LibreOffice konferencia 2. nap

Kelemen Gábor, 2012. október 25.

Mi is történt múlt csütörtökön a LibreOffice konferencián?

Az első előadás, amelyre beértünk, Vajna Miklósé volt, és a LibreOffice kibővítéséről szólt új funkciókkal. Ugyan nem fogok elkezdeni kiterjesztéseket fejleszteni, de ez a jobban sikerült előadások közül való volt, szép munka :).

A következő előadás a sámánokról és kanárikról szólt, illetve ezek szükségességéről. A sámánok azok a projekttagok, akik egy-egy területről “mindent” tudnak, és bármire hatásuk van. A kanárik pedig azok az újoncok, akik végigjárják az egyes területeket, és mindenütt kipróbálják, hogy mennyire egyszerű segíteni. Ha nem egyszerű, akkor baj van, ezt jelzik a kanárik. Néhányan jelentkeztek erre a szerepre, érdekes ötletnek tartom.

Ezután a gravitáció megfordításáról hallhattunk. A LibreOffice bevezetését egy hegynek felfelé való harchoz hasonlította az előadó, amely pálya nem “nekünk” lejt. Át kellene alakítani a körülményeket, mert amíg például nem az LO natív fájlformátumában kell dokumentumokat kezelni, addig nincs sok értelme küzdeni: csak alulmaradhatunk, ha folyton mások után kell rohannunk. Ezen kívül nem elég remek irodai programcsomagot gyártani, ez önmagában nem lesz elég: ha van például a konkurenciánál egy jól integrált levelező, akkor nekünk is kell olyan. Ez valamennyire rímelt az előző napi repülő autós előadásra, azonban nem láttam, hogy ezeket a nagyon jól hangzó fejlesztéseket ki fogja megvalósítani.

Következő előadáson a téma az OOXML támogatás javítása volt, ez az Open Source Business Alliance projektje, és egy müncheni előadó ismertette.

Az ezt követő előadás izgalmasabb volt, mert az FSFE egyik tagja azt fejtegette, hogy mi akadályozza a LibreOffice-ra váltást a finn közigazgatásban. Röviden: a Microsoft. Vicces volt, hogy a Helsinki váltástól egy olyan tanulmánnyal próbálták meg elriasztani az érintett döntéshozókat, amely gyakorlatilag nem nyilvános. És a többi vád sem túl vidám, de ettől nem kell kétségbeesni: a FUD-ra szerinte a TFC a válasz: Trust, Facts, Confidence. A Trust azt jelenti, hogy bizalmat kell építeni, például a LibreOffice terjesztésével. A Facts azt jelenti, hogy tényekkel (esettanulmányok, tudományos publikációk, tudományos költségmodellel) kell támogatni a véleményünket. A Confidence pedig bizalomépítést jelent személyes kapcsolatokkal. Azaz a politikusoknak el kell mondani, hogy ha szabad szoftvert vezetnek be, akkor azért nem leszünk rájuk választóként morcosak, és nem fog a projekt kútba esni.

Ezt néhány rövidebb előadás követte, amelyeket már annyira nem követtem, ugyanis a müncheni városháza egyik informatikusával beszélgettünk arról, hogy ők mit és hogyan csinálnak, szerintem tanulságos volt.

Este közösségi vacsora, majd másnap már haza is jöttünk, ugyanis néhány kolléga akut családelvonástól kezdett szenvedni :). Számomra csak elméleti szinten volt hasznos a konferencia, mert a honosítással kapcsolatban nem volt különösebb aktivitás. Sikernek tekintem, hogy sikerült beszélnem Dwayne Bailey-vel, és az ő honosítási tapasztalatai között volt néhány hasznos ötlet, amit a közösségben kipróbálhatok.

Címkék: ,

Itt lehet hozzászólni !