GUADEC Brno 3. nap

Kelemen Gábor, 2013. augusztus 6.

Picit lemaradtam, lássuk csak, mi volt.

Ja igen, a 2. napnál elfelejtettem dokumentálni a keynote-ot, ami arról szólt, hogy a 3. világban csomó olyan potenciális felhasználó van, aki már megengedhetne magának egy okostelefont egy okos rendszerrel, ami akár a GNOME is lehetne, de “rendes” számítógépre még nincs pénze – mi lenne, ha ezeket céloznánk meg. Hát szerintem ezzel az ötlettel a Mozillát kéne megkeresni, vagyis várjunk csak… ők ezt már kitalálták. Mások se nagyon látszottak ráugrani a témára, úgyhogy ebből valószínűleg nem lesz semmi.

Szóval harmadik nap. Keynote helyett kérdések és válaszok a GNOME alapítvány kuratóriumával, nem különösebben világmegváltó szinten.

Az első előadás, amin részt vettem a szabad szoftverek és az oktatás témában volt, egy olyan csajtól, aki otthon tanult és a gyerekeit is otthon tanítja (mert az iskola az rosszul működik), némi szabad szoftver bevetésével. Arról beszélt, hogy jó lenne olyan szabad oktatóprogramokat és játékokat készíteni, amelyek bevonják a gyerekeket, például szerkeszthető feladatokkal/pályákkal, hogy ők is érezhessék: be lehet kapcsolódni a szabad szoftverek fejlesztésébe, és ez remek érzés.

Aztán az OPW program eredményeiről hallottunk. Kiderült, hogy a normál GSoC-ba nagyon kevés nő jelentkezik, de ha kifejezetten őket szólítja meg egy program, akkor jönnek sokan és lelkesen, megragadni pedig kb a GSoC-nál szokásos arányban ragadnak meg. Szóval az IT nem “férfimunka” és az se igaz, hogy “mert nem érdekli a nőket”. A legremekebb eredmény pedig hogy már más projektek is átveszik a GNOME-os módszereket.

A dokumentációs projekt állításáról kaptunk a következő előadáson összefoglalót, lényeg, hogy a felhasználói doksi alapvetően jól áll, a rendszergazdai se rossz de a hackfesten (keddtől csütörtökig) jobb lesz, a fejlesztői ugyan jó nagy, de a használhatóságában nem biztosak ők maguk sem. A doksiírás hogyana és mikéntje pedig hát izé… akarták, de nem értek rá, talán majd.

Mérsékelten volt érdekes a vasárnapról áthozott, és a Gnome térkép alkalmazásról szóló előadás, lényege, hogy mostantól lesz földrajzi hely támogatás is.

Utolsó előtti az infrastruktúrát bemutató rendszergazdai előadás, hát ezt nagyon nem tudom felidézni de mindegy is, lényeg hogy mióta van fizetett rendszergazda, azóta sokkal szebb az élet.

A napot villámelőadások zárták, a legjobb hír itt az volt, hogy a gettext új karbantartót kapott, aki egy hónapja kitolt  egy számos fontos frissítést – főleg nyelvek támogatását (js, vala, python 3, illetve gtkbuilder fájlok) tartalmazó – kiadást.

Címkék: ,

Itt lehet hozzászólni !