UDS Budapest 5. nap

Kelemen Gábor, 2011. május 14.

A pénteki nap elég lassan indult, úgy tűnt, csütörtökön mindenki kirúgott a hámból :).

A Launchpad jövőjéről szóló ülésen kezdtem, és nem volt túl fényes a helyzet. Rengeteg bug van a Launchpad termékhez, és nagyon kevés fejlesztő, akiknek ezeken kívül még az új funkciókon is dolgozniuk kellene. Nagyon úgy tűnik, hogy az LP Translations nem sok figyelmet fog kapni – a fejlesztőket leginkább a bugkövetés és csomagépítés körüli fejlesztések kötik le.

A következő téma az Ubuntu kiszolgáló kézikönyve volt. Az a Canonical részéről a vélemény, hogy szép és jó ez a közösségi doksi, de a Red Hat és Novell doksikkal nincs egy súlycsoportban (se tartalmilag, se megjelenésileg), ezen jó lenne változtatni. Emiatt legalább egy szerződéses embert ráállítanak, aztán meglátják, hova lehet fejlődni. Hasznos lenne beépíteni valamilyen visszajelző funkcionalitást a weboldalba, hadd látszódjon, mi nem tetszik a népnek. A lényeg azonban az, hogy miután nemrég saját tárolóba költöztették a doksit, a fejlesztésének gyorsulása várható.

Ebéd után a nyelvi támogatás kitakarításáról szóló ülésre mentem be. Itt alapvetően arról volt szó, hogy a jövőt nem a language-support-* csomagok telepítgetése fogja jelenteni, hanem a language-selector futtatása, ami képes felismerni, ha olyan alkalmazás van telepítve, ami nyelvi csomagot igényel. Ezen kívül a language-selector (jelenleg rettenetes) felhasználói felületének felújítása is szükséges, sőt az is lehet, hogy a gnome-control-centerbe lesz integrálva, ha a fejlesztők ezt megengedik.

Címkék:

Itt lehet hozzászólni !