LibreOffice konferencia 1. nap

Kelemen Gábor, 2012. október 18.

Első nap a konferencián. Kicsit elkéstünk, de nem maradtunk le semmiről. A Google-ös keynote általánosságokról szólt csak, így nem volt baj az elejének elblicceléséből.

Az első előadás, amelyre bementem, a repülő autókról szólt, illetve azok hiányáról. Részletesebben kifejtve: 15 éve a mobiltelefonok hatalmas, buta készülékek voltak, amelyekhez képest a maiak fénysebesség felett közlekedő űrtechnikát képviselnek. A szövegszerkesztő pedig új ikonokat kapott. Hogyan lehetnek ezen változtatni? A jó példát a Google Drive képviseli, amely kitör a szerkesztő-fájlkezelő-levelező háromszögből, és egyszerűbbé teszi a tárolást és megosztást. Ez viszont nem szabad szoftver, itt lehetne jobbnak lenni tőle – a szükséges technológiák rendelkezésre állnak. Remek ötlet, remélem hogy lesz lehetőség a megvalósítására.

A következő a japán közösség két tagjának előadása volt, akik a helyi tapasztalatokról számoltak be. Ami meglepő, hogy náluk sincs kolbászból a szabad szoftver, és az egyetlen irigylésre méltó dolog az általuk kiadott, fényes papírra nyomtatott, hagyományos boltokban terjesztett szabad szoftveres újságok és könyvek. Egyébként ugyanolyan kevesen vannak, a különböző projektek nem egységes fordításokat készítenek, és alapvetően alacsony az érdeklődés.

Ezután a szaúd-arábiai helyzetről hallhattunk. Ott idén indult egy nemzeti szabad szoftveres központ, ahol a szabad szoftverek használható állapotúra pofozásával foglalkoznak. Jelenleg meglehetősen komoly problémák vannak az RTL nyelvek támogatásával a LibreOffice-ban (ciki :(), viszont ők elkezdték ezeket megoldani, és ezáltal szereznek kompetenciát, aztán lehet beszélni a bevezetés témájáról.
A következő előadás ugyancsak az RTL támogatásról szólt, ám az izraeli srác mögött nem állt komoly háttér, így csak panaszkodni tudott arról, hogy nem működik ez se meg az se – de az előző előadás végén azért megköszönt egy hibajavítást a szaúdiaknak :).

Az utolsó előadáson Németh László mutatta be a LibreLogot, ami teknőcgrafikát ad a LO-hoz, így az iskolákban LO használatával lehetne bevezetni a programozást. A cél a Librelogo bepakolása lenne az alapértelmezett telepítőkészletbe, de elég kevesen voltak az előadáson, így ez valószínűleg nem segíti az ügyet. Ezen kívül ez egy kevésbé sikerült előadás lett, alaposabb felkészülés kellett volna :(.

Ezután még volt egy BoF, ahol a fordítók beszélték meg a tapasztalataikat és a soron következő feladatokat. A lényeg, hogy mostanában sokat változik az LO, így nem lenne hasznos korán kinyitni a fordításokat a következő kiadásokhoz. Ezen kívül a Pootle új verziója, amely decemberben jön, számos új funkciót fog hozni, amelyeket már igencsak szeretnénk látni működés közben.

Este beszélgetés és sörözés az umbriai szabad szoftveres kompetenciaközpont vezetőjével, akinek igen hasznos meglátásai voltak a szabad szoftverek és az LO bevezetésével kapcsolatban (ők hamarosan indítanak egy ilyen nagyprojektet). Úgy érzem, ennek még lesz folytatása.

Ma: újabb előadások, újabb kapcsolatok, alig várom :).

Címkék: ,

Egy hozzászólás “LibreOffice konferencia 1. nap” bejegyzésre

  1. […] beszámolókat.  Az alapítvány támogatta azon magyar LibreOffice-fejlesztők kiutazását a berlini LibreOffice-konferenciára és a müncheni HackFestre, akiknek munkahelye nem térítette meg az […]

Itt lehet hozzászólni !