GUADEC 2012 1. nap

Kelemen Gábor, 2012. július 27.

Tegnap elkezdődött az idei GUADEC rendes programja, amit szorgalmasan végigültem.

Az első nagyelőadás a TOR projektről szólt, és arról, hogy milyen jó lenne ezt beépíteni a GNOME-ba, hiszen tényleges névtelenség nélkül nem lehetünk igazán szabadak az interneten. A hálózat hasznosságát pedig annak kihasználtságával indokolta a közelmúltbeli forradalmak alatt.
Nekem személy szerint kétségeim vannak afelől, hogy ezt sikerül-e berakatni, meglátjuk.

Ezután egy évértékelőt láttunk, minden évben van ilyen, ugyanezekkel az előadókkal. Ami az előadásukból megmaradt, az az hogy a GNOME-nak el kellene kezdeni az asztalitól eltérő gépek felé is orientálódni, mert a mobil és újabban a tablet egyre inkább elhomályosítja a hagyományos számítógépek fényét. Továbbá lehet, hogy jó lenne egy teljes csomagot letenni az asztalra, nem csak néhány komponenst, amelyre aztán disztribútorok építhetnek disztribúciókat – ez lenne a GNOME OS. Az építkezés alapja maradna a Gnome Shell, viszont a cégeknek komolyabb összefogást kellene felmutatniuk (Federico ötlete, hogy a Gnome Foundation vegye fel az érintett embereket, ebbe az irányba mutat, nekem tetszik), mert jelenleg a sok eltérő céllal dolgozó fejlesztőn nem lehet keresztülnyomni egy egységes víziót, na nem mintha épp lenne olyanunk, de a hétfői BoF-on majd kitalálják. Sok sikert, ránk férne.

A következő előadás a Totem múltjával foglalkozott, és hogy az hogyan segítette az innovációt, valamint hogy mire számíthatunk a jövőben – többek közt sok-sok Grilora, ami egy online tartalmakat az asztalra varázsoló technológia. Hasonlót láttunk már máshol, örömteli, hogy ide is jön ilyesmi.

Ebéd után elég eseménytelenül teltek az órák, az elsőként kinézett előadás elmaradt, a következőn Federico azt szerette volna megtudni, hogy mit érdemes átvenni más asztali környezetektől, de sajnos nem csak azok képviselői, de felhasználói sem voltak jelen, így nem sikerült megfejteni a „titkukat”. Az utolsó előadáson a Design csapat vezetője próbálta meg felhívni a részletek fontosságára a figyelmet, az előző fejlesztési ciklusban végzett pilot projekt tapasztalatai alapján. Az elképzelés szerinte bevált, és folytatni fogják az apróságokra való odafigyelést, amennyiben azok a felhasználói élményt és a dizájt érintik. Ez végső soron egy szükséges dolog :).

Ezzel a kötelező programnak végére értünk, közben sikerült néhány beküldött fordítást kommitolni, valamint megismerkedni egy cseh fordítóval (később még eggyel, ennek ma még következményei lehetnek, csak figyeljetek holnap :)), valamint az Orkát fejlesztő Joanie-vel, aki egy tünemény nő, és nagyon szereti a fordítócsapatot, valamint Hammer Attilát.
Este szabadtéri állófogadás volt az Aquarium Finisterrae nevű óceánmúzeum udvarán, a Herkules tornya tövében. Bámulatos látvány, kéne ilyen óceánpart otthonra is, különösen a 2000 éves római világítótoronnyal :).

Mások fényképei elérhetők itt: http://www.flickr.com/groups/guadec2012

Néhány megfigyelés:

  • Egy konferenciához sok lelkes önkéntes szervező kell, kb 15.
  • A közeli menzához vezető utat a villanypóznákra kötött lufikkal jelezni aranyos lépés 🙂
  • Az emeleti kistermekhez vezető utat padlóra ragasztott Gnome-tappancsokkal jelezni szintén 🙂
  • A koktélpartin becsiccsentett látogatók hazafuvarozására különbuszt szervezni bölcs dolog. A városi vonalakhoz szokott sofőrnek nem megmutatni, hogy az utolsó város széli körforgalomból hol kell kihajtani, nem az.
  • A kávészünetben az aulába teasütit és gyümölcslevet szponzorálni nagylelkű dolog, ♥ Igalia.
  • 12-es betűvel nyomtatni a neveket a nyakba akasztós névjegykártyára Rossz Dolog(TM).

Címkék: ,

Itt lehet hozzászólni !