Szabad út projekt – helyzetjelentés

toros, 2012. február 21.

Két hete, február 7-én jelentette be az FSF.hu Alapítvány a Szabad út projektet, melynek célja, hogy segítse a közoktatási intézmények szabad szoftverekre történő átállását. A projektnek otthont adó közösségi oldalon a bejelentés óta 160 felhasználó regisztrált, a háttérben pedig elindult a munka, és már az első eredményekről is beszámolhatunk.

Néhány napja összeállt az infrastruktúra csoport feladatlistájának első végleges változata. Azok, akik szeretnének aktívan részt venni valamely feladat megoldásában, a Szabad út projekt weboldalán minden ezzel kapcsolatos információt megtalálhatnak. A munkában számítunk a közösség segítségére.

Az oktatási csoport jóvoltából pedig elérhetők a szabadut.fsf.hu oldalon az első, már a Szabad út projekt keretében készült oktatóvideók. A videók a LibreOffice Base adatbázis-kezelő használatát mutatják be. A cél az, hogy megkönnyítsék az informatikatanárok számára az alkalmazás megismerését, oktatásban való felhasználásának megkezdését. A videók bemutatják, hogyan használható a LibreOffice Base a beépített HSQL adatbázis-motorral, hogyan telepíthető és kapcsolható össze a MySQL motorral, és hogyan oldhatók meg a tipikus feladatok LibreOffice Base és MySQL segítségével.

A most közzétett oktatóvideók csak az elsők a sorban: terveink szerint rövidesen elkészülnek és felkerülnek az oldalra a szövegszerkesztőt, a táblázatkezelőt és a prezentáció-készítőt bemutató anyagok is.

Bízunk benne, hogy a Szabad út eredményeiből egyaránt profitál majd a közoktatás és a szabad szoftveres közösség is. A szabadut.fsf.hu oldalon továbbra is várjuk azok hozzászólását, akik szeretnének aktívan bekapcsolódni a projekt életébe.

Címkék: , ,

Itt lehet hozzászólni !