GUADEC Brno 1. nap

Kelemen Gábor, 2013. augusztus 2.

Újra GUADEC konferencia van, amin részt venni jó mulatság, tehát itt vagyok Brnoban, előadásokat és izgalmas pletykákat hallgatni (utóbbiakról nem beszélhetek, nyilván :P). Mivel a fényképezőgépet és a telefont is otthon hagytam, ezért képek nélküli beszámolók jönnek.
A szerdai nyitóbulit lekéstem, mert a MÁV volt kedves közel egy órát gondolkodni a szerelvény indíthatóságán, utána pedig a szálláshelyül szolgáló koleszban a kelet-európai bürokrácia tartott fel (három ember végzi egy dolgát, ami több tonna fölösleges papírmunka, de hát az nem lehet, hogy munkanélkülivé tesszük Pirikét és Marikát…). De vonatozás közben és buli helyett haladtam a GNOME 3.10 fordítással :D.
Ma előadások, tavalyról ismerősökkel találkozás. Érdekes és kevésbé érdekes előadások, a keynote pl tök jelentéktelen volt (random független játékfejlesztő nörd, komolyan???).

A GNOME jövőjéről szóló előadásból kb. az derült ki, hogy a jövő olyan, amilyenné tesszük – elég szerény megközelítés az Ubuntu Edge és a Firefox OS melldöngetése közti csendben. Azért egy tabletre optimalizált rendszer körvonalait felfedezni véltem, csak még nem vagyunk ott.

Második előadásként egy kezdő közreműködő és a mentora vázolta, hogy hogyan is kell közreműködni a GNOME-ban. Érdekes volt, a lényeg, hogy ki kell ismerni a projekt működését, és ahhoz igazodva kell a mentort ircen/bugzillában nyaggatni. Továbbá kérdezni, kérdezni, kérdezni, és konstruktívnak lenni.
Az ebéd remek volt: k-európai menzakaja – végre valami megszokott a sok rukkolás halpikkelyhabon pácolt polipkarika után :D.
Aaaztán, bevonódás Floss közösségekbe, erős olasz akcentussal, azonkívül megtudtuk az ubuntus tapasztalatokra hivatkozva, hogy jó ha van egy rétegnyi közreműködő az újoncok és a kemény mag között.
A negyedik előadás arról szólt, hogy a GNOME hogyan tagozódhat be a nyílt forrású projektek közé, ami a chicagoi hackerspace GNOME tagozatán keresztül lett bemutatva. Ott sok ember lakik, sok műszaki állás van, és emiatt jókora hackerspace is van, ahol mindenféle dolgot hackelnek az emberek: mindenféle szabad hardvert, szabad szoftvert, közte GNOME-ot is. Náluk az vált be, hogy rendszeresen (hetente? havonta?) tartanak egy 5 órás mítinget a Helyen, ahol 2*1 órát csacsogással, és 3 órát hackeléssel töltenek. Érdekes koncepció, még utána akarok kérdezni! (nincsen nektek családotok?)
Gyorsítsunk, újabb outreach előadás, lényeg hogy ha nem csinálunk tudatosan pozitív marketinget, akkor a trollok és a rossz hírek átveszik az uralmat a sajtóban, de ha igen, akkor meg nem. Remélem érthető! 🙂
Utolsó előadás, Meeks úr dicsőítette a LibreOffice-t (4.0 és 4.1) és az azok új funkcióit létrehozó nagykirály arcokat, például Németh Lászlót (LibreLogo), Zolnai Tamást (Base fejlesztések) és Mocsi Gergőt (Galériakészítő)! Beszélt még a GNOME és az LO kapcsolódási pontjairól, hát számos ponton lehetne fejlődni, ha volna szakértő munkaerő.
Utána közösségi parti, érdekes és szórakoztató beszélgetésekkel, valamint egész jó Helyi Sörrel (Starobrno).

Végül egy kis szubjektív Brno vs Budapest összehasonlítás, +: Brno jobb, -: Budapest jobb, =: egykutya:
• Vasútállomáson angolul beszélő újságos: =
• Korszerű villamosok: +
• K-európai bürokrácia: =
• Nagy kutya után feltakarító fiatal gazdi: +
• Gyalogosokat átengedő autós: ++
• Kaja a menzán: =
• Barátságos bennszülöttek: +
• Barátságos bennszülött, aki a te nyelvedet akarja tanulni: +
• 0,5 l sör ára: +
• Dohányzás szórakozóhelyen: –
• Az Ubuntu Edge megvalósíthatóságában kétkedő nem bennszülöttek: +++
<3.
Folytatás ma!

Címkék: ,

Itt lehet hozzászólni !