Projektjeink

Amennyiben az alábbi projektek valamelyike felkeltette az érdeklődésed, szeretnél segíteni, vagy többet megtudni, írj nekünk a kapcsolatfelvételi űrlapunkon keresztül!

Ezen az oldalon az aktuális projektjeinkről olvashatsz. A korábbi projektjeinkről itt olvashatsz.

Honosítás

LibreOffice honosítás

A projekt célja a többplatformos LibreOffice irodai programcsomag elérhetővé és használhatóvá tétele a magyar anyanyelvű felhasználók számára, beleértve a honosított felhasználói felület, helyesírás-ellenőrző és magyar nyelvű dokumentáció fejlesztését és terjesztését.
A projekt vezetője: Tímár András
A projekt honlapja: libreoffice.hu

A Mozilla-család honosítása

E projekt keretében végezzük a Mozilla platformra épülő programok felhasználói felületének és súgójának lefordítását magyarra. Persze nem mindét, mert mostanra rengeteg lett (pl. több ezer kiterjesztés).
A támogatott programok: Firefox, Firefox Mobile, Thunderbird, Sunbird, Lightning, Nvu, KompoZer.
A projekt vezetője: Tímár András
A projekt honlapja: mozilla.fsf.hu

Ubuntu honosítása

A projekt célja, hogy a népszerű Ubuntu Linux disztribúció minél teljesebb mértékben elérhető legyen magyarul is. A fordítócsapat rendszeresen szervez fordítóhétvégéket, amelyek során a fordítók együttes erővel hajtanak végre nagyobb méretű fordítási feladatokat, miközben IRC-n megbeszélik a problémákat.
A projekt vezetője: Kelemen Gábor

GNOME honosítás

A projekt feladata a GNOME munkaasztali környezet és fejlesztői platform honosítása.
A projekt vezetője: Kelemen Gábor
A projekt honlapja: gnome.hu

A Mozilla Europe weboldalának fordítása

A Mozilla Europe Egyesület a Mozilla-termékek európai jelenlétéért, népszerűsítéséért és honosításáért dolgozik. A mozilla-europe.org-on található a hivatalos magyar Mozilla-honlap. A projekt keretében a honlapon megjelenő programismertetőket és híreket fordítjuk.
A projekt vezetője: Kéménczy Kálmán

A wxMaxima honosítása

A wxMaxima egy wxWidget-eken alapuló grafikus felhasználói felület a Maxima komputeralgebrai rendszer számára. Friss wxMaxima és Maxima csomagot Ubuntuhoz innen lehet letölteni.
A projekt vezetője: Blahota István

Népszerűsítés

Ubuntu konferencia / Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás

Az FSF.hu Alapítvány és a Magyar Ubuntu Közösség 2006-ban szervezte meg első alkalommal a Magyarországi Ubuntu Konferenciát (bár a közép-európai jelző helyénvalóbb lenne). Az előadások két szekcióban (angol és magyar) zajlottak, a résztvevők száma 300 felett volt.
2006, 2008, 2009

Szabadszoftver Roadshow

Bővebben a projektről.

Oktatás

LOK konferencia

A 2003 óta futó Linux az oktatásban (LOK) konferenciasorozatot 2005 óta az FSF.hu Alapítvány szervezi. A hagyományos, oktatással kapcsolatos témák mellett az utóbbi időben a nem tanár közönség érdeklődésére is számot tartó szabad szoftveres előadásokkal bővült a program.
A projekt vezetője: Rózsár Gábor
A projekt honlapja: lok.hu

Fejlesztés

Magyar nyelvi eszközök

A Hunspell egy helyesírás-ellenőrző és morfológiai elemző könyvtár és program, amely különösen alkalmas gazdag morfológiájú és bonyolult szóösszetételi szabályokkal rendelkező nyelvekhez – pl. ilyen nyelv a magyar. 2006-tól a Hunspell az OpenOffice.org, 2008-tól a Mozilla Firefox és Thunderbird és a Google Chrome, 2009-től az Opera böngésző valamint több fordítómemória, mint a piacvezető SDL Trados és a magyar fejlesztésű MemoQ helyesírás-ellenőrző programja.

A Magyar Ispell helyesírási szótár a Hunspell helyesírás-ellenőrző programhoz készített nyílt forráskódú magyar szótár. Egyedülállóan pontos nyelvtani leírással, lefedettséggel és friss szókinccsel rendelkezik.

A Szabad magyar szinonimaszótár több mint 20 ezer szót tartalmaz és az Unicode karakterkódolásnak köszönhetően több száz jel (görög ábécé, matematikai és egyéb szimbólumok) is kereshetők benne név alapján. A Hunspell segítségével tövezi a keresett szavakat és keresett szó toldalékainak megfelelően toldalékolja a javasolt szinonimákat.

A Lightproof egy nyelvfüggetlen nyelvhelyesség-ellenőrző, ami több száz magyar nyelvre vonatkozó szabályával a leggyakoribb mondatszintű helyesírási hibák javítását teszi lehetővé.

A NUMBERTEXT.org egy nyelvfüggetlen szám-számnév átalakítást lehetővé tevő szabad szoftveres projekt, természetesen magyar nyelvű támogatással.

A projekt vezetője: Németh László

Virtuális szerverfarm Linux/KVM alapon

Az alapítvány szervere, a barack jelenleg is több független funkciót lát el, több csoportnak szolgál elsősorban web, ftp és levelezőszerverként. Az NCA 2006-os működési-költség pályázatán sikerült elnyernünk némi támogatást a vas cseréjére.

Mivel az új vas (Intel Core2) már támogatta az Intel VT-t, a korábbi, sokszor kényelmetlen chroot-olás helyett a Linux/KVM szabad virtualizációs megoldás mellett döntöttünk. Ezzel az eszközzel kényelmesen szeparálhatók a különböző funkciók, a felhasználók úgy dolgozhatnak egymás mellett, hogy nem okoznak egymásnak problémát. A projekt célja a KVM rendszerhez egy olyan jól használható kezelőfelület kialakítása, mely segítségével minden felhasználó láthatja az őt érintő rendszereseményeket, kezelheti a saját virtuális vasát.
A projekt vezetője: Mátó Péter

Archívum, korábbi projektek

Magyar Szabad Szoftver Tárház /MASZAT/

A projekt célja magyar fejlesztésű szabad szoftverek felmérése és minőségi értékelése. Jelenleg az mny2 projekt keretén belül A LIPSZ-szel és ODFA-val közösen a minősítő rendszer kidolgozása folyik.
A projekt vezetője: Baráth Gábor