GUADEC 2012 4-5-6. nap

Kelemen Gábor, 2012. augusztus 1.

Vasárnap volt a konferencia utolsó hivatalos napja, néhány előadással, aztán zárással, csoportképpel.

Akadálymentesítéssel kezdtünk, megtudtuk, hogy míg a 3.0-ban nem volt jóformán semmi támogatás, a 3.4 már egész vállalható lett, a 3.6 meg egyenesen szuper lesz ebből a szempontból, így utolértük magunkat. A hét elején fejeződött be a Gnome alapítvány adománygyűjtő kampánya, amelynek során az akadálymentesítési munkák támogatására gyűjtöttek, így a következő évre (nagyjából) biztosítva van a háttér.

A következő előadást Michael Meeks tartotta, és a LibreOffice + Gnome volt a téma. Először a 3.6-os LO-t meg a közösséget dicsérte, aztán a GNOME-ba való integrációról mesélt, a részletek kissé homályosak, de a lényeg, hogy ilyen is lesz, illetve hogy menjünk LO-t fejleszteni, mert az nagyon jó dolog.

A konferencia utolsó nagy előadását a GNOME három nagy öregje tartotta, a múlton merengtek annak alkalmából, hogy 15 éves a projekt.

Ebédszünet után a GSoC és WOP projektekben a GNOME különböző részein dolgozó diákok ismertették 3 percben, hogy mit csinálnak. Néhány hasznosnak tűnő fejlesztés is befért, és igazán lelkesek a fiatalok.

A napot egy csoportképkészítés zárta, amelynek eredménye az első bekezdésben látható. Ennek során készült olyan kép is, amelyen jobbulást kíván mindenki az egyik pár napja elgázolt fejlesztőkollégának.

Ezzel természetesen még nem volt vége mindennek, a GNOME alapítvány elnöksége ugyanis kitalálta, hogy egy vacsorán köszöni meg a jelenlévő fordítóknak az áldozatos munkájukat. Így a honosítóprojekt a jelenlévő képviselőin keresztül gyakorolta a finom ételekhez, italokhoz és remek társasághoz fűződő jogát :).

Az 5. nap már a műhelymunkáról szólt, szerencsére volt egy honosítós is, ahol úgy érzem, sikerült hasznossá tennem magam. Ez alatt azt értem, hogy beígértem némi munkavégzést a közjó érdekében :). A GNOME honosítási projekt eléggé le van maradva, rengeteg tennivalónk lenne, amelyek elvégzésével megkönnyíthetnék nem csak a jól menő fordítócsapatok munkáját, de a kezdőkét is. A legfontosabb és legnagyobb gond azonban az, hogy a damned-lies fejlesztése leállt, a karbantartója visszavonult, az “új” meg még nem látja át a kódot, és ideje se nagyon lesz. Így most ott tartunk, hogy egy csomó hasznos ötlet van, csak a megvalósítás… Transifexre migrálni meg nem akarunk, mert alapvetően jól érezzük magunkat ezzel a megoldással (-a nem fejlődik rész, természetesen). Talán majd jövőre, GSoC-ban…
Este vacsora (a tintahal oké, a polip elmegy, a garnélaevés nehézkes, a szardínia szálkáit meg már öreg vagyok megszokni), majd némi borozás (spanyol bor = remek!) és sörözés (ez már sok volt, utálom is mindazokat, akik belerángattak).

A 6. napon már nem terveztem részt venni semmi kreatívban, városnézés, fényképezgetés, turistáskodás volt a tervem, de egy rossz lépés lefelé a szállodai buszról ezt keresztülhúzta. Szerencsére semmi komoly, csak pici izomszakadás, a kedves szervezők bevittek a helyik kórházba, ahol pár óra sorban ülés után adtak egy doboz fájdalomcsillapítót, és jobbulást kívántak. Szaladás a reptérre, csak hogy kiderüljön, két óra az átszállásra csak akkor elég, ha pontosak a gépek (nem azok).

Összességében egy jó hangulatú konferencián vagyunk túl (lásd a lenti videót), jó pár kedves ismerősre sikerült szert tenni. Remélem, hogy sikeres lesz a brnói pályázat, és akkor jövőre akár innen is többen el tudunk jutni, mert közösségi szempontból igazán érdemes. Korábban picit kiégettnek éreztem magam a GNOME-mal kapcsolatban, de ez most feltöltött, csak ajánlani tudom :).

Címkék: ,

Itt lehet hozzászólni !