LibreOffice konferencia 2013 – 3. nap

Kelemen Gábor, 2013. október 3.

Volt még a konferenciának egy utolsó napja is.

Az előző napokon nem említettem, de ez a nap azért volt érdekes, mert az alapítvány aktivistái, azaz Németh László és én is ekkorra voltunk beosztva az előadásunkkal.

Elsőnek egy, az API-változtatásokról szóló, erősen technikai jellegű előadásra ültem be, tulajdonképpen csak azért, mert korábban generáltam egy olyan patchet, ami egy ilyet tett szükségessé, és pont kapóra jött hogy kikérhetem az előadó véleményét. Szerencsére nem volt kifogása, éljen a LibreOffice-fejlesztők rugalmassága :).

Utána meghallgattam egy érdekes előadást a szaúd-arábiai szabad szoftveres fejlesztőközpontról, amelynek relevanciája, hogy rátettek 7 frissen végzett programozót a LibreOffice-ra, akik a jobbról-balra írás támogatását kezdték el kikalapálni, valamint elkezdtek felkészülni a LibreOffice bevezetésére. Nem sietik el, de mondjuk mutattak néhány vicces, általuk megoldott bugot is, szóval érthető az óvatosság és az alapos előkészítés.

Ezután jött Laci és a LibreLogos előadása. Ő azt találta ki, hogy a Wikipédiába LibreLogoval generált SVG-ket (és SMIL-eket, ami az animált SVG) tölt fel, mellékeli a felhasznált pár soros LibreLogo forrást, és így kelti fel a programozással ismerkedő gyerekek és tanárok figyelmét.

A következő előadás a brazil LibreOffice magazinnal foglalkozott, amelyet nyilván LibreOffice-szal készítenek, és elég népszerű arrafelé, de mint hogy brazilul van, számunkra csak mint jelenség érdekes, tartalomként nem.

És ez után jöttem én, beszélni a munkahelyi projektekről. Kicsit meséltem a kompetencia központról, aztán rátértem, hogy milyen fejlesztéseink is lesznek LibreOffice-közeli témákban. Ez egy hálás téma, az EU Joinup portálja utána “azonnal” (persze az újságíró már három nappal korábban megszagolta a szenzációt, és folyamatosan egyeztettünk a szövegről :)) ki is hozott egy rövid cikket róla. Lényeg, hogy lesz felügyeleti eszköz, és lesz magyarított WollMux, konkrét kódokkal és részletekkel hamarosan tudunk majd szolgálni.

A további előadások már nem voltak olyan izgalmasak (oké, Miklós git alapozója bizonyára jó volt :)), a “nép” is előző este óta folyamatosan gyérült, és a délután zömét már csak a korábbi események dokumentálásával töltöttük. Illetve megünnepeltük a projekt 3. születésnapját, ami pár nappal korábban volt, szolid alkohol- és kiadósabb sütifogyasztással :).

Este elmentünk várost nézni, és igazat kell adjak Hajninak abban, hogy Milánó mint város annyira nem nagy durranás – a dóm persze ott van a szeren, de Milánóban sétálni olyan, mint egy átlagosnál jobban karbantartott pesti kerületben. Viszont találtunk egy “autentikus” kis családi pizzázót, ahol a keddi kínai étteremnél nagyságrenddel jobb pizzát adtak.

Csoportkép a magyar résztvevőkről (köszi Miklós!):

Címkék: ,

Egy hozzászólás “LibreOffice konferencia 2013 – 3. nap” bejegyzésre

  1. Vajna Miklós szerint:

    Bocs, hogy nem lett rendesen éles a kép, sajnos a kamera nem figyelmeztet, ha elfelejtem kézi fókuszból visszakapcsolni automatába. :-/

Itt lehet hozzászólni !