« Vissza a bloghoz

Naptárkezelés szabad szoftverekkel

Szerző: Meskó Balázs, 2021. 01. 16.


Mostanában elhatároztam, hogy jobban rendet teszek a naptáraim és a névjegyeim közt. A kiindulópont az adatok terén a következő volt:

Ezeket szeretném külön, de mégis egy helyen tudni. A Nextcloud és a Mailbox CardDAV-ot és CalDAV-ot használ, a GetTogether pedig ICS/iCalendar naptárakat biztosít.

Thunderbird

A számítógépeimen Thunderbirdöt használok, így természetes volt az igény, hogy abban szeretném tárolni az információkat. Az iCalendar naptárakat szépen kezeli, ezeket minden további nélkül fel tudtam venni. A CalDAV naptárakat is be lehet állítani, de ahogy láttam alapból nem támogatja a CardDAV-ot, így erre mindenképp más megoldást kell kereseni.

A megoldás után keresve rátaláltam a Nexcloud dokumentációjára, amely a TbSync kiegészítőt javasolta, illetve az ehhez tartozó CalDAV/CardDAV-szolgáltatót.

Feltelepítettem ezeket, és igen gyorsan be tudtam állítani a szinkronizálást, az automatikus felfedezésnek köszönhetően pillanatokon belül kész is voltam, és látszottak a naptárak és a névjegyek. Az időszakos szinkronizálást is beállítja a kiegészítő, így kész is vagyunk.

Android

Az okostelefonommal eddig egyiket sem szinkronizáltam, így itt számomra lényegében zöldmezős projekt volt. Alapvetően szerettem volna az F-Droidban elérhető szoftverekkel megoldani a dolgot, és ezt szerencsére kompromisszumok nélkül sikerült megtenni.

A naptár és névjegykezelés része az Android alapvető része (egy okostelefonokra szánt operációs rendszeren ez aligha meglepő), így némileg más a szemlélet szoftveres oldalon is. Az Etar naptárprogram, amire végül a választásom esett, alapvetően a rendszerbe regisztrált naptárokat használja, maga nem képes távoli naptárakat kezelni (és ez nem is célja). Ez szerencsére valójában nem probléma, mert jól kiegészíthető két másik alkalmazással, ezek az ICSx⁵ és a DAVx⁵. Mindhárom alkalmazás GPLv3 licenc alatt közzétett szabad szoftver.

A nevükből ki is található hogy mire valók, az ICSx⁵ szinkronizálja az iCalendar naptárokat, a DAVx⁵ pedig a CalDAV naptárakat és a CardDAV névjegyeket.

Naptárak hozzáadása az ICSx⁵-ben

A GetTogether minden egyes csapathoz iCalendar naptárat biztosít, egyszerűen ki kell nyernünk a hivatkozást a csapat kezdőoldaláról. A miénk így néz ki:

FSF.hu GetTogether csapat

Asztali böngészőben a helyi menüből, mobilböngészőben hosszú koppintásra érhető el a hivatkozás másolása. Egyszerűen be kell másolni az ICSx⁵ URL mezőjébe.

ICSx⁵ – Hozzáadás ICSx⁵ – Lista

Felvettem a saját csoportjaim naptárát, majd beállítottam hozzá egy megkülönböztető színt. Ezzel be is kerültek a rendszerbe a naptárak, ahogy azt majd a későbbiekben látni fogjuk.

Naptárak hozzáadása a DAVx⁵-ben

A CalDAV/CardDav fiókok hozzáadása egy fokkal macerásabb, mert hitelesítést igényelnek. A Nextcloud fiókat simán hozzá tudtam adni az e-mail-címem és a jelszavam megadásával, a mailboxos.org-fiókomnál viszont ez nem működött, itt meg kellett néznem a szolgáltatómnál, hogy milyen címet kell megadni.

DAVx⁵ – Hozzáadás DAVx⁵ – Beállítások DAVx⁵ – Lista

Mindenesetre ez is gyorsan sikerült. A CalDAV esetén egyesével szabályozhatjuk, hogy mely naptárakat akarjuk szinkronizálni, és melyeket nem, illetve csak olvashatóvá tehetjük a naptárakat, ha szerkeszteni nem szeretnénk. Alapbeállításban még a színeket is átveszi a Nextcloudtól, így azzal sem volt külön teendőm.

A végeredmény, naptárak az Etarban

Mindezekkel végezve négy naptár lett hozzáadva a rendszerhez, melyet láthatunk is az Etar Beállítások oldalán. A CalDAV-naptárak a megfelelő fióknevekkel szerepelnek, míg az iCalendar-naptárak egy általános Naptárfeliratkozások listában jelennek meg.

Etar – Beállítások Etar – Naptár

Maga a naptáralkalmazás egyébként nagyon egyszerű, de tudja mindazt, amire szükségem van. A projekt egyébként a gyári AOSP naptárra épül.

Letöltés

A könnyű elérhetőség miatt összeszedtem az alkalmazások legfontosabb hivatkozásait. Mindhárom elérhető Google Playből és F-Droidból is, viszont az ICSx⁵ és a DAVx⁵ a Play Áruházban fizetős, a cikk írásának pillanatában az előbbi 699 Ft, utóbbi pedig 1 790 Ft.

Etar Etar az F-Droidon Etar a Google Playen
ICSx⁵ ICSx⁵ az F-Droidon ICSx⁵ a Google Playen
DAVx⁵ DAVx⁵ az F-Droidon DAVx⁵ a Google Playen

Jogi információk: A „Get it on F-Droid” jelvény CC BY-SA 3.0 licenc alatt érhető el. A Google Play és a Google Play-logó a Google LLC védjegyei.