UDS-r 3. nap

Kelemen Gábor, 2012. november 1.

Szerda, közösségi kerekasztal. Én: Mozilla csinosítás, ők: nem tudom, de mérsékelt hasznosság. Az első érdekes előadás a packaging guide tervekről szólt, ami azért érdekes, mert kiderült, hogy a spanyol verzió kész és a várakozással ellentétben le is fordul html-lé és pdf-fé. Remek, akkor lehet nekiállni a fordításnak :). Alapvetően egy hasznos és átfogó dokumentum, ami a nap folyamán egyre jobban kezdett tetszeni. Azzal együtt is, hogy a csomagoló szakember az tudjon angolul, hiszen a csomag feltöltéséhez már mindenképp kapcsolatba kell lépnie a nemzetközi közösséggel. Sőt már a changelog írásakor is. De én már csak népszerűsítési szempontból is megcsináltatnám a közösséggel, mondjuk a következő fordítóhétvégén.

Aztán LibreOffice csomagolás, nem különösebben látogatott. A lényeg, hogy most már meg lehet csinálni végre azt, hogy csak egy-egy összetevő forduljon újra, és ne kelljen mindig az egész csomagot újrafordítani. Ettől a fejlesztés gyorsulhat, illetve a frissítések is kisebbek lehetnek.
A következő sessiön is az LO tervekről szólt, csak még kisebb látogatottsággal. Gyorsan be is nyomtam a lokalizációs bugok javítását témaként, bár attól tartok, hogy leginkább akkor lesznek ezek megoldva, amikor én megcsinálom.

Ebéd után némi rövid bemutató a változatok terveiről, majd a minőségbiztosítási munkák ismertetése. Na itt jelentős fejlődés volt észrevehető, látszott hogy tettek egy lépést hátra és megoldották, hogy a legtöbb embernék előforduló hibák észrevehetők legyenek a fejlesztők számára. Ezt szép grafikonokkal is illusztrálták, úgyhogy mindenki nyomogassa bátran az “Elnézést, az Ubuntu hibát észlelt” ablakokat, van értelme.

Csoportkép, utána pedig packaging guide tesztelés. Ez abból állt, hogy megpróbáltunk az útmutató alapján megoldani egy-egy problémát, majd elmondtuk, hogy miért nem sikerült. Az látszik, hogy az útmutató nincs még tökéletes állapotban, de legalább nyilvánvaló lett, hogy hol kell javítani rajta.

Ezután a Canonical vállalati kultúrájából diplomázó hallgató ismertette, hogy mit talált, alapvetően a zárt forrással dolgozó nagyvállalatokhoz hasonlítva vett észre különbségeket. Alapvetően nem mondott világrengető dolgokat.

Az utolsó előadás az Ubuntu fejlesztésébe való bevezetés volt, ahol egy csomag javításának folyamatán mentünk végig. Néhány számomra új dolgot mutattak, és még azt is belengették, hogy akár fejlesztő is lehet belőlem, mert már azokkal a minimális javításokkal, amiket eddig elkövettem is megütöm a lécet.

Este vacsora két Zentyal-fejlesztővel, mert csak őket találtam meg (volt tervben egy másik csapat szerveződése, de ők nem bukkantak fel). Kiderült, hogy hogyan működik a pootle-telepítésük, illetve hogy nagyon hálásak azért, hogy rendbe szedtem a magyar fordítást, és még azt is megígérték, hogy feltöltik végre a fordításomat.

Címkék: ,

Itt lehet hozzászólni !