LibreOffice konferencia 2013 – 1. nap

Kelemen Gábor, 2013. szeptember 26.

Idén is rendeznek LibreOffice konferenciát, a tavalyi után most is részt veszünk egy kisebb csapattal, az FSF.hu támogatásával. A régebbi aktivisták közül Németh László és én, az új generációt pedig Zolnai Tamás és Pintér Krisztián GSoC-diákok képviselik.

Kedden érkeztünk Milánóba, és városnézés helyett elkezdtünk a másnapi előadásokra készülni. Ez leginkább Tamást és Krisztiánt érintette, a GSoC diákoknak ugyanis szerdán kellett 5 percben bemutatniuk, hogy mit alkottak.

Szerdán az első napirendi pont az eltévedés volt, aztán sikerült beesni egy, a hackelés olasz helyzetéről szóló előadás közepére. A nap első felében csak egy szekció volt, délután terebélyesedett háromszekcióssá a program. Ez az első előadás nem volt túl érdekes, mert túl általánosra sikerült. Aztán arról hallhattunk, hogy milyen migrációs projektek vannak, szintén Olaszországban. Ugyan kívülről nem sok minden látszik, de nem csak Umbria tartományban, de számos más helyen is folyamatban vannak migrációk, és az olasz közösség meglepően hatékonyan kezeli több más város/tartomány közigazgatásának migrációját – mindenképpen jó hír.

A következő előadás a LibreOffice projekt szokásosnak mondható éves beszámolója volt – egyre több közreműködő van, céges és egyéni szinten egyaránt, akik kezdik elhomályosítani az örökölt Sun/Oracle közreműködéseket a kódsorok számát tekintve, elvileg ez volt a lényeg.

Ebéd előtt a LibreOffice körüli cégek gazdasági körülményeiről hallhattunk, ami azért volt érdekes, mert megismerhettük, hogy ezek hogyan képzelik el a saját szerepüket: a helyi kisebb cégek intézményi szinten biztosítanak első szintű támogatást, ha a problémát nem tudják megoldani, akkor egy nagyobb, második szintű támogatásra képes cég szolgáltatásait veszik igénybe (pl oktatás, kisebb hibajavítások), ha pedig ennél is komolyabb a probléma, akkor ezek egy harmadik szintű támogatásra képes cégtől kérnek segítséget, például komolyabb hibák javításához, az interoperabilitás javításához, komolyabb új funkciók kifejlesztéséhez. Az utóbbi két kategória cégei pedig képesek támogatni a TDF-et, amelynek célja a LO-alapú gazdaság fejlesztése (de nem magának a kódbázisnak a fejlesztése).

Ebéd és a kevésbé reprezentatív egyetemi helyszínre való átvonulás után a CloudOn cég képviselője ismertette, hogy mit szeretnének ők az ODF formátummal. Nos, ők alapvetően a felhőben gondolkodnak, és jobb szeretnék, ha a felhasználók dokumentumait nyílt fájlformátumban tárolnák a szervereiken, illetve szeretnék ha az ő alkalmazásuk lenne a legnépszerűbb (de most se áll rosszul), és ennek érdekében fejlesztik a szolgáltatásukat, ODF-alapon.

A következő pont Vajna Miklós (Collabora) előadása volt arról, hogy hogyan is állnak a LibreOffice Writer szűrői az egyes formátumok támogatásával. Elég nehéz lemérni az ilyesmit, mert bonyolultak a szabványok, de megpróbálta. Az XML-alapúak esetén csak a definiált XML-címkéket nézte, azok tulajdonságait egyelőre nem (az egy másik mélység lenne, plusz az import-export sem ugyanaz). Az eredmény, hogy az ODF szabvány majdnem teljesen támogatott (nem meglepő), a DOCX elég jól, de csak kb 80%-ban. Az RTF szabvány meglepő módon rengeteg elemet definiál, amelyeknek kb a harmada támogatott csak. Az egyik legjobban a WW8 szűrők állnak, mivel ezek a legrégebbiek, és ezek a leginkább kompatibilisek a megfelelő MS Office formátumokkal. Persze ennek meg az a hátránya, hogy mint szabvány nem fejlődik, így a LibreOffice legújabb fejlesztései nem lesznek megvalósítva az exportáláskor.

Ezután a GSoC panel következett, ahol Krisztián a LibreOffice Start Center felújításáról beszélt. Szerintem igen jó munkát végzett, és sikerült is jól előadnia magát. Tamás a karakterekre terjesztette ki az oldalakra, szakaszokra és bekezdésekre alkalmazható szegélyt, és az eközben szerzett tapasztalatairól számolt be. Az ő dolga eléggé szerteágazó volt, és az előadása nem sikerült olyan jóra, picit alulmaradt az angol nyelvvel szemben – sebaj, azt a török srácot se dobálták meg, aki az első diáján kijelentette, hogy az angol nyelvtan szabályait most felfüggesztené :).

Utolsó előadásként arra ültem be, amely a kollaboratív szerkesztésről szólt. A legnagyobb gond ezzel, hogy az ODF formátumot nem erre találták ki, amit a meglévő etherpad-szerű szerkesztők használnak, az nagyon eltérő. Emiatt egy kíséleti projekt indult, amely egy webes szerkesztőtt készített, amelybe egyszerre többen is írhatnak, de már képes a dokumentumot ODF-ben exportálni. Egyelőre itt tartanak, hogy mikor lesz ebből LibreOffice-összetevő, az bizonytalan.

És akkor ez volt az első nap, este hackathont szervezett a CloudOn, ahol a cél interoperabilitási hibák javítása volt. Nekem mondjuk épp volt valami sürgős fordítanivalóm, de ezzel együtt sem dobtak ki. Laci megszerelt egy kupac elválasztási hibát, Krisztián és Tamás pedig a közösséggel ismerkedett – kreatívkodtak és a nemzetközi kollégákkal beszélgettek.

Címkék: ,

Itt lehet hozzászólni !