Szombaton vár a Szabad Szoftver Konferencia

toros, 2013. június 3.

Szombaton, vagyis június 8-án ismét vár Budapesten az FSF.hu Alapítvány szervezésében a Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás. Ahogy legutóbb, az esemény helyszíne ezúttal is az Óbudai Egyetem (III. kerület, Bécsi út 96/b) lesz. A hivatalos program 10 órakor kezdődik, de már reggel 9-től várjuk az érdeklődőket, akik a nyitóelőadás előtt a helyszínen kiállító szabad szoftveres közösségek és cégek standjaival ismerkedhetnek. A konferenciára a belépés díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a konf.fsf.hu oldalon lehet.

A hivatalos program este fél hatkor zárul. Érdemes lesz végig maradni, hiszen azok között, akik reggel érkeztek, és az utolsó előadásig velünk maradnak, 1 db 250GB-os és 2 db 120GB-os SSD-t sorsolunk ki. Az előadók ösztönzésére a konferencia végén megválasztjuk a legjobb előadót, aki egy Nexus 4 telefonnal gazdagabban mehet majd haza.

A konferencia kiemelt előadói ezúttal Kadlecsik József, Légrádi Gábor és Tímár András lesznek. Kadlecsik József a netfilter/iptables tűzfalak konfigurálásának megkönnyítését szolgáló, essence nevű eszközt mutatja be, amelyet nemrégiben szinte teljesen újraírtak. Légrádi Gábor előadásában a BSD-k múltját és jelenét mutatja majd be. Előadásában az egyes változatok közti különbségek tisztázása után bemutatja a jelenlegi helyzetet, és vázolja a jövőbeli lehetséges fejlődési irányokat. Tímár András a hamarosan megjelenő LibreOffice 4.1 várható újdonságait mutatja be. Az előadásban áttekinti, hogy mi változott az elmúlt kiadás óta, valamint kitér a felhasználók számára láthatatlan, a forráskódot illetve a build rendszert érintő változásokra is. Az előadás célja továbbá a magyar hozzájárulók munkájának bemutatása, és új hozzájárulók toborzása a LibreOffice projektbe való bekapcsolódási lehetőségek ismertetése által.

Idén egy különleges előadót is sikerült megnyernünk a konferenciára: Balogh Zoltán a Canonical cég Ubuntu Engineering részlegénél dolgozik mint engineering manager, és azt a csapatot vezeti, amelyik a Qt/QML UI komponenseket és az SDK-t fejleszti az Ubuntu Touch rendszerhez. Korábban a Maemo/Meego csapatában dolgozott hasonló területen. Az előadásában az Ubuntu Touch és az ebbe illeszkedő alkalmazások grafikai felületének alapját adó komponensek fejlesztéséről beszél majd, és bemutatja az Ubuntu Touch alkalmazásfejlesztői környezetének jelenlegi állapotát. Ezt követően pedig egy workshopot is tart, ahol az Ubuntu konvergencia koncepciójáról, a különféle technológiai és stratégiai döntések hátteréről beszél majd.

Az idei konferencia szervezésekor törekedtünk arra, hogy a környezetvédelem, a zöld gondolkodás is megfelelő hangsúlyt kapjon. Ezért úgy döntöttünk, hogy idén nem készítünk nyomtatott programfüzetet, amely néhány óra használat után a szemetesben végezné. A programok követésére a Giggity nevű, Android platformon futó alkalmazást ajánljuk (Play Store), amely tartalmazza a konferencia programját.

Gondoltunk azokra is, akik kerékpárral érkeznek az eseményre, ezért a helyszínen a megőrzésről is gondoskodunk: egy emberünk a konferencia egész ideje alatt vigyáz majd a biciklikre, így aki tekerve érkezett, annak visszafele sem kell majd gyalogolnia.

Címkék: ,

Egy hozzászólás “Szombaton vár a Szabad Szoftver Konferencia” bejegyzésre

  1. Nagy Dániel szerint:

    Szeretnék érdeklődni, hogy a pontos időbeosztás mikorra várható? Mivel nem minden előadás érdekel, nem biztos, hogy egész nap ott lennék.

Itt lehet hozzászólni !