« Vissza a bloghoz

Fejlesztési beszámoló

Szerző: Németh László, 2010. 03. 02.


Kiadások:

A Kiadványkészítés OpenOffice.org Writer szövegszerkesztővel könyv 0.1-es változata a bejelentésben:

A visszajelzés pozitív. Szabó Péter, a kiváló Magyar nyelvű műszaki–tudományos tipográfia szerzője is megkeresett (személyesen 2006-ban ismerkedtünk meg a debreceni EuroTeX konferencián). Péter sok más mellett javasolta a címsor behúzásának megváltoztatását. Ezzel nekem is gondom volt, de megláttam egy orvosi szövegek helyesírásával foglalkozó kiadványban a következő sávos címsor és bekezdésformázást, amit az OpenOffice.org is képes automatikusan kezelni a bekezdésstílusokkal (nem magától értetődő módon, hanem háttérképként, de tipográfiai pontra pontosan az adott helyre és méretre téve a fekete sávot): http://numbertext.org/tmp/teszt.pdf. Ezt a megoldást Péter is sokkal elfogadhatóbbnak találta. A Hunspell forráskódját CVS-be tette a SouceForge-on Caolan McNamara (Red Hat). Hozzáadta a Red Hat Hunspell foltjait, én is beletettem pár javítást, pl. a következő hibára: http://www.openoffice.org/issues/show_bug.cgi?id=106267

Még lesz benne egy-két javítás, és ki lesz adva hivatalosan is, de a CVS-ből már a javított kód érhető el. (Nagyon jó hír, mivel az utóbbi egy évben nem volt kiadás, pedig olyan vezető cégek is, mint az Apple és a Trados, építették be a Hunspellt termékeikbe.)

Készül egy nem német umlautos, a betűváltozatokban jobban egalizált, az azokból helyenként hiányzó fj/ffj ligatúrákat is tartalmazó változatot a Linux Libertine betűkészletből, amivel a magyar szakszövegek igényes és nyílt forráskódú eszközökkel és betűkészletekkel történő szedése is jobban megvalósítható lesz.

Az új elválasztási programkönyvtárat bejelentettem a Sunnál is.

Rene Engerhard (Debian) meg is nézte már, ő volt, aki anno külön szedte a Hyphen és Hunspell programkönyvtárakat az OpenOffice.org-ban, hogy könnyebben frissíthetők legyenek. A frissítés több helyen szükséges, mivel a Linux-terjesztések OpenOffice.org-jai általában rendszerszintű elválasztási programkönyvtárat és helyesírás-ellenőrzőt tartalmaznak.

A Lightproof 1.4 is kiadásra került az új magyar nyelvi szabályok forrásával.

(Ha még a nemzetközi bejelentés is megtörténne végre, közelebb kerülne a Lightproof az OpenOffice.org-integrációhoz, de ehhez nem ártana az angol nyelvi ellenőrző modult kicsit összekapni. Az amerikai angol elválasztási szótárból készült egy Unicode-ligatúrás változat is, azzal és a Hunspell-lel együtt be lesz jelentve valamikor a közeljövőben terveim szerint az OpenOffice.org Lingucomponent levelezési listáján.)

Kami és Kéménczy Kálmán a Go-oo és OpenSUSE irányában frissítették a magyar szótárakat. Tímár András a hu_dicts OpenOffice.org kiterjesztésben és a Mozilla AMO-ban (ahol most kivételesen gyorsan ellenőrizték a kiterjesztést).

Bővített magyar elválasztási minták az unicode-os f-ligatúrát tartalmazó szavak elválasztásával (nem választ el hibás helyen ligatúrák esetén sem). A minták megint Unicode (UTF-8) karakterkódolásúak, mivel sikerült unicode-osítani a feltételes elválasztójelek beszúrását segítő párbeszédablakot Orvietóból visszafele): https://sourceforge.net/projects/magyarispell/files/OOo%20Huhyphn/v20060713-0.2/

Hyphen 2.5 elválasztási programkönyvtár az unicode-os elválasztás és a ligatúrát tartalmazó szavak elválasztásának javításával. A ligatúrás fejlesztés derült ki, hogy bizonyos szavaknál, pl. „miért”, hiányozhat az első elválasztási pont, mindez az unicode-os lefthyphenmin, vagyis a balról vett minimális elválasztási távolságot kezelő függvény hibája miatt. A ligatúrák támogatása annyit tesz, hogy három betűt helyettesítő ligatúrák két karakternek számítanak a hyphenmin értékek számításánál (a kétkarakteresek egyet, ami nem igényelt külön fejlesztést, de tesztelési céllal beállítható egy makró, hogy az unicode-os f-ligatúrák annyi karakternek számítsanak, mint amennyit helyettesítenek, pl. az fi-ligatúra kettőt, az ffi-ligatúra hármat). Mindez azért, hogy a fi-atal elválasztás ligatúra esetén ne működjön, de az effi-ciency igen lefthyphenmin=3 elválasztási küszöb esetén is). Ehhez még az OpenOffice.org oldaláról is javítani kell a kódot valószínűleg.

A Szabad magyar szótár új változatának bejelentése is késik, pedig igen jelentősen bővült a szótár. Addig is itt vannak az állományok és a változások listája: https://sourceforge.net/projects/magyarispell/files/Magyar Ispell/1.6/