UDS Budapest 3. nap

Kelemen Gábor, 2011. május 12.

A tegnapi nap már egy fokkal jobb volt a keddi mélypontnál.
A LoCo laptoptesztelési projekt áttekintésével nyitottunk. Ezt az olasz LoCo csinálja, és egyre sikeresebbek: növekszik a résztvevők, a tesztelt hardverek és a megoldott bugok száma is. Sok, Magyarországon elterjedt hardverről azonban még nincs adatuk, így értelme lenne bevonni a magyar közösséget ebbe a projektbe. Ez még két okból lenne jó, egyrészt egy viszonylag egyszerű lehetőség az új emberek számára a közreműködésbe, másrészt kapunk némi kézenfogást a jó bugok jelentéséhez, és azokat a bugokat, amiket ez a projekt generál, nagyobb valószínűséggel nézik meg. Ez utóbbi azért kritikus, mert sok magyar felhasználótól hallani, hogy “bejelentettem a hibát a Launchpadon, de nem történt semmi”. A magyarázat erre az, hogy nincs elég triageléssel foglalkozó ember, így sok hibát meg se néznek, inkább az olyanokra koncentrálnak, amik jobbnak tűnnek – például azért, mert ircen rájuk szól a bejelentő, vagy mert ebből a LoCo testing projektből jönnek, ahol van mentorálás a jobb hibajelentés irányába.
Szóval egy ilyet megpróbálunk elindítani.

A dokumentációs csapat céljainak meghatározására szolgáló ülésen leginkább az derült ki, hogy rengeteg a tennivaló, és ki kellene válogatni ezek közül a fontosakat, noha még így se valószínű, hogy lesz elég ember ezekre. Jó lenne, ha az upstream Gnome be tudná fogadni a disztribúcióspecifikus változtatásokat feltételesen megírt doksikba, tehát a cél disztribúciótól függően egyes mondatok/mondatrészek bekerülnek vagy nem.
Az elmúlt napokban született meg az a minket is érintő döntés, hogy a help.ubuntu.com lokalizálva lesz, így remélhetőleg (előbb-utóbb) megszűnhet a sugo.ubuntu.hu, és csak a wikit kell működtetni.

A következő ülés, amire bementem, a LO csomagolásáról szólt. Ez vacak állapotban van (hogyne lenne, OO.o-örökség :() és meg kéne szerelni, de ami igazán érdekes, hogy jó lenne az LO-t gettextre átállítani. Noha most is használ po-fájlokat, azok saját formátumú fájlokból vannak generálva. Ezt a lépést ki lehetne hagyni az átállással, illetve könnyebb lenne a Launchpadra is importálni/exportálni nyelvi csomagokba, ami most éppen nincs, de elvi okokból akarunk ilyet.
A megoldás valószínűleg egy hack lesz, hogy a LO minden fájlját ne kelljen módosítani, csak a sztringeket kezelő függvényt kellene megváltoztatni. Erre talán egy SoC projekt is elég lesz, meglátjuk. Ebbe még talán az upstream is belemenne.

A következő ülés a fenntartható fordításokról szól, és talán a hét leghasznosabb ülése volt. Az a helyzet, hogy a következő ciklusban Davidnek más feladatai is lesznek, és nem fog ráérni minden aprósággal foglalkozni. Jelenleg a fordításkoordináló csapatnak sok feladata van, amelyeket fel lehet osztani az egyes tagok közt, például bugvadászat, sablonok jóváhagyása és adminisztrálása, frissített nyelvi csomagok a stabil kiadásokhoz, SRU-zás javított i18n bugokhoz, stb. Ezeket igyekszünk szétszórni az UTC-tagok közt (az elmúlt napokban két új embert is felvettünk, részben emiatt), nekem a bugvadászat jutott. Ezzel rengeteg időt el lehet tölteni, remélem jut rá, különben égni fogok :D.

Az utolsó napirendi pont a Láthatatlan kiállítás volt, utána pedig némi (~1 torosnyi) turistasétáltatás után a vacsora (és sör) elfogyasztása.

Címkék:

4 hozzászólás “UDS Budapest 3. nap” bejegyzésre

 1. Ypthor szerint:

  Link erre a LoCo projektre?

 2. Kelemen Gábor szerint:

  Ja, igen, link: http://laptop.qa.ubuntu.com/
  Alapvetően ebbe kellene becsatlakozni.

 3. LPeti szerint:

  az egy torosnyi turistasétáltatás az mennyit jelent? 😀

 4. ulysses szerint:

  @LPeti 900 méter.

Itt lehet hozzászólni !