Korábbi projektjeink

Itt azokat a projekteket soroltuk fel, amelyek az elmúlt 1-2 évben nem jelentkeztek új eredménnyel.

Szabad szoftver pályázat 2009

Az alapítvány 2009-ben pályázatot hirdetett szabad szoftveres projektek támogatására. A pályázat lezárult, a részleteket
itt olvashat.

Magyar Linux Dokumentációs Projekt

A Magyar Linux Dokumentációs Projekt jó minőségű, szabadon terjeszthető dokumentációk előállításával, fordításával és terjesztésével foglalkozik – amelyek a Linux operációs rendszerhez kapcsolódó témákról szólnak. A Magyar LDP végső célja, hogy minden témában megfelelő dokumentáció álljon a magyar linuxos közösség rendelkezésére. A munkát önkéntesek és az FSF.hu Alapítvány segítségével végezzük, szívesen fogadunk mindenféle támogatást.
A projekt vezetője: Daczi László
A projekt honlapja: tldp.fsf.hu

Galateia

A galateia egy xml alapú dokumentumkonverziós rendszer, amely több mint tízféle formátumba képes konvertálni a bemeneti fájlt, amely bármely szövegszerkesztővel elkészített xml állomány lehet. (Lehetőség van rtf vagy Windows környezetben doc fájlok xml-lé konvertálására is.)
A projekt vezetője: Baráth Gábor
A projekt honlapja: galateia.fsf.hu

Eric S. Raymond magyarul

A nyílt forráskód mozgalom egyik fő ideológusának, Eric S. Raymondnak, több írása is hozzáférhető magyarul. Ezeket gyűjtöttük össze egy oldalra.
A projekt vezetője: Kovács Emese
A projekt honlapja: esr.fsf.hu

Fordítási útmutató

2002-ben az UHU-Linux-os Koblinger Egmont és Tímár András írt egy útmutatót a szabad szoftverek magyarra fordításához. Az útmutatóban a kezdő fordítók találnak hasznos tanácsokat, melyeknek megfogadásával képesek lehetnek minőségi munkát kiadni a kezükből. Az útmutató jelenleg az OpenSuSE Wiki-ben van karbantartva.
A projekt vezetője: Tímár András
A projekt honlapja: forditas.fsf.hu

Az FSF Europe weboldalának fordítása

A Free Software Foundation európai fiókszervezetének honlapja több nyelven is olvasható. A magyar fordítást alapítványunk tartja karban.
A projekt vezetője: Tímár András

gnu.org fordítása

Egy időben foglalkozott az alapítvány a gnu.org weboldalon megjelenő cikkek magyarra fordításával és a meglévő fordítások karbantartásával. A gnu.org a GNU projekt hivatalos weboldala, és sok fontos írás található rajta a szabad szoftverek elvi hátteréről.

Harc a szoftverszabadalmak ellen

2004. augusztus 24-én petícióátadással egybekötött békés demonstrációt tartottunk a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma előtt azzal a céllal, hogy Magyarország vonja vissza a Versenyképességi Tanács 2004. május 18-ai ülésén leadott, az EU számítógéppel alkalmazott találmányok – azaz a szoftverek – szabadalmaztathatóságáról szóló irányelvjavaslatát támogató szavazatát.
A projekt honlapja: swpat.fsf.hu

Frissített Ubuntu CD

Mivel az Ubuntu kiadások (is) gyorsan avulni kezdenek (legalábbis rengeteg frissítés jelenik meg rájuk a kiadást követő hónapokban), ha feltelepítjük a legújabb stabil verziót, sokszor (mint most is) több száz megát kell frissítésként letölteni. Emiatt jelent meg például a 6.06.1-es javított kiadás, de az Edgy-hez ilyen nem volt.
Készítettünk hát egy “nemhivatalos”, frissített Ubuntu CD-t, melynek alapja Farkas Szilveszter magyarított i386-os Ubuntuja. A csomagok frissessége a 2007. II. 6-i állapotot mutatta. Mivel ez a konkrét verzió elévültnek tekinthető, a letöltés már nem elérhető.
Ha lesz rá igény később is csinálunk ilyeneket. 🙂
A projekt vezetője: Blahota István

Szabad Diploma

A szabad szoftveres civil szervezetek (FSF.hu Alapítvány, FSN Alapítvány, Magyar BSD Egyesület, UnixLab Egyesület) együttműködésének keretén belül az alábbi projektet kívánjuk megvalósítani:
A civil szervezetek, hazai felsőoktatási intézmények egységei (intézetek, tanszékek, karok), kutatóintézetek és gazdasági társaságok együttműködésével egy olyan hálózatot hozunk létre, ami számos szabad szoftver témakörbe eső diplomamunka, TDK dolgozat, esetleg PhD dolgozat megszületését eredményezi.
A projekt jelenleg erőforráshiány (időhiány) miatt szünetel. A projekt vezetője volt: Noll János

TheOpenCD magyar változata

A TheOpenCD jó minőségű, nyílt forrású, Windows rendszeren használható szoftverek gyűjteményét tartalmazza. Első lépésként be szeretné mutatni a nyílt forráskód gazdag világát. Ezen kívül szoftverekhez tartozó bővítményeket, dokumentációt és oktatóanyagot tartalmaz.
A projekt vezetője: Daczi László
A projekt honlapja: theopencd.fsf.hu

LinuxPortál

A LinuxPortál TV műsor a 2001-es év vége felé azzal a céllal született, hogy hazánkban egyedülálló módon önálló TV műsort készítsen a szabad szoftverek és a Linux népszerűsítésére. A műsor minden héten szerdán 21.15-től látható a Fix.tv-ben.
A projekt vezetője: Gibizer Tibor

Magyar Ubuntu CD

Hiába lehet kiválasztani az Ubuntu Live CD bootmenüjéből a magyar nyelvet, a GNOME környezet nem hajlandó (vagy csak csekély mértékben) megszólalni magyarul. Ennek oka az, hogy nem fér fel 1 CD-re az összes nyelv támogatása. A projekt célja egy olyan Desktop CD elkészítése, amely teljes mértékben támogatja a magyar nyelvet, így ki lehet próbálni a rendszert, sőt telepíteni is lehet azt anyanyelvünkön.
A projekt vezetője: Farkas Szilveszter

TeX LiveCD

A projekt célja egy olyan Linux Live CD készítése, mellyel LaTeX szövegeket gépelhetünk a Kile nevű szerkesztő segítségével. A célközönség azokból áll, akik szeretnék használni a fent említett szerkesztőkörnyezetet, de valamilyen oknál fogva nem akarnak Linuxot telepíteni.

A rendszer egy módosított Slax, az aktuális verzió a Slax Standard Edition 5.1.8.1 alapján készült. Főbb változtatások a LaTeX és a Kile telepítése és bekonfigurálása mellett: a KOffice eltávolítása, Firefox, KDVI, KPDF, LaTeX2HTML telepítése, a KDE és a konzol magyarra hangolása. Az ISO mérete 270 MB.

Letölthető innen, az ellenőrzőösszeg pedig itt található.
A projekt vezetője: Blahota István

Szabad szoftveres hírlevél

Hírlevelet adunk ki többé-kevésbé rendszeresen a szabad szoftveres élet legfrissebb eseményeiről és az FSF.hu Alapítvány háza táján történt eseményekről. A már megjelent hírlevelek az archívumban találhatók meg.
A projekt vezetője: Noll János