FSF.hu beszámoló 2011

Kelemen Gábor, 2012. február 15.

Elkészült az alapítvány éves rendes összefoglalója az előző évben aktivistáink által végzett, és az alapítvány által támogatott tevékenységekről. Az elmúlt egy év eredményei az alábbiak voltak:

Mozilla

 • 2011-ben a Mozilla felgyorsította a kiadások megjelenését. A 6 hetes fejlesztési ciklusokra való áttérés a honosítókra is hatással volt, rendszeresebben kell leadni a fordításokat, igaz, hogy alkalmanként kevesebbet. Időhiány miatt csak a Beta csatorna fordítását tartjuk karban, az Aurorát és a Nightlyt nem. A Firefox (desktop) és a Thunderbird felhasználói felületének magyar fordítása továbbra is lényegében teljes.
 • A Firefox mobilon is igyekszik terjedni, azonban a Mozilla úgy döntött, hogy a magyar nyelv nem lesz támogatott nyelvek között, így hiába kész a fordítás, a felhasználók nem találkozhatnak vele. A döntés oka az, hogy egy csomagba kell minden támogatott nyelvet beletenni, és a méretkorlát miatt limitálni kell a nyelvek számát. A várható felhasználószám szerint rangsorolva a nyelveket a magyar nem fért bele a keretbe.

LibreOffice

 • A LibreOffice fejlesztését és kiadását koordináló The Document Foundation (TDF) megkapta az FSF.hu Alapítvány régi szerverét, egy Core 2 Quad gépet 8 GB RAM-mal és 100 GB merevlemezzel. A szerveren a fordításokat segítő Pootle szoftver (https://translations.documentfoundation.org) és a tesztelést segítő Litmus szoftver (https://tcm.documentfoundation.org/) fut. A szerver Magyarországon üzemel, adminisztrációját az FSF.hu és a TDF közösen végzi.
 • 2011-ben a következő stabil LibreOffice-verziók jelentek meg: 3.3.0, 3.3.1, 3.3.2, 3.3.3, 3.3.4, 3.4.0, 3.4.1, 3.4.2, 3.4.3, 3.4.4. A magyar fordítás készültsége mindegyik verzióban teljes, de élhettünk a gyakori kiadásoknak köszönhetően javítás lehetőségével is.
 • Az alapítvány támogatásával egy apró, ám hasznos LibreOffice-specifikus javítás készült, a képfelbontás megjelenítéséhez.
 • Tavaly az alapítvány támogatásával megjelent a Kiadványszerkesztés LibreOffice Writer szövegszerkesztővel című könyv frissített verziója.
 • Nem az alapítvány támogatásával, de az egyik aktivistánk készítette a Bevezetés a LibreOffice használatába című jegyzetet.
 • Elkészült egy, a LibreOffice SVG-támogatását és új Linux Libertine Display G betűit szemléltető kifestő is.

Szabad magyar nyelvi eszközök

Gnome

 • A Gnome asztali környezet két kiadással jelentkezett 2011-ben, a gyökeresen újragondolt megjelenésű 3.0 és a 3.2 felhasználói felülete egyaránt az alapítvány támogatásának köszönhetően jelenhetett meg teljes magyar fordítással.
 • A korábbi kiadásokban bemutatkozott feladatközpontú felhasználói dokumentációk magyar fordítása folyamatosan, az alapítvány támogatásával készül, ezek közül tavaly az asztali környezet és az Evolution csoportmunkakliens újraírt súgójának fordítása volt a legjelentősebb.

Ubuntu

 • Két Ubuntu-kiadás jelent meg 2011-ben (11.04, 11.10), a magyar nyelv támogatása továbbra is kiváló.
 • Elkészült az Ubuntu érettségire szánt változata az Ubuntu 11.04-es kiadása alapján. Az Ubuntu 11.04 Érettségi Remix nevet viselő változat felkerült az Oktatási Hivatal által kiadott, informatika érettségi vizsgán használható szoftverek listájára. Ez azt jelenti, hogy a 2012 májusi érettségi vizsgákon választható szoftver lett az Ubuntu érettségi változata.
 • Elindult a magyar Ubuntu közösség hölgytagjait összefogó új közösségi projekt, az Ubuntu Women Hungary. A hozzá kapcsolódó, women.ubuntu.hu címen elérhető közösségi oldal egyik legfontosabb saját projektje az eredetileg a LinuxChix közösség számára készült Python kezdő kurzus fordítása. Az új oldal hozzájárult ahhoz, hogy a hazai szabad szoftveres közösség újabb aktív tagokkal bővüljön, és egyben hasznos tapasztalatokkal szolgált a Buddypress közösségi motorral kapcsolatban, melyet ma már más projektben is kamatoztatunk.
 • A közösségi dokumentáció wikibe költözött.
 • A 11.10 kiadásával egyidőben a hivatalos magyar Ubuntu tükör a KFKI – egyik aktivistánk által működtetett – FTP-kiszolgálója lett.
 • A közösség részt vett a Global Jameken, és fordítóhétvégéket szervezett.
 • Tavaly jelent meg az Ubuntu Linux kezdőknek című jegyzet.

Egyéb szabad szoftverek

 • Aktivistánk részt vett a TexMakerX (LaTeX-szerkesztő) honosításában és karbantartja a honosítást. Készített szabványos Ubuntu (LTS és aktuális) csomagot, melyeket karbantart a PPA-ján.
 • Folytatódott a wxMaxima honosítása, ebből is készültek szabványos Ubuntu (LTS és aktuális) csomagok: PPA.
 • Folytatódott a LibreOffice, Firefox és Thunderbird  magyarra fordítása. Emellett rendszeresen beszámoltunk a LibreOffice irodai programcsomaggal kapcsolatos legfrissebb hírekről a hup.hu és a libreoffice.hu oldalakon.

Konferenciaszervezés

 • Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás, Budapest, 2011:
  2011-ben alapítványunk Budapesten újra megszervezte a magyar szabad szoftveres közösség talán legnagyobb hazai seregszemléjét, a Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítást. A kiváló hazai előadók három szakmai szekciója mellett ebben az évben a programba került egy közigazgatási szekció is, ahol szakpolitikusok, közintézmények és hazai szabad szoftverekkel foglalkozó cégek képviselői számoltak be a szabad szoftverekkel kapcsolatos stratégiájukról, eredményeikről. A közönség ebben az évben is megválasztotta a konferencia legjobb előadóját, aki Czakó Krisztián (közismertebb nevén: Slapic) lett. Ő egy 256G méretű SSD-t kapott ajándékba. A konferencia előadóinak nagy része az előadása mellett elkészített egy szöveges követőanyagot is, melyekből szerkesztés után ISBN számmal is rendelkező könyv készült. A könyv és az előadások videoanyaga elérhető a konferencia honlapján: http://konf.fsf.hu.

Részvétel konferenciákon

 • Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás Budapest: Alapítványunk több aktivistája is előadott ezen a konferencián, ipset, LibreOffice, LibreOffice és kiadványszerkesztés valamint Ubuntu témákban.
 • LibreOffice konferencia Párizs: Előadás a LibreOffice kiadványszerkesztési képességeiről.
 • Ubuntu Developer Summit: Tavasszal Budapesten rendezték meg az UDS-t, amelyen a magyar Ubuntu közösség számos tagja is részt vett, közülük a vidékiek az alapítvány támogatásával.
 • InfoSavaria (2011. április) és InfoEra (2011. november): a konferenciák szabad szoftver szekcióiban előadók részvételét az alapítvány támogatta.
 • Linux tábor: Magánélet biztosítása szabad szoftverekkel előadás Fsf.hu színekben.

Geogebra pályázat támogatása

 • Alapítványunk 2011-ben tárgynyereménnyel támogatta a hazai Geogebra közösség egyik pályázatát.

Virtuális szerverfarm Linux/KVM alapon

Az alapítvány szervere jelenleg számos csoportnak szolgál elsősorban web-, és levelező szerverként. A rendszer 2011-ben is remek rendelkezésre állást produkált. 2011-ben az alábbi oldalak voltak megtalálhatók a szerveren (kiemelve az újak):

www.fsf.hu, konf.fsf.husugo.ubuntu.hu, wiki.ubuntu.hu, women.ubuntu.hu, mozilla.fsf.hu, fullcircle.hu, ubuntu.hu, edu.fsf.hu, gnome.hu, gimp.hu, wesnoth.fsf.hu, archlinux.hu, flosszine.org, lyx.hu, forditas.fsf.hu, swpat.fsf.hu, www.gnu.hu, theopencd.fsf.hu, www.lok.hu, esr.fsf.hu, galateia.fsf.hu, tldp.fsf.hu, barack.fsf.hu

Köszönetnyilvánítás

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik az elmúlt évben felajánlásaikkal támogatták munkánkat. Azoknak is köszönetet mondunk, akik munkájukkal, ötleteikkel járultak hozzá eredményeinkhez. Külön köszönetet szeretnénk mondani azoknak, akik nekünk ajánlották az adójuk 1%-át, ebből a forrásból 2011-ben 4,5 millió forintot kaptunk, reméljük idén is érdemesnek tartanak minket erre. Végül, de nem utolsósorban köszönetet mondunk azon portáloknak, akik segítenek nekünk bannereink, híreink, eseményeink közzétételével.
Reméljük, hogy 2012-ben is legalább ennyi munkát el tudunk végezni, de bízunk benne, hogy idén (hála a támogatásoknak) más projektekkel is további szép eredményeket tudunk majd felmutatni.

Projektjeinkről a következő oldalon tájékozódhatsz: http://fsf.hu/projektjeink/

FSF.hu Alapítvány aktivistái és kuratóriuma

Címkék: ,

3 hozzászólás “FSF.hu beszámoló 2011” bejegyzésre

 1. […] útjánFSF.hu beszámoló 2011 « FSF.hu. Nyomtatóbarát megjelenítés […]

 2. […] szoftveres projektet és közösséget támogat, és konferenciákat szervez. Ezekről bővebben a 2011-es beszámolóban […]

 3. […] FSF.hu Alapítvány tevékenységéről bővebben a 2011-es évre vonatkozó teljes beszámolóban olvashat. Ha az adója 1%-ával a szabad szoftverek népszerűsítését támogatná, az Alapítvány […]

Itt lehet hozzászólni !