FSF.hu beszámoló 2012

Kelemen Gábor, 2013. május 7.

Elkészült az alapítvány éves rendes összefoglalója az előző évben aktivistáink által végzett, és az alapítvány által támogatott tevékenységekről. Az elmúlt egy év eredményei az alábbiak voltak:

Mozilla

2012-ben alapítványi színekben folytatódott a Mozilla-termékek (Firefox, Thunderbird, Lightning) honosítása a 10-14 kiadások között.  Az androidos kliens honosítása továbbra sem jelent meg, ez idén már változhat. Ezen kívül elkészült a Mozilla-technológiákra épülő Bluegriffon webszerkesztő (az Nvu-ból forkolt Kompozer forkja) 1.4-es változatának honosítása.

LibreOffice

Az alapítvány születésének pillanatától (2010. szeptember) támogatja a LibreOffice projektet. Több alapítványi aktivista tagja a LibreOffice projektet összefogó The Document Foundationnek. Az alapítvány aktivistái rendszeresen írnak magyar nyelvű cikkeket és hírfordításokat a libreoffice.hu honlapra, amely a LibreOffice-szal kapcsolatos magyar nyelvű hírek elsőszámú forrása. Az alapítvány 2012 októberétől kezdve 1 fő LibreOffice-fejlesztő, nappali tagozatos egyetemi hallgató részére ösztöndíjat folyósít, lásd a havi beszámolókat.  Az alapítvány támogatta azon magyar LibreOffice-fejlesztők kiutazását a berlini LibreOffice-konferenciára és a müncheni HackFestre, akiknek munkahelye nem térítette meg az útiköltséget. Az alapítvány tulajdonában levő szerveren fut a LibreOffice projekt webes fordítássegítő programja (Pootle). A szerver üzemeltetését az alapítvány aktivistái és a The Document Foundation tagjai közösen végzik. Az alapítvány egy erős konfigurációt (dual Core i7 / 12 GB RAM), a korábbi szerverét adta kölcsön LibreOffice-fejlesztési célokra. 2012-ben 2 alkalommal 500-500 LibreOffice matricát gyártatott az alapítvány, amelyet különböző szabad szoftveres rendezvényeken osztogattak az aktivisták.

A többek között a magyar tipográfiai hagyományok feltámasztását célzó, a LibreOffice-ba bekerült Linux Libertine és Biolinum G betűtípusok megjelenése lényegesen javult a LibreOffice-ban: http://libreoffice.hu/2012/02/14/tovabbi-peldak-a-javitott-betumegjelenitesre/

Szintén az alapítvány állta a LibreLogo első verziójának kifejlesztését, valamint ismertető füzetének nyomdaköltségeit (ez is konferenciákon volt szóróanyag), és az alapítvány utazási támogatása hozzájárult a LibreLogo sikeres LibreOffice-integrációjához.

Szabad magyar nyelvi eszközök

Lighproof magyar mondat-ellenőrző és általános keretrendszer: A program átdolgozott forráskódja helyet kapott a LibreOffice forrásfában, illetve egy fejlesztő keretrendszerrel egészült ki. A fejlesztésre alapozva készült el a magyar mellett több más nyelvi ellenőrző, mint az angol, francia, brazíliai portugál is. 2012-ben került sor a Python 2-ről 3-asra való váltásra a LibreOffice-ban, ami a mondat-ellenőrző és több más olyan kiegészítő, mint a Numbertext, módosítását igényelte (http://libreoffice.hu/2012/02/07/uj-magyar-fejlesztesek-a-libreoffice-ban/)

Gnome

2012-ben az FSF.hu alapítvány támogatásával készült el a GNOME 3.4 kiadásának lokalizációja.

Ubuntu

Két Ubuntu-kiadás jelent meg 2012-ben (12.04, 12.10), a magyar nyelv támogatása továbbra is kiváló. Ezen kívül megjelent a magyar nyelvet alaptelepítés részeként tartalmazó Ubuntu 12.04 LTS magyar ISO.

A hivatalos magyar Ubuntu tükör tavaly is a KFKI – egyik aktivistánk által működtetett – FTP-kiszolgálója.

A honosítási projekt tartott számos fordítóhétvégét is:  Március, június szeptember december. A csekély érdeklődés miatt ilyeneket idén már nem tervezzünk tartani.

További részletek az éves visszatekintésben találhatók.

Ubuntu érettségi remix

2012 nyarán elkészült az Ubuntu 12.04 Érettségi Remix,  amely az Ubuntu 12.04 LTS rendszeren alapul. A remix a 2013 májusi informatika emelt szintű érettségi vizsgákon használható először. A remix a LibreOffice irodai progragcsomag mellett tartalmazza a Bluegriffon,  Kompozer, Seamonkey és Bluefish webszerkesztőket, a Gimp, Inkscape és Pinta képszerkesztőket, és a Python, C, C++, Java és Perl nyelveken való programozáshoz használható eszközöket.

Tananyagok az edu.fsf.hu-n

Új fejezetek készültek az ECDL tananyag Ubuntu operációs rendszerre kategória alá:

  • IKT alapismeretek
  • Bemutatókészítés a LibreOffice 3 alkalmazással

Az Operációs rendszerek fejezet pedig frissítésre került Ubuntu 12.04 rendszerhez.

Szabad út projekt

Elindult a Szabad út projekt, a szabad szoftverek középiskolai oktatásával kapcsolatban a következő anyagok készültek el:

  • elkészültek a LibreOffice Writer, Calc, Impress és Base informatika középszintű érettségi és ECDL vizsgák anyagát lefedő oktatóvideók
  • összegyűjtésre kerültek a szabad licencek alatt elérhető, szabad szoftverek oktatásához használható könyvek és segédanyagok

Konferenciák

Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás, 2012

Az alapítvány 2012 decemberében ismét megrendezte a Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás rendezvényt. Az eseményen több mint 300 látogató vett részt, akik 20 előadás közül választhatták ki az érdeklődési körüknek leginkább megfelelőeket. A konferencián a szabad szoftveres civil szervezetek számára a megjelenést az alapítvány díjmentesen biztosította.  Az előadók és civil kiállítók ellátásáról is az alapítvány gondoskodott.

Az alapítvány megbízásából a konferencián elhangzott előadásokról videofelvétel, illetve konferencia követő kiadvány készült.

Linux az Oktatásban és Szabad Szoftver Konferencia (LOK: http://lok.hu/)

2012 áprilisában került megrendezésre a Linux az Oktatásban és Szabad Szoftver Konferencia az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán. A több mint 100 fős közönség 3 különböző szekcióban hallgathatott meg előadásokat neves előadóktól a Linux és a szabad szoftverek informatika oktatásban és iskolai infrastruktúrában történő felhasználásáról, jó gyakorlatokról, újdonságokról. A korábbi évekhez hasonlóan a résztvevők egy csoportja alapvető linuxos ismeretekre tehetett szert géptermi gyakorlat keretében. A nap közepén az FSF.hu Alapítvány aktivistái számoltak be a Szabad út projektről, és párbeszédet kezdeményeztek erről a hallgatósággal.

A konferencián az előadók ellátásáról az FSF.hu Alapítvány gondoskodott.

Részvétel eseményeken

  • A Berlinben megrendezett nemzetközi Libreoffice konferencián az alapítvány képviseletében Németh László tartott előadást a LibreLogo nevű fejlesztéséről.
  • A március 7-én megrendezett Open Source Konferencia 2012 rendezvényen az alapítvány képviselője előadást tartott, megjelentünk kiállítóként és CD-ket osztottunk.
  • Az InfoÉra informatikatanári konferencián az alapítvány aktivistái több szabad szoftveres előadást tartottak és népszerűsítették a LibreLogo projektet. (http://fsf.hu/2012/11/17/info-era-2012/)
  • A korábbi évekhez hasonlóan 2012-ben is képviseltette magát az FSF.hu Alapítvány a Rendszergazdák napja (SysAdminDay) rendezvényen. Az FSF.hu és a Magyar Ubuntu Közösség közös asztalánál az érdeklődők kvízt tölthettek ki, melyért FSF.hu logós tollat és pólót kaphattak ajándékba, illetve szakmai kérdéseket tehettek fel az aktivistáknak.

Virtuális szerverfarm Linux/KVM alapon

Az alapítvány szervere jelenleg számos csoportnak szolgál elsősorban web-, és levelező szerverként. A rendszer 2012-ben is remek rendelkezésre állást produkált. Jelenleg az alábbi oldalak találhatók a szerveren:www.fsf.hu, konf.fsf.husugo.ubuntu.hu, wiki.ubuntu.hu, women.ubuntu.hu, mozilla.fsf.hu, fullcircle.hu, ubuntu.hu, edu.fsf.hu, gnome.hu, gimp.hu, wesnoth.fsf.hu, archlinux.hu, flosszine.org, lyx.hu, forditas.fsf.hu, swpat.fsf.hu, www.gnu.hu, theopencd.fsf.hu, www.lok.hu, esr.fsf.hu, galateia.fsf.hu, tldp.fsf.hu, barack.fsf.hu

Újonnan indult oldal a http://szabadut.fsf.hu/.

 

2011-es pályázat eredményei

2012-ben számos, az FSF.hu által 2011-ben kiírt szabad szoftver pályázaton támogatást nyert munka elkészült:

  • Linux hálózati adminisztráció a gyakorlatban: letöltés
  • GeoGebra dokumentációjának fordítása: bejelentés

 

Szabad szoftver kompetencia központ

Az FSF.hu alapítvány életét jelentősen befolyásolja, hogy 2012-ben megalakult a KIM szabad szoftver kompetencia központja, amelyben megvalósítóként számos aktivistánk dolgozik. A központ számos, korábban az alapítvány színeiben végzett  feladatot átvesz, ilyenek a Mozilla, LibreOffice, GNOME fordítás, nyelvi eszközök és  a Librelogo továbbfejlesztése, amelyeket a kompetencia központ megszűnése esetén az alapítvány visszavesz.

Köszönetnyilvánítás

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik az elmúlt évben felajánlásaikkal támogatták munkánkat. Azoknak is köszönetet mondunk, akik munkájukkal, ötleteikkel járultak hozzá eredményeinkhez. Külön köszönetet szeretnénk mondani azoknak, akik nekünk ajánlották az adójuk 1%-át, ebből a forrásból 2012-ben 3,8 millió forintot kaptunk, reméljük idén is érdemesnek tartanak minket erre. Végül, de nem utolsósorban köszönetet mondunk azon portáloknak, akik segítenek nekünk bannereink, híreink, eseményeink közzétételével.

Reméljük, hogy 2013-ben is legalább ennyi munkát el tudunk végezni, de bízunk benne, hogy idén (hála a támogatásoknak) más projektekkel is további szép eredményeket tudunk majd felmutatni.

Projektjeinkről a következő oldalon tájékozódhatsz: http://fsf.hu/projektjeink/

FSF.hu Alapítvány aktivistái és kuratóriuma

Címkék: , ,

Itt lehet hozzászólni !