Info Éra 2012

hajni, 2012. november 17.

Az alapítvány támogatásával idén ismét egy lelkes csapat vett részt az Info Éra informatikatanároknak szóló konferencián, amelyen idén érezhetően nagyobb hangsúlyt kaptak a szabad szoftverek.

A csütörtöki plenáris előadáson Rózsár Gábor kapott fél órát, hogy bemutassa, miként próbálta 2 hónap alatt az általa adminisztrált középiskolát migrálni nyílt forrású megoldásokra.

A pénteki délelőtt a legnagyobb teremben kapott helyet a szabad szoftver szekció, ahol először Torma László (toros) beszélt a Linux desktop felhasználói felületeiről. Ezután én mutattam be néhány nyílt forrású programozási környezetet, amelyet a tanárok esetleg használhatnak az informatikaoktatás során. Majd pedig a következő előadásomban beszámoltam a hallgatóságnak az alapítvány Szabad út projektjéről, illetve körüljártam a nyílt oktatás nyújtotta lehetőségeket.

A második előadásommal párhuzamosan (sajnos egy időbe került) pedig Németh László tartott előadást LibreLogo címmel. Németh Laci előadását a délután folyamán Lakó Viktória is továbbvitte, bemutatva, hogyan lehet hasznos a LibreLogo a későbbi Python programozási nyelv oktatásának előkészítésére, illetve akár egy érettségi feladat megoldására is. A konferencia részvevői számára az alapítvány támogatásával LibreLogo füzeteket osztottunk szét, amelyekből megismerhetik a tanárok a nyelvet és működését.

Péntek délelőtt ezenkívül sor került Rózsár Gábor 2×30 perces előadására, amelyben az előző napon a plenáris előadáson röviden ismertetett migrációs folyamat részleteire is volt ideje kitérni. Valamint Varga Péter is bemutatta, hogyan lehet egy iskolát teljes egészében Linux (nála ez Ubuntut jelent) alapokon működtetni.

A konferencián remek alkalmunk nyílt szakmai beszélgetéseket folytatni a többi informatikatanárral, és jó néhány Ubuntu CD is gazdára talált.

Az elhangzott előadásokhoz tartozó prezentációkat és hanganyagokat hamarosan közzétesszük a Szabad út projekt honlapján.

Köszönöm az előadóknak a színvonalas előadások elkészítését, valamint az FSF.hu Alapítvány támogatását.

Egy hozzászólás “Info Éra 2012” bejegyzésre

  1. […] Az InfoÉra informatikatanári konferencián az alapítvány aktivistái több szabad szoftveres előadást tartottak és népszerűsítették a LibreLogo projektet. (http://fsf.hu/2012/11/17/info-era-2012/) […]

Itt lehet hozzászólni !