Mivel foglalkozunk

Az alapítvány teljes neve: Free Software Foundation Hungary Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerűsítéséért és Honosításáért.

Az FSF jelentése: Free Software Foundation, azaz Szabad Szoftver Alapítvány. Az FSF elnöke Richard Stallman, aki 1984-ben elindította GNU Projektet. Nagyjából ekkor indult a szabad szoftveres mozgalom. A GNU-kiáltványból többet is megtudhat az ideológiai háttérről.
A népszerűsítés fogalmát talán nem kell sokat magyarázni. A honosításon lényegében a szabad szoftverek és dokumentációk fordítását értjük angol nyelvről magyarra. Alapelvünk, hogy honosított szoftvernek úgy kell kinéznie, mintha azt eleve a célnyelven írták volna meg.

Népszerűsítés

Országjáró roadshow-nkon és szakmai konferenciákon tartott előadásokon ismertetjük a szabad szoftverek használatának előnyeit, az áttéréssel kapcsolatos problémákat stb.
A szabad szoftverek megismertetése és népszerűsítése érdekében az alapítvány szervezni és támogatni kívánja a témakörrel foglalkozó konferenciákat, előadásokat.

Honosítás

Az FSF.hu Alapítvány koordinálja sok szabad szoftver magyar változatának elkészítését. Az OpenOffice.org honosítását a kezdetek óta mi végezzük a közösség bevonásával, a Mozilla-programcsalád tagjaival is mi foglalkozunk 2002 márciusa óta. Az alapítványnak köszönhető, hogy van magyar nyelvű Firefox, Thunderbird és hivatalos magyar Mozilla-honlap.

Aktivistáink a kezdetektől részt vettek a GNOME grafikus munkaasztali környezet és fejlesztői platform honosításában. A projekt honlapját és a fordítói levelezőlistát mi üzemeltetjük.

Évek óta mi koordináljuk a Linux Documentation Project anyagainak, a HOGYAN (HOWTO) dokumentumoknak a fordítását, e projektünk neve Magyar Linux Dokumentációs Projekt. 2004-ben felvállaltuk egy Windows platform alá való szabad szoftveres programgyűjtemény, a TheOpenCD magyar változatának elkészítését is.

Egy időben foglalkoztunk a www.gnu.org weblap anyagainak fordításával is, de ez a projektünk érdeklődés hiányában jelenleg szünetel. Készült egy Fordítási útmutató a szabad szoftverekhez című könyvszerűség is, ami nem lett az eredeti tervek szerint befejezve, de így, félbemaradt állapotában is jól használható az önkéntes fordítók képzésére. Elkezdtük összegyűjteni Eric S. Raymondnak, a nyílt forrás mozgalom nagy alakjának magyarul is hozzáférhető írásait.

Közhasznúsági beszámolók

  • 2003
  • 2004
  • 2005
  • 2006
  • 2007