UDS-r 4. nap

Kelemen Gábor, 2012. november 6.


A csütörtökkel még tartozom, mi minden is történt?

Közösségi kerekasztal. Röviden összefoglalom, hogy az egész héten mi érdekes történt ezen. Például megegyeztek arról, hogy már nem lehet tovább húzni a Code of Conduct új verziójának kiadását, ami tartalmilag már rendben van. Aztán az http://www.ubuntu.com/community oldalt már régen esedékes lenne felújítani, reméljük most már sikerülni is fog nekik. Röviden abban is megegyeztek, hogy jövőre benevezik az Ubuntut a Google Summer of Code-ba, hátha most elfogadják. Ezen kívül még a különböző új részterületekre (Linaro, Ubuntu TV, vásárlás lencse) kerestek szakértőket, akik kapcsolatot tartanának a közösség kommunikációért felelős részével. Az első nap volt egy kis kérdezz-felelek a keynote-tal kapcsolatban, és nagyjából ennyi történt ezen a minden nap megtartott kerekasztalon.

Az első session a közösség nyilvánvalóbbá tételéről szólt az asztali környezetben. Röviden az a probléma, hogy aki leül a telepített rendszer elé, az nem fogja tudni, hogy van a közösség, akiket elérhetne, segítséget kérhetne. A terv az, hogy valamilyen módon a felhasználó figyelmét felhívjuk erre, hogy lehetőleg ne tudja kikerülni se. Talán egy közösség lencse lesz a megoldás, de még nagyon tervezési fázisban van a megvalósítás.

Ezután egy olyan sessiönre sikerült bemennem, ahol végül nem jelent meg a téma felvetője, így nem volt kivel megbeszélni az időzónák lokalizációját, pedig a telepítőben ez elég vacakul néz ki. A következő idősávban nem találtam semmi érdekeset, így azt kihagytam.

Ebéd után villámelőadások jöttek, ezeket ismét kihagytam. Folyosói beszélgetések során közben kiderült, hogy az Ubuntu One-nal (weboldal, nem ubuntus kliensek…) kapcsolatban nincsenek komolyabb nemzetköziesítési tervek, mert ahhoz piacot kéne kutatni, felmérni hogy mit mennyiért lehet eladni stb. és erre nincs kilátás a következő fél évben. Hrmpfff. Úgy tűnik, nem kell nekik a pénzünk :(. Viszont az i18n automatikus teszteléssel kapcsolatban van esély néhány automata teszt benyomására a gépezetbe.

Utána a Quickly nevű alkalmazásfejlesztés-segítő eszközzel kapcsolatos tervekről esett szó, ez gyakorlatilag újraírást jelent, mert az jó dolog.

A nap végén a LoCo tanács ülésére is bementem, ahol sikerült tisztázni, hogy hogyan járt le a közösségünk jóváhagyása (ezt a szót egyébként ők is ki szeretnék irtani…), illetve az volt a mondás, hogy majd lesz szó a közösségekbe új élet lehelésről is, ez végül kimaradt – valahogy nem éreztem, hogy hatalmas elképzeléseik lennének a LoCo projektek jövőjével kapcsolatban, ami szomorú.

A záróünnepséget kihagytam (Varsóban ez gusztustalan “tapsoljuk meg egymást” ünnepbe fulladt :(), az esti záróbuli viszont jó volt. A “jönnek a vikingek” kifejezés végül azt takarta, hogy műanyag viking sisakokat és baltákat osztottak induláskor – hüjék :).
Az egész eseményről készült fényképek itt láthatók: http://photos.pixoulphotography.com/Events/UDS-Raring-Ringtail/26357384_T6rzD6

Végül néhány érdekesebb videó:
Keynote:

Hétfői nagy előadások: dizájn, VALVE, App Devek és QA:

Keddi nagy előadás: Ubuntu=üzlet:

Címkék: ,

Itt lehet hozzászólni !