Boldog 20. szülinapot, GIMP!

Úr Balázs, 2015. december 1.

2015. november 22-én volt 20 éve, hogy Spencer Kimball és Peter Mattis a Berkeley Kalifornia Egyetem egyik diákkörében belekezdtek a mára népszerű képszerkesztő program megírásába.

A GIMP (GNU Image Manipulation Program) a Photoshop mintájára készült és bár a fejlesztők hangsúlyozták, hogy a képszerkesztő programjukat nem a Photoshop ellenségének tervezték, mára a GIMP egy ingyenes alternatívájává nőtte ki magát a professzionális képszerkesztők körében.

A GIMP bevetés közben

A GIMP Magyarországon is nagy népszerűségnek örvend. Az FSF.hu Alapítvány támogatásával 2014-ben megjelent Baráth Gábor – GIMP könyv című gyakorlati feladatokban bővelkedő kiadványa, mellyel a kezdő és a haladó fotósok és képszerkesztők megismerhetik a programot és elsajátíthatják használatát az egyszerű feladatoktól a bonyolultabb képmanipulációig.

Kisantal Tibor összefoglalójában megismerhetik a GIMP fordulatokban gazdag történetét, többek között a név- és kiterjesztésválasztást, a Linux kabalafigurájának megszületését, valamint azt is, hogy a GIMP nem csak egy képszerkesztő, hanem a mai napig a népszerűbb disztribúciók szerves részét képezi.

A www.gimp.hu magyar nyelvű honlapról bárki ingyenesen letöltheti a GIMP könyvet és a programot Linux, Windows és Mac OS X rendszerére.

Itt lehet hozzászólni !