MozCampEU 2012 1. nap

Kelemen Gábor, 2012. szeptember 9.

Tegnap elkezdődött a MozCampEU – nem is mondtam, de az FSF.hu támogatásával sikerült kijutnom, köszönöm –, és rögtön egy egész délelőttnyi keynote-tal hengerelték le a gyanútlan közönséget. Ezek lényege nagyjából az volt, hogy a jövő a Firefox OS-é, amely egy mobil operációs rendszer lesz, és az a cél, hogy lenyomja az Androidot, iOS-t és WP-t. Rátehető alkalmazásokban sem lesz hiány, hiszen webre fejleszteni sokkal többen tudnak, mint a felsorolt egyéb platformokra, és jó esély van rá, hogy fogja meghatározni a következő években okostelefonra váltó sok száz millió ember mindennapi webhasználatát. A Firefox Androidra pedig azért jó, mert megmutathatja, mit tud a Mozilla mobilon – az új verzió állítólag sokkal jobb ebből a szempontból is. Az asztali kliens persze továbbra is ugyanolyan fontos, mert aki asztali gépet és mobilt is használ, sokkal többet használja az asztali gépét.

Az előadások végén megismerhettük az egyes helyi közösségek munkáját másfél percben, hát ennyi idő alatt nem lehet sokat mondani, és a legtöbbnek csak ugyanazt sikerült: fordítunk, népszerűsítünk, pólót osztunk, stb.

Ebéd után a B2G lokalizációs workshopra mentem, ez a Firefox OS GUI-ja lesz, és nagyjából ugyanúgy kell fordítani, mint a többi Mozilla-terméket. Az eredeti terv az volt, hogy a jelenlévők letöltik a gépükre a git tárolót, és azzal játszunk, ez technikai okból nem jött össze. Lényeg, hogy első körben Latin-Amerikában akarnak FF OS-es mobilokat eladni, így a spanyol és brazil portugál a fontos.

A nap általam legjobban várt előadása a Thunderbird jövőjével foglalkozott: hogyan tovább most, hogy a Mozilla
nem kívánja tovább innoválni a terméket? A jó hír, hogy a meglévő infrastruktúrát nem dobják ki, mindössze a 17-es ESR kiadás lesz, ami vállalati telepítésre használható: nincs új funkció egy évig, de biztonsági frissítés hat hetente lesz. Ezen kívül a TB a közösség hozzájárulásaiból fejlődhet tovább, van sok (sőt egyre több!) felhasználó, ennyi ember közt bizonyára lesz kezdeményezőkészség a továbbfejlesztésre, ennek függvényében évi 1-2 kiadás várható. A döntést egyébként személyesen Mitchell Baker indokolta: a cél a Mozilla figyelmének olyan irányba koncentrálása, amely jelentősen befolyásolja az emberek (százmillióinak) mindennapjait, ez pedig nem az e-mail és a TB, hanem az okostelefonok és az FF OS. A TB pedig egy funkciókkal teli asztali kliens, amely mobilra egyáltalán nem való.

Némi félrevonulós fordítgatás és beszélgetés után az estét közösségi vacsorával zártuk egy karaoke étteremben. A karaoket mint műfajt eddig egyáltalán nem értettem, most már értem. Szeretni viszont soha nem fogom :(.

Címkék:

Itt lehet hozzászólni !