GUADEC 2012 2. nap

Kelemen Gábor, 2012. július 28.

A pénteki nap eseménydúsabb lett, mint számítottam rá, szerencsére :).

Szóval az úgy volt, hogy az előző este a cseh fordító srác kollégájaként megismert Florian Nadge (ejtsd: Nagy) azért jött ide, hogy a jövő évi GUADEC helyszíneként Brno-t prezentálja a döntést majd később meghozó Gnome alapítványi vezetőségnek. Sok érve volt amellett, hogy a konferencia jövőre náluk legyen, az egyik az, hogy sok környező országból vonzhat érdeklődőket. Ha pedig épp belefutott egy magyarba, akkor ezt kitűnően illusztrálhatnám is. Természetesen volt kedvem segíteni, így az előadása felvezetéseként elmutogattam, hogy igen, közel lakunk, meg a szlovákok, lengyelek, osztrákok is. A továbbiakban előadta, hogy hol lenne a konferencia, milyen körülmények között, mennyiből, és a felmerült kérdéseket is szerintem megnyugtatóan megválaszolta. Az látszott, hogy jelentős munkát tettek bele a prezentációba, és már eddig is sok háttérmunkát végeztek.
A döntés majd valamikor szeptemberben születik meg, addig is drukkolok :). Nem lenne mindegy, hogy pár óra vonatozással vagy sokkal több repüléssel/átszállással lehet eljutni a célba, persze a világ nagy részének Bécsből kéne átbuszoznia…

Aztán voltak előadások is, de ezek jó részét elblicceltem (műszaki dolgok, bah). Ami most említésre érdemes, az a keynote volt a nyílt forrású fejlesztés közösségi finanszírozásáról (crowdfunding). A Yorba alapítványt képviselő fejlesztők végigvették a lehetőségeket, a működő (kickstarter) és nem működő (kickstarter klónjai) oldalakat, a használhatóságukat (projektindításhoz jó, fenntartáshoz nem), valamint hogy mit lehetne használni (csomagkezelők, ha alkalmasak lennének erre), vagy a flattr-t. Alapvetően nem éreztem azt, hogy ezek az emberek sem találták meg a Szent Grált, de a kutatás eredményeit összefoglalták.

Estére nem volt szervezett program, így némi fordításátolvasás után felkerekedtünk újdonsült brnoi ismerőseimmel a belvárosba vacsorázni. Némi séta után találtunk is egy Jamoneríát (~sonkázó), előző este ők egy ilyen helyen ettek, és váltig állították, hogy ez Jó Dolog(TM). Nos, valóban az! Teljesen autentikus spanyol hely, pici üzlet hús- és sajtpulttal, plafon kb 10 asztallal, külföldiül nem beszélő étlappal és eladókkal, valamint jókedvűen vacsorázó helybeli idősekkel. A vacsora maga nagyon egyszerű volt: tisztességes adag sonka, szalámi, sajt egymás mellé pakolva a tálon, mellé barna kenyér, némi vörösborral kísérve.

És földön vonszolt állakkal.

Összesen 25 euróért bebizonyították, hogy amikor U. P. a táfelspiccen vagy a szerdában ipari hulladéknak minősíti a magyar élelmiszeripar nemzetiszínű szalagos, hungarikum matricás gyártmányainak legjavát, az utolsó szóig igaza van. EZ sonka volt, EZ szalámi volt, EZ sajt volt. Ami otthon van, az nettó átverés, hazugság, emberek elé vetett állateledel. Ha Spanyolországban jártok, térjetek be egy Jamoneríába, és megfordul veletek a világ.

Címkék: ,

Itt lehet hozzászólni !