GUADEC 2012 3. nap

Kelemen Gábor, 2012. július 29.

Szombaton az előadásoké volt a főszerep, kezdésnek Federico elmélkedett a szabad infrastruktúra rendszereiről, ez alatt nem csak számítógépes rendszereket értve, hanem mindenféle városi kertész, csináld magad és hasonló hippimozgalmakat. A lényeg, hogy amikor egyszer a helyi hamburgeresnél meglátta, hogy a fogpiszkáló Made in China, akkor az átlagosnál is jobban bekattant, és azt mondta magának, milyen dolog már egy nyomorult fogpiszkálót a világ másik végéből importálni, amikor helyben is lehetne gyártani. Ahogy fogynak az olajkészletek, úgy lesz egyre kevésbé gazdaságos a jelenlegi gazdaság fenntartása, szóval szerinte ideje lenne minél több mindent helyben termelni.
A szabad szoftverekhez pedig ez úgy kapcsolódik, hogy ahogyan jelenleg a kínai fogpiszkáló megkerülhetetlen (nincs is másik, plusz fogpiszkáló-készítő géped se), úgy a zárt szoftverek is sokszor azok. DE ahogyan idővel és munkával a fogpiszkálót ki lehetne váltani (már vannak olyan mozgalmak, amelyek gépek terveit teszik nyílttá), úgy a szoftverek esetén is csak rajtunk múlik. Szóval ez elsősorban lelkesítő beszéd volt :).

Aztán jött az, amiért idejöttem, az i18n előadás. Gil, a koordinációs csapatunk tagja remekül összefoglalta, hogy hol tartunk, és hol lehetne javítani a munkánkon. Túl sok a fordítani való, rosszak a prioritások, nem fogja senki az induló csapatok kezét, nincs aki fejlessze a lokalizációhoz használt eszközöket (damned-lies, gtranslator, esetleg egy szótár vagy beépített fordítómemória a d-l-ben), nincs egyszerű módszer a fejlesztés alatt álló programok fordításainak tesztelésére… volna mit tenni. Holnap egész nap ezen fogunk töprengeni és dolgozni, izgalmas lesz.

A következő előadás az egyetemisták elcsábításáról szólt, ezt azt jelenti, hogy igazán béna a Gnome fejlesztői sztorija. Nem csak egységes SDK nincs, de nincsenek kezdőknek szóló dokumentációk sem, amelyekből meg tudnák a lelkes fiatalok tanulni a Gnome alá fejlesztés alapjait. Ezért most a dokumentációs csapat egy része nekiállt az outreach programban kezdőknek szóló, alapszintű dokumentációk fejlesztésének. Az alapötlet egyszerű: fognak egy felületi elemet, és megmutatják, hogyan kell azt használni különböző nyelveken (C, Python, Vala, JavaScript). Szerintem remek ötlet, hatalmas szükség van erre. A honosításával izgalmas lenne foglalkozni, meglátom, lesz-e rá lehetőség.

A nap további részében számomra érdektelen programok voltak: az elbliccelt nagyelőadás után alapítványi gyűlés, és sportesemények, úgyhogy inkább kommitoltam pár fordítást.

Este újabb állófogadás, ezúttal szétválasztva a profikat és a hobbistákat. Ennek során begyűjtöttem egy új litván ismerőst (aki dolgozott már OpenOffice.org migráción is, hm), és megtudtam, hogy a spanyol belpolitika nagyon-nagyon hasonló a magyarhoz :). Zárásként taxi haza Meeks úrral, akinek negatív tapasztalatai vannak a pesti taxisokkal kapcsolatban… de azért alapvetően kellemes emlékei vannak.

Megfigyelések:

  • Még mindig nem bölcs dolog a Planet Gnome-ra olyan bejegyzést posztolni, amiben a képi humor alapja egy bikinifelső.
  • Továbbra sem értjük, hogy miért nem jár a szállóbusz este 9 után, ha az éttermek 10-kor kezdenek vacsorát kiszolgálni. Inkább legyen a belvárosban az esemény…

Címkék: ,

Itt lehet hozzászólni !