Bán Szabolcs (shooby)

Magánélet

Szabad szoftver aktivista, szabad szoftver fejlesztő, apa

Hivatás

Vezető fejlesztő, UNIX (Linux, Mac OS X, AIX, Solaris) szakértő

Pálya

Informatikus mérnökként (rendszerszervező szakirányon) végeztem a Széchenyi Főiskolán, majd később ELTE informatika karon végeztem el az Informatika tanári szakot, mint jó páran az aktivisták közül 🙂 Közben Unix szakértőként dolgoztam jó pár évet, majd vezető fejlesztő és műszaki igazgató posztot töltöttem be különböző cégeknél. Jelenleg vezető fejleszőként dolgozom szabad szoftveres környezetben egy angol cégnél. Természetesen egész pályafutásomat bearanyozták és segítették a szabad szoftverek, ezért nagyon hálás vagyok a szabad szoftveres közösségnek, ez motivál aktivistaként.

GNOME

1998-tól vagyok hivatalos GNOME fejlesztő, pár éve egy orosz társaság miatt önkéntes száműzetésben (kitúrták egyik alkalmazásomat). A jelenleg aktív disztribúciókban már csak a GLines (Five or more) játék található meg munkáim közül (Szokovács Norbert játékát portoltam GNOME alá) valamint nagyon sok magyarítás, de a panel méretének változtatásától a billentyűzet kiosztás váltásig sok apró és nem annyira apró dologgal segítettem (és nehezítettem :)) ) a projekt életét.

Projektek

Kicsit visszavonultam, ezért jelenleg csak az OpenOffice.org FSF.hu kiadását forgatom Mac OS X-re, előadásokkal részt veszek az FSF.hu Roadshow-ban valamint ahol tudom, terjesztem az igét, egész jó hatékonysággal.