UDS Budapest 4. nap

Kelemen Gábor, 2011. május 13.

Negyedik nap, és még mindig itt :).

A nap kezdő nagy híre az volt, hogy elkészült az upstream fordítási import, azaz nem kell megvárni az új Ubuntu csomag elkészültét az upstream fordítások importálásával, folyamatosan fog menni vagy a launchpados bzr ágból, vagy az upstream verziókezelő bzr-be tükrözött importjából. Előbbi esetben az ubuntus csomagba gyártott fordítások bemennek az upstream ágba is, nem kell tehát újra végigkattintgatni a kész fordításokat.

Szintén érdekes volt az ubuntu-women projekt ötletelgetése, illetve azt hallani, hogy máshol ez sokkal jobban pörög (van, ahol 18% a nők aránya a LoCo-ban), mint nálunk. Ezzel kapcsolatban azt a tanácsot kaptuk, hogy vegyük fel a kapcsolatot a központi projekttel, illetve az olasz csapattal, ahol állítólag nagyon jól megy a népszerűsítés, és majd kiokosítanak jól.

Beültem a Kubuntu doksikkal foglalkozó ülésre is, ahol a kubuntusok nézték át, hogy mivel rendelkeznek jelenleg. Alapvetően van doksikjuk, de egyes részei rosszak, illetve a fordítók állítólag nem foglalkoznak vele – hát, tekintve hogy milyen kevés ilyen felhasználó van, ez annyira nem csoda, főleg hozzávéve a nem túl hasznos doksikat is. Ez szerintem nem is nagyon fog változni.

A GNOME healthcheck nevű előadásra is beültem, ahol Jono és néhány ubuntus vitatkozott upstream GNOME fejlesztőkkel arról, hogy kinek mi a fontos. Nehéz levonni ennek a tanulságát, az biztosnak tűnik, hogy a Unityt és a hasonló Gnome-alapú de nem Gnome-alkatrész projekteket nem fogják se kidobni, se visszalapátolni az upstreambe. Marketingkérdésekben azonban lehet előrelépés, jelenleg ugyanis nem tiszta mindenkinek, hogy az Ubuntu nem a Gnome felhasználói élményt szállítja (és nem annak létrehozásán dolgozik), hanem csak Gnome-alapú felhasználói élményt fejleszt.

A nap végén közösségi városnézést szerveztünk, csak rövid útvonalon (Operaház, Bazilika, Szabadság tér, Parlament, Duna-part, Lánchíd, Sikló, Vár) de így is elhúzódott, csomóan lemaradoztak lefényképezni minden macskakövet, úgyhogy csak egész sokára értünk haza – de ezzel nem csak mi voltunk így, ma reggel teljesen kihalt a szálloda, a nép 2/3-a eltűnt, valószínűleg másnaposság miatt.

Címkék:

Itt lehet hozzászólni !