Rendkívüli közlemény – Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás, 2017

László Gyaraki, 2016. november 30.

Sajnálattal közöljük, hogy a Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás idén december helyett csak valamikor a jövő év elején, reményeink szerint januárban lesz. Bár a tervezett helyszíntől, az Óbudai Egyetemtől október 10-én pozitív visszajelzést kaptunk a konferenciával kapcsolatban, és ennek ismeretében kezdtünk bele a szervezésbe, azonban a november 23-án általuk átküldött szerződéstervezetében foglaltakat nem tudjuk vállalni, így új helyszínt kell keresnünk a konferenciának. Jelenleg több potenciális helyszínnel is folyamatban vannak az egyeztetések, így reményeink szerint hamarosan be tudjuk jelenteni az új helyet és időpontot.

Az FSF.hu Alapítvány nevében elnézést kérünk a kellemetlenségért, és bízunk benne, hogy minden érdeklődővel találkozunk jövőre az új helyszínen.

Üdvözlettel:
Konferenciaszervező csapat, FSF.hu Alapítvány

Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás – 2016. december 10.

László Gyaraki, 2016. november 26.

obudai_egyetem_cimerkonf2016_logo-200pxAz FSF.hu Alapítvány 2016. december 10-én (szombaton) ismét megrendezi a Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítást, melynek helyszíne az Óbudai Egyetem (1034 Budapest, Bécsi út 96./b) lesz.

A konferencián több értékes ajándék is gazdára talál majd. Érdemes időben érkezni, hiszen a megnyitó rögtön sorsolással kezdődik: két szerencsés nyertes a közönségből együtt ebédelhet a konferencia előadóival. A konferencia végén pedig szokásos módon kisorsolásra kerül jó pár konferencia póló, valamint egy hivatalos Raspberry Pi 3 kezdőcsomag is (Raspberry Pi 3 Model B, hivatalos 8GB NOOBS SD card, hivatalos Raspberry PI Ház málna/fehér színben, hivatalos 5.1V 2.5A multi-region tápegység, hivatalos 1m HDMI kábel, hivatalos USB optikai egér és billentyűzet, egy példány az Adventures in Raspberry Pi Foundation Edition könyvből). A sorsoláson való részvételhez csak annyit kell tenni, hogy részt vesz a teljes konferencián, majd az utolsó előadás után leadja a szavazatát az általa legjobbnak ítélt előadóra.

Természetesen nem csak az ajándékok miatt érdemes ellátogatni a konferenciára, hiszen az egész napos programot kínáló rendezvényen három szekcióban hallgathatnak érdekes szakmai előadásokat. Az előadásokkal párhuzamosan pedig az egyetem aulájában szabad szoftveres civil szervezetek és a konferenciát támogató cégek kiállítói asztalainál tovább folytatódhat a beszélgetés és a tapasztalatcsere.

A rendezvény ingyenes, de egy rövid regisztráció szükséges a rendezvény honlapján: http://konf.fsf.hu/

Ezúton köszönjük az Óbudai Egyetemnek, hogy kedvező feltételekkel biztosítják a konferencia idejére a helyszínt!

 

Üdvözlettel:
Konferenciaszervező csapat,
FSF.hu Alapítvány

Szabad Szoftver Konferencia – előadói felhívás

László Gyaraki, 2016. november 5.

Az FSF.hu Alapítvány örömmel jelenti be, hogy 2016. december 10-én ismét megrendezi a Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás elnevezésű rendezvényt. Az eseménynek ismét az Óbudai Egyetem (Budapest III. kerület, Bécsi út 96/B) ad otthont.

A konferenciára várjuk előadók jelentkezését. Amennyiben szeretne előadással megjelenni a konferencián, kérem, legkésőbb 2016. november 18. éjfélig jelezze ezt a http://konf.fsf.hu/2016/eloadoknak oldalon található űrlapon keresztül.

A jelentkezők közül a szakmai zsűri 2016. november 26. éjfélig választja ki a végleges programba kerülő előadásokat. A döntésről minden jelentkezőt e-mailben is értesítünk.

A konferencia reggel kilenctől délután ötig tart. Három szekcióban párhuzamosan zajlanak majd a szakmai előadások, az aulában szabad szoftverekkel és szabad kultúrával kapcsolatos kiállítás lesz. A konferencián a részvétel a látogatók számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Üdvözlettel,
FSF.hu Alapítvány,
konferenciaszervező csapat

Elérhetők a LOK 2016 konferencia videói

Kelemen Gábor, 2016. november 5.

Felkerültek a múlt hét végén megtartott Linux az oktatásban 2016 konferencián készült előadásvideók:

Varga Péter: Érettségi feladatok megoldása Python nyelven

Gödöny Péter: Az új Ubuntu érettségi remix az új komplex szakmai ágazati érettségi tükrében

Jónás Katalin: Az új komplex szakmai ágazati érettségi

Torma László: Reszponzív weboldalak flexbox használatával

Rákosi Gergely: Fedora az oktatásban

Elérhetők a 14. Open Source Budapest Meetup videói

Kelemen Gábor, 2016. október 14.

A keddi meetupon készült videók:

Úr Balázs: OpenWRT, azaz hogyan kerül Linux a routerre

Hammer Attila: BeLin, a beszélő Linux (1. rész)

Hammer Attila: BeLin, a beszélő Linux (2. rész)

Meskó Balázs: Licencek csapdájában (1. rész)

Meskó Balázs: Licencek csapdájában (2. rész)

Köszönöm az előadóknak és a résztvevőknek is, találkozunk két hónap múlva!

LOK 2016

László Gyaraki, 2016. október 10.

Az FSF.hu Alapítvány 2016. október 29-én ismét megrendezi a Linux az Oktatásban Konferenciát. A rendezvény látogatása ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a rendezvény weboldalán lehet.

Előzetes program:

Workshop
Kisantal Tibor: Inkscape
Mahler-Lakó Viktória: LibreLogo kezdőknek
Mahler-Lakó Viktória: LibreLogo és a rendezési algoritmusok
Torma László: Reszponzív weboldalak flexbox használatával

Előadások
Varga Péter: Érettségi feladatok megoldása Python nyelven
Gödöny Péter: Az új Ubuntu érettségi remix a szakgimnáziumi új érettségi tükrében
Az új szakgimnáziumi érettségi Linuxos vonatkozásai
Novell előadója: A Novell HUEDU program

További információk találhatók a honlapon.

Mindenkit szeretettel várunk.

LibreOffice konferencia 2016

Kelemen Gábor, 2016. szeptember 21.

Idén is volt LibreOffice konferencia, és ha már a szomszédban van, elmentem okosodni.
Múlt hét előtti szerdán kezdődött, most néhány érdekesebb előadásból kiemelem a számomra érdekes, fontos részeket, a menet közben gyártott jegyzeteim alapján.

Az első nap a marketinges előadásokat ültem végig, az első téma az újságírókkal való kommunikáció, azaz hogyan lehet őket rávenni, hogy írjanak a termékről. Ezt a TDF egyik új, marketinges alkalmazottja tartotta, aki az újságírásból nyergelt át a másik oldalra.
• Utána kell nézni, mit írtak eddig, olyan fókuszú dolgokat kell nekik kiemelni.
• Röviden kell összefoglalni, mit akarunk mondani nekik, miért érdekes épp most a termék.
• Zsargon nem kell, hasznos dolgokat kiemelni, buzzword tilos. Használható: impressive, remarkable, market-leading, feature-rich.
• Egyszer rá lehet kérdezni, hogy megkapta-e az e-mailt, ha nem írt semmit. Nézzük meg, mit írt. Hibákat civilizált hangnemben javítsuk.

Marketingstratégiákról is volt szó, ez már a konkrét bevezetésekhez szól, és leginkább az egyes szervezetek felé való kommunikációról:
A változással szembeni ellenállás az elsődleges probléma. Meg kell tervezni a projektet, és akkor nem lesz ilyen jellegű komoly gond, ha lehet számítani a változásra.
• Kommunikálni kell a bevezetést, mielőtt megtörténik
• Szabad szoftver előnyeit kommunikálni, az áron kívül. Például: Nagyon sokan használják, és a minőség javulását várják, elterjedésének növekedését.
• Ki áll mögötte? A TDF! Német alapítvány, választott bizottságok irányítják, szabályok vannak a minőségbiztosításra is -> megbízható társaság.
• Nem csak a szoftvert kell lecserélni, a gondolkodásmódot is. Ez oktatást jelent, interoperabilitási és újrafelhasználási szempontból jobb dokumentum(sablon)ok készítését.
• Menetrendet kell készíteni, és közzétenni a szervezeten belül.
• Nyílt szabványok használata fontos. Az ODF azért jó, mert interoperabilis (bár szerintem inkább intraoperabilis, főleg ha a másik szoftver nem implementál egyes szabványrészleteket).
• Használjuk a Coverity scant. Ez biztonságosabbá teszi, a projektet az amerikai kormány is támogatta. Ezzel is a bizalom erősíthető, hiszen a vizsgálat eredménye és a javítások ténye ellenőrizhető, nyilvános adat.
• Előző miatt is kevesebb CVE van LO-ban, mint MSO-ban.
LTS verziót érdemes venni nagyobb szervezeteknél, ahol fontos az állandóság.
• Oktatás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Szintén érdekes előadás volt ezen a napon a “Nők az LO-ban” című, ahol a más projektekből is ismert problémáról volt szó:
• Arányuk 3% fejlesztők közt, 10% a tagok közt.
• Ez kevés, jobb lenne a termék, az elfogadottsága, kliensek száma is.
• Megoldás: a bizonytalansági probléma megoldható outreach programokkal, női példaképekkel/mentorokkal, folyamatos extra figyelemben részesítéssel. Maguktól nem jönnek, kifejezetten keresni kell őket. Hobbiszinten nem várható a felbukkanásuk a „második műszak” miatt. Megoldási ötlet: alkalmazottként előnyben kell részesíteni a nőket, erre az előadó mutatott is példa álláshirdetést.
• A konferenciák, találkozók alapvetően nem családbarát események. De vannak jó példák, amik átvehetők.
• A hacker kultúra úgy általában nem elég barátságos ebből a szempontból, ezt csak lassan lehet megváltoztatni.

Este meglátogattuk a konferenciát szervező brnói Red Hat irodát, és a társaság erre fogékony része egész estés hackelést végzett, amit csak a konnektorok (és a pizzák) véges száma tudott korlátozni.

Csütörtök volt a legérdekesebb nap, ekkor volt szó a migrációs tapasztalatokról.
Kezdetnek azonban egy érdekes interoperabilitási előadásra futottam be, egy müncheni fejlesztő amiatt panaszkodott, hogy amit a felhasználók hibának észlelnek, az a fejlesztők szerint normális viselkedés – elvégre ki várja el, hogy egy C:\ kezdetű fájlhivatkozás működjön Linuxon? Érdekes volt, mert az ördög itt is a részletekben rejlik, és bemutatta, hogy a Bugzillán (vagy gerriten) keresztüli kommunikációnak hol vannak a határai. Remélem, sikerült személyesen átlépni ezeket, meglátjuk.

Vissza a migrációra, egy energikus előadás jött Nantes-ból, „Hogyan lehet rávenni a közreműködésre a szervezeteket?” címmel.
Ez egy elég nagy francia város, 5000 felhasználó, tavaly áprilisban fejezték be a migrációt.
Probléma: a migrációra van igény, de közreműködésre nincs. Címszavakban:
A pénzügyes embert kell meggyőzni.
• 1,6M €-t spóroltak, ismétlődő megtakarítás
• Minél tovább maradunk LO-n, annál többet spórolunk
• Növeli a felhasználók számát (szervezeten belül).
• Megvédi a migráció ROI-ját -> ezért kell közreműködni.
• Önmagát erősíti

Problémák:
• A közbeszerzési folyamat zárt forrásra van kitalálva
• Ha nem értünk hozzá, hogy tudjuk, ki a jó beszállító?

Figyelemre méltó momentum volt, hogy itt erősen kikényszerítették a váltást, idővel letörölték az MS Office-t, és kifelé is elkezdtek ODF-eket küldözgetni.

Következő előadás a LibreDifesa projektről szólt, ez az olasz hadsereg migrációs projektje. Címszavakban:
• 120k gép, 28M € spórolás 4 év alatt
• ODF formátumot vezetnek be
• Okok: a pénznek máshol is van helye, pl képzés, testreszabás, folyamatok átszabása
• ODF, hosszú távú megőrzésre
• Az olasz jog előírja, hogy próbáljanak szabad szoftvert használni (csak nem mindenki tartja be).
• Szállítófüggés megszüntetése

A TDF hozzájárulása ebben:
• a migrációs protokoll alkalmazása, képzések a felső vezetésnek, kommunikációs dokumentumok készítése, meglévő belső képzők képzése, mentorálás új képzőknek.
• e-learning a különbségekről, szabadon elérhető
• belső kommunikáció támogatása információs doksikkal
• külső kommunikáció a sajtóval, konferenciákon előadás
• migráló közigazgatásokból hálózat szervezése, ismeretek megosztása

5 fontos kérdés és válasz, amik a projekt során felmerültek:

 1. Ez időpazarlás!
 2. ∘ Képzést kaptok, jobbak lesznek, kevesebb támogatást kell kérni
  ∘ Belső folyamatok áttekintése
  ∘ Jobb dokumentumok állnak elő

 3. Több támogatási kérés lesz!
 4. ∘ Nem lett

 5. Doksikat át kell nézni!
 6. ∘ Igen, de csak kis részét.

 7. Panaszkodás lesz!
 8. ∘ Felhasználók 10%-a csak.

 9. Kapunk támogatást?
 10. ∘ Van közösség.
  ∘ Vannak cégek.

Újból Nantes-é lett a pódium, ezúttal a projekt tapasztalatai alapján kaptunk visszajelzéseket.
• Lényeg: migráció = változáskezelés!!!
• A felhasználó nem örül a változásnak.
• A felhasználó teszi meg a változást, csak segíteni tudunk, nem lehet helyette megcsinálni.
• Keményen kell tolni, hogy megtörténjen.

4 állapota volt a projektnek:
• Változás igényének meghatározása

 • Régi az office (2003 volt nekik), le kell cserélni. Ez az állapot úgy 2010-ben állt elő.
 • Lehetőségek:
  ∘ MS upgrade (drága)
  ∘ Felhő (akkoriban rossz volt)
  ∘ LO: olcsóbb, szállítófüggetlenség, nem nehezebb a többinél a változáskezelés a technikai problémák tekintetében
 • Az elavult szoftverek inkompatibilisek a külvilággal, és sebezhetők is

• Előkészítés és tervezés

 • A migrációt automatizálni, szabványosítani kell
 • Támogatást megszervezni, minél kevesebb probléma jön, annál jobb
 • Kommunikáció előkészítése
 • Kockázatok és lehetőségek, különféle szereplőknek
 • ‣ Felhasználói felmérés: otthon használ-e LO-t, szerinte használható-e munkára? Szerintük zömmel: igen!
 • ‣ Külső doksik módosítása: mennyiszer csinálod, milyen céllal? A többség nem csinál ilyet, RW módban!
 • ‣ Kísérletezés: önkéntesek toborzása, használják a napi munkára.
 • Képzés kell
 • Dokumentum konverzió kell
 • ‣ Probléma: Zárt szoftverek MSO-függése
 • Teljesítmény
 • Makrók – 2% használja

• Megvalósítás

 • kommunikáció: elmondták, mi fog történni, a reakciókra megmutatták, hogy DE, működik.
 • Automata migráció: osztályonként történt a migráció, előtte felmérés. Mit használsz zárt a Office-függő alkalmazásokból? Mire használod? Hogyan van beállítva a géped? A konfiguráció automatikusan megtörtént adott napon.
 • Támogatás
 • Mindenkit migráltak, a régi szoftvert eltávolították.
 • ODF használata, LO-ra kényszerítés a többiek felé
 • Visszajelzés gyűjtése, 50 felhasználónként egy támogató. Visszajelzést megmutatták a vezetésnek.
 • Kommunikáció gyakran.
 • Ha egy külső program MS-függő: az árba az MS szoftvert is beleszámolva sokkal drágább. A számítás megváltoztatása óta nem nagyon ajánlanak ilyet a külső partnerek!
 • Külső dokumentumok: korlátozzák, a felhasználók képzésének része az ODF küldés és kérés

• Fenntartás
(erről nem jegyzeteltem)

Következő előadónk Tajvanról jött, és az ottani fejleményekről számolt be.

Tavaly már volt szó egy megye közigazgatásának sikeres migrációjáról, megírta az újság is.
Jelentette a főnökségnek, akik a helyi hivatalokhoz fordultak: hogyan migrálnátok ODF-re. Tehát nem az volt a kérdés, hogy akarjátok-e :).
Azóta további megyék migráltak: 4 másik teljesen, részlegesen 2 megye.
Minisztériumok közül 3 teljesen, 2 részben migrált, 2 érdeklődik.

Kommunikáció: 3 szempontot hangsúlyoznak az ODF-ről:
• OOXML vs ODF mint szabvány:
∘ MSO 2013+ nem fut XP-n. Még mindig sok gépen Windows XP-t használnak, és az MS Office újabb verziói ezt már nem támogatják. Így a rendszert is frissíteni kellene, ami növeli a költségigényt.
∘ A többi MSO verziót is egységesíteni kellene
∘ Mi van, ha jön új verzió: megvesszük? Mi van, ha árat emelnek?

További érvek, problémák, megoldások:
• Mi lenne, ha egy olyan formátumot használnak, ami egyetlen cégtől függ? A cég bármikor megváltoztathatja.
• a svéd közbeszerzési szervezet 46 nyílt szabványt javasol, OOXML-t nem.
• Problémákkal való szembesülés: idézz fel kellemes emlékeket a korábban használt szoftverekről… az összeomlásokról, kék halálokról. Mit teszel? Újraindítod, újratelepíted, de nem menekülsz el. A LibreOffice-t is így kell megközelíteni!
• Intézmények közti ODF küldés: MSO-val készített ODF “rossz”, ne használják. Ezzel is motiválják a többieket a váltásra.
∘ Jövőbeli terv: Egységesítik azt az LO verziót, amit mindenki használ, valamiféle LTS verziót szeretnének.
Probléma: Hamarosan az LO is dobhatja az XP támogatását, de az LTS verziót még az ezt megelőzőre építik.

Volt még egy érdekes előadás, de nem a migráció témájában. Az ODF változáskövetés újratervezéséről szólt, amivel jelenleg vannak tervezési problémák, ezek miatt nem is implementálták minden jelentősebb ODF-előállításra képes szoftverben. Ez interoperabilitási gondokat okoz.
• A változások nincsenek definiálva ODF szinten
• Definiálni kellene a változásokat, ne legyen XML diff zaj, atomi változások kellenének
• Probléma: nincs egyetértés a projekten belül arról, hogy hogyan kellene továbbfejleszteni a jelenlegi ODF
• Referencia implementáció: félig készült el GSoC-ban.

Nekem úgy tűnik, hogy ebből nem lesz nagy reform egyelőre.

A nap leghosszabb hivatalos programja az OSBA munkacsoport nyilvános interoperabilitási ülése volt. Zömmel itt arról volt szó, hogy milyen irányba kellene a felhő alapú LO-t fejleszteni, mire lenne igény. Sikerült megfogalmazni egy viszonylag rövid funkciólistát, amelynek kifejlesztésében az OSBA talán szerepet tud vállalni. Másik kérdés volt a külső programok Office-függése, mekkora igény van arra, hogy ezek esetén kiváltható legyen valahogy az MS Office. Ebben nem sikerült kitalálni, hogy merre van előre. Harmadik téma a tényleges interoperabilitási helyzet kibeszélése volt, csak röviden, hogy ki hogyan oldja meg / kerüli meg a kérdést. Pont ezt a részt vártam a legjobban, mert az OSBA-nak van már múltja a hasonlók közös megoldásában, de idáig nem jutottunk el.

Utolsó előadáson Tímár András mesélte el, hogy hogyan lehet csoportházirenddel felügyelni a céges LO telepítést, illetve milyen módon lehet ezt máshol is megvalósítani. Ez számomra nagyon tanulságos volt, sokkal jobban megértettem pár dolgot.

A pénteki napon is volt néhány emlékezetes előadás, az első arról szólt, hogy hogyan oldották meg Münchenben az egyedi kiegészítők felhasználói szintű telepítését a LiMuX munkaállomásokon. A probléma az volt, hogy egyes felhasználóknak szükségük van bizonyos helyi érdekű kiegészítőkre a munkájukhoz, viszont ha más ül le a géphez, ő már ne láthassa ezeket feltétel nélkül. Néhány okosan – bejelentkezéskor, ideiglenes könyvtárakba – létrehozott szimbolikus link volt a megoldás.

Ezután volt még a GSoC student panel nevű előadás, ahol az idei sikeres GSoC-projekteket mutatták be a konferenciára eljutó diákok, köztük Bunth Tamás (Wastack), aki Firebird adatbázismotort hegesztett a Base alá. Jelenleg az egyedi HSQLDB az alapértelmezett, de ennek számos hátránya van, például hogy Java-ban van írva, és nincs aki fejlessze. Hosszabb távon ez kiváltható lehet a Firebirddel.
A többi előadás is érdekes volt, a felhasználói felület átszabása például remekül halad, viszont az imodzsi eszköztár megalkotását kissé haszontalannak érzem :).

Egy előadás a migrációs protokollal foglalkozott. Ez alapvetően azt dokumentálja, hogy hogyan érdemes egy LibreOffice-ra váltást lefolytatni, de a dokumentum viszonylag ismeretlen. Ennek népszerűsítésére elmesélték, hogy nagyjából mire gondoltak, hogyan változtatták az aktuális projektek (főleg a LibreDifesa) tapasztalataival. Néhány fő pontja az előadásnak:

 • Kell migrációs csapat
 • Kell kommunikáció.
 • Pilot nem kell (az a végtelenségig tud nyúlni), helyette hatásvizsgálat, de kb ugyanaz. Haszna: a végén döntés lehet az indításról vagy leállításról. Akár vannak hibák hátra, akár nem.
 • Migráció =/= csere
 • Migráció: viselkedés megváltoztatása, folyamatok megváltoztatása. Javítjuk a folyamatokat, ezt kell kommunikálni. Nem rosszul csinálod, hanem úgy, mint mindenki. De lehet jobban!
 • Ellenállásnak különböző típusai vannak, eltérően kell kezelni:
 • Problémák:
  • Technikai: új doksiformátum kezelése, konverzió, interoperabilitás szabályainak megtanulása
  • Emberi probléma: új program tanulása, ellenállás és motiválatlanság, gyanakvás
  • Hamis problémák: ki kell magyarázni (pl: “úgy akarom csinálni, mint eddig” – csak ezt néha technikailag nem lehet.
 • Erősségek:
  Technikai, pénzügyi, folyamatoptimalizálás
 • Kommunikáció: intranet oldal, vezetőket bevonni, kockákat kiképezni, képzés is része.
 • Külső kommunikáció: nehezebb leállítani a projektet, ha van róla már újságcikk. 🙂
 • Képzési protokollt is érdemes követni (ez lényegében egy részletes képzési tematika).
 • Elhangzott pár hasznos meglátás, érdemes lesz a videót, ha elérhető lesz, újranézni.

  Az utolsó érdekesebb szekció a villám előadásoké volt. Az egyik előadó a Thunderbird közösség vezetője volt, aki felajánlotta, hogy a Mozillánál elhanyagolt Thunderbird projekt beköltözne a Document Foundation szervezete alá, az adminisztratív és marketing területek egyesítése miatt, illetve azért is, mert azonos a célközönség, és a két projekt a munka egyesítésével relevánsabbá válhatna.
  Hurrá-hurrá, erre csak ezt tudom mondani.
  Szerencsére a következő, záró szekcióban valaki rákérdezett a Board tagjaira, akik nem zárkóztak el a Thunderbird befogadásától, de persze még alaposan meg kell rágni a kérdést.

  A záró szekcióban megtudtuk, hogy a következő LibreOffice konferencia Rómában lesz, ahol nemrég született döntés a város migrációjáról. Én biztos ott leszek :).

  Képek a konferenciáról a Document Foundation blogján.

Ünnepelj az FSF.hu Alapítvánnyal a rendszergazdák világnapján!

László Gyaraki, 2016. július 7.

Csatlakozz hozzánk és ünnepeld velünk a rendszergazdák világnapját! A HWSW idén is megrendezi a SYSADMINDAY-t, ezúttal július 22-én várnak benneteket a Millenáris Parkban.

A korábbi évekhez hasonlóan az FSF.hu Alapítvány aktivistái most is jelen lesznek, sőt ajándékokat is viszünk magunkkal, amikért izgalmas játékon keresztül lehet megnyerni.

SYSADMINDAY2015

A SYSADMINDAY péntek délután kezdődik, és egyszerre tartogat szakmai és szórakoztató tartalmat az érdeklődőknek. Sőt: a kettő konkrétan találkozik, elvégre a műfaj egyetlen informatikusa, Felméri Péter tartja az eseményen már-már hagyománynak számító stand-up előadást.

A részletes programot a SYSADMINDAY weboldalán találod meg, itt lehet regisztrálni is. Találkozunk július 22-én!

Üdvözlettel:
az FSF.hu Alapítvány aktivistái

Elérhetők a 12. Open Source Budapest Meetup videói

Kelemen Gábor, 2016. június 21.

A múlt heti meetupon készült videók:

Gyaraki László: Magyar internetrádió-lista integrálása szabad szoftverekbe

Úr Balázs: Szabad szoftverek és KKV-k

Kocsis Tamás: ZeroNet

Kolesár András: JOSM fejlesztés

Köszönöm az előadóknak és a résztvevőknek is, találkozunk két hónap múlva!

12. Open Source Budapest meetup

Úr Balázs, 2016. június 13.

Az FSF.hu Alapítvány és a magyar Mozilla közösség ismét meetupot szervez a szabad szoftverekről. Célunk a nyílt forrású szoftverek használata mellett az azok fejlesztésében való részvétel népszerűsítése. Ezen kívül ez a meetup találkozási lehetőséget biztosít a nyílt forrású szoftvereket használó fejlesztőknek és felhasználóknak. Akinek kedve van, az itt sörözhet és beszélgethet az FSF.hu Alapítvány és a magyar Mozilla közösség képviselőivel.

A legutóbbi meetup előadásairól készült felvétel itt nézhető meg.

A meetup programja

18:00 – Kapunyitás, kötetlen csevegés

18:30 – Előadások:

 • Gyaraki László: Magyar internetrádió-lista integrálása szabad szoftverekbe
  Magyarországi földfelszíni sugárzású rádiók online hallgatása ma már nem olyan különleges dolog, hiszen a legtöbb rádiónak van saját honlapja, ahol a beépített webrádión keresztül hallgatható az élő adás. Emellett vannak üzleti alapokra épülő weblapok, akik különböző szolgáltatások keretein belül szintén böngészőn keresztüli rádiózást kínálnak. A Radio Tray program és az Ubuntu Magyar ISO megjelenésével viszont kezdetét vette egy folyamatosan karbantartott stream-adatbázis, amit bárki szabadon szerkeszthet és betölthet kedvenc zenelejátszó programjába. Az adatbázis munkálatairól és az elérhetőségről szól az előadás.

 • Úr Balázs: Szabad szoftverek és KKV-k
  Informatikára mindenkinek szüksége van, nincsenek ezzel másként a kis- és középvállalkozások sem. Nem kell azonban egyből a kereskedelmi forgalomban kapható szoftverekhez nyúlni – és végképp nem illegálisan használni azokat – ha van szabad, nyílt forrású alternatíva. Az előadásomban be fogok mutatni egy kitalált kisvállalkozást, amely informatikai hátterét teljes egészen szabad szoftverekkel valósítom meg a weboldal elkészítésétől kezdve egészen a napi feladatok ellátásáig.


 • Kolesár András: JOSM fejlesztés
  Az OpenStreetMap nem csupán adat, hanem szoftverkörnyezet is. Messze nem tartana itt az adat, ha nem készültek volna bárki által, szabadon és ingyen felhasználható eszközök az adatok szerkesztésére, feldolgozására, megjelenítésére. Az eszközök pedig nem lennének ilyen fejlettek, ha nem tették volna közzé a forráskódot szabad licenc alatt, hogy bárki kiegészíthesse, továbbfejleszthesse. Előadásomban bemutatom, hogyan bővítettem a Java OpenStreetMap Editort különféle funkciókkal a gyorsabb és pontosabb szerkesztés érdekében. Megosztom tapasztalataimat arról, hogyan fogadta a nemzetközi fejlesztői közösség a beküldött változtatásokat.

Időpont és hely

Az esemény helye: Józsefvárosi Református Egyházközség gyülekezeti terme
Cím: 1085 Budapest, Salétrom utca 5.
Ideje: 2016. június 14. 18:00.
A belépés ingyenes, de kérjük, hogy regisztrálással jelezd a meetup.com-on ha jössz.

Fontos! A kapu 18:00-18:30 között van nyitva, ha utána érkezel, akkor telefonálnod kell a bejutáshoz!

Mindenkit szívesen látunk!

Jelentkezz előadónak

 • Fejlesztesz valamit, vagy akár csak van egy ötleted, amibe másnak is érdemes lenne beszállni?
 • A cégetek szabad szoftvert használ a LAMP szervernél izgalmasabb feladatra?
 • A szabadon elérhető tudás megváltoztatta az életed?
 • Találtál egy menőbb Emacs billentyűkombinációt a C-x M-c M-butterfly-nál?

Meséld el 10 percben! Írd meg előadásötleted – és hogy melyik páros hónap második keddjén érsz rá – az opensourcebudapest kukac gmail com címre!