni a felhasználók számára a közreműködést, ugyanakkor elismerték, hogy a wiki kissé elavult szócikkeket tartalmaz. A témákat jó lenen modularizálni, azaz könnyebben szétszedhetővé és összerakhatóvá tenni, ez leginkább az OEM csapat visszatérő igénye.

Címkék:

Itt lehet hozzászólni !