UDS-r 2. nap

Kelemen Gábor, 2012. november 1.

Long time no blog, ahogy a művelt dán mondaná. Elnézést, elhúzódott a Mozilla 18 csinosítása.

Reggel a közösségi kerekasztal alatt blogoltam, aztán az automatikus alkalmazásteszteléssel ismerkedtem, ami első ránézésre nem is bonyolult dolog.

Utána hardvertanúsítás, a téma az volt, hogy mely tesztek kerüljenek bele a hardvertanúsítási folyamatba. Jelenleg a hardverek sok funkcióját tesztelik, de nem mindet veszik figyelembe a hardver használhatóságának megállapításakor.

Ebéd után a nagyelőadóban beszélt a Canonical sales igazgatója arról, hogy mekkora biznisz az Ubuntu. Ez elsősorban a szerveroldalt jelenti, illetve a nagyvállalati ügyfeleket, akik sokezres migrációkkal bízták meg a Canonicalt. Itt jelentették be, hogy elindult a http://insights.ubuntu.com/ oldal, ahol tanulmányok, white paperek olvashatók arról, hogy mire jó az Ubuntu és kik hol használják.

Őt a HP emberei követték, akik az új ARM alapú szervereiket népszerűsítették. A lényeg, hogy ezekkel rettenetesen le lehet csökkenteni a költségeket a szerverteremben, 80-90%-okat emlegettek a rackhelyen, kiépítésen, villanyszámlán – azonos számítási teljesítmény mellett. Ahogy a végén mondták: ha elosztom kettővel, még akkor is érdekes.

Utána fordítói kerekasztal, hát sokra nem jutottunk. Nem ez van a fókuszban, és a korábbihoz képest elhanyagolható erőforrást és figyelmet áldoz rá a Canonical. A Quantal szerintem már észrevehetően leromlott a Precisehez képest, és úgy tűnik, rajtam kívül ez senkit sem zavar különösebben :(. Még meglátom, hogy lesz-e időm javítani a helyzeten, vagy várok amíg mást is elkezd zavarni a helyzet.

A nap végén az Ubuntu TV fejlesztésére ültem be, ez a nevével ellentétben nem egy TV-készüléket fog jelenteni, hanem egy tetszőleges készüléken futtatható tartalomelérési felületet. Tehát számítógép, tablet, set-top box… érdekesen hangzik. Ezt a projektet már elég régen bejelentették, ahhoz képest nincs még belőle semmi eredmény, ugyanis szerencsétlen módon unity-2d alapon kezdték el fejleszteni. Miután ezt kidobták, ők is kezdhették elölről a munkát, és remélik, hogy ebben a ciklusban elkészülnek valami minimálisan használhatóval.

Címkék: ,

Itt lehet hozzászólni !