Blog


# Naptárkezelés szabad szoftverekkel

Szerző: Meskó Balázs, 2021. 01. 16.

Mostanában elhatároztam, hogy jobban rendet teszek a naptáraim és a névjegyeim közt. A kiindulópont az adatok terén a következő volt:

Ezeket szeretném külön, de mégis egy helyen tudni. A Nextcloud és a Mailbox CardDAV-ot és CalDAV-ot használ, a GetTogether pedig ICS/iCalendar naptárakat biztosít.

Thunderbird

A számítógépeimen Thunderbirdöt használok, így természetes volt az igény, hogy abban szeretném tárolni az információkat. Az iCalendar naptárakat szépen kezeli, ezeket minden további nélkül fel tudtam venni. A CalDAV naptárakat is be lehet állítani, de ahogy láttam alapból nem támogatja a CardDAV-ot, így erre mindenképp más megoldást kell kereseni.

A megoldás után keresve rátaláltam a Nexcloud dokumentációjára, amely a TbSync kiegészítőt javasolta, illetve az ehhez tartozó CalDAV/CardDAV-szolgáltatót.

Feltelepítettem ezeket, és igen gyorsan be tudtam állítani a szinkronizálást, az automatikus felfedezésnek köszönhetően pillanatokon belül kész is voltam, és látszottak a naptárak és a névjegyek. Az időszakos szinkronizálást is beállítja a kiegészítő, így kész is vagyunk.

Android

Az okostelefonommal eddig egyiket sem szinkronizáltam, így itt számomra lényegében zöldmezős projekt volt. Alapvetően szerettem volna az F-Droidban elérhető szoftverekkel megoldani a dolgot, és ezt szerencsére kompromisszumok nélkül sikerült megtenni.

A naptár és névjegykezelés része az Android alapvető része (egy okostelefonokra szánt operációs rendszeren ez aligha meglepő), így némileg más a szemlélet szoftveres oldalon is. Az Etar naptárprogram, amire végül a választásom esett, alapvetően a rendszerbe regisztrált naptárokat használja, maga nem képes távoli naptárakat kezelni (és ez nem is célja). Ez szerencsére valójában nem probléma, mert jól kiegészíthető két másik alkalmazással, ezek az ICSx⁵ és a DAVx⁵. Mindhárom alkalmazás GPLv3 licenc alatt közzétett szabad szoftver.

A nevükből ki is található hogy mire valók, az ICSx⁵ szinkronizálja az iCalendar naptárokat, a DAVx⁵ pedig a CalDAV naptárakat és a CardDAV névjegyeket.

Naptárak hozzáadása az ICSx⁵-ben

A GetTogether minden egyes csapathoz iCalendar naptárat biztosít, egyszerűen ki kell nyernünk a hivatkozást a csapat kezdőoldaláról. A miénk így néz ki:

FSF.hu GetTogether csapat

Asztali böngészőben a helyi menüből, mobilböngészőben hosszú koppintásra érhető el a hivatkozás másolása. Egyszerűen be kell másolni az ICSx⁵ URL mezőjébe.

ICSx⁵ – Hozzáadás ICSx⁵ – Lista

Felvettem a saját csoportjaim naptárát, majd beállítottam hozzá egy megkülönböztető színt. Ezzel be is kerültek a rendszerbe a naptárak, ahogy azt majd a későbbiekben látni fogjuk.

Naptárak hozzáadása a DAVx⁵-ben

A CalDAV/CardDav fiókok hozzáadása egy fokkal macerásabb, mert hitelesítést igényelnek. A Nextcloud fiókat simán hozzá tudtam adni az e-mail-címem és a jelszavam megadásával, a mailboxos.org-fiókomnál viszont ez nem működött, itt meg kellett néznem a szolgáltatómnál, hogy milyen címet kell megadni.

DAVx⁵ – Hozzáadás DAVx⁵ – Beállítások DAVx⁵ – Lista

Mindenesetre ez is gyorsan sikerült. A CalDAV esetén egyesével szabályozhatjuk, hogy mely naptárakat akarjuk szinkronizálni, és melyeket nem, illetve csak olvashatóvá tehetjük a naptárakat, ha szerkeszteni nem szeretnénk. Alapbeállításban még a színeket is átveszi a Nextcloudtól, így azzal sem volt külön teendőm.

A végeredmény, naptárak az Etarban

Mindezekkel végezve négy naptár lett hozzáadva a rendszerhez, melyet láthatunk is az Etar Beállítások oldalán. A CalDAV-naptárak a megfelelő fióknevekkel szerepelnek, míg az iCalendar-naptárak egy általános Naptárfeliratkozások listában jelennek meg.

Etar – Beállítások Etar – Naptár

Maga a naptáralkalmazás egyébként nagyon egyszerű, de tudja mindazt, amire szükségem van. A projekt egyébként a gyári AOSP naptárra épül.

Letöltés

A könnyű elérhetőség miatt összeszedtem az alkalmazások legfontosabb hivatkozásait. Mindhárom elérhető Google Playből és F-Droidból is, viszont az ICSx⁵ és a DAVx⁵ a Play Áruházban fizetős, a cikk írásának pillanatában az előbbi 699 Ft, utóbbi pedig 1 790 Ft.

Etar Etar az F-Droidon Etar a Google Playen
ICSx⁵ ICSx⁵ az F-Droidon ICSx⁵ a Google Playen
DAVx⁵ DAVx⁵ az F-Droidon DAVx⁵ a Google Playen

Jogi információk: A „Get it on F-Droid” jelvény CC BY-SA 3.0 licenc alatt érhető el. A Google Play és a Google Play-logó a Google LLC védjegyei.


# Ubuntu.hu költöztetés – szakembert keresünk

Szerző: Meskó Balázs, 2020. 08. 31.

Még májusban állapítottuk meg, hogy szükséges az ubuntu.hu megújítása, és azt a megoldást választottuk, hogy a jelenlegi Drupal-alapú weboldal nagy részét statikus oldalgenerálóra cseréljük, a fórumot pedig átköltöztetjük egy saját Discourse példányra. A fórum Discourse-ra történő költöztetését szakember segítségével szeretnénk meglépni, így most felhívást teszünk, hogy erre ajánlatokat várunk. A költöztetés és az ajánlatkérés legfontosabb részleteiről ebből a PDF-fájlból tájékozódhattok:

Ajánlatkérés letöltése

Az ajánlatokat 2020. szeptember 30-ig várjuk az ajanlat2020 (kukac) fsf (pont) hu címre. Az esetleges felmerülő kérdéseket is elsősorban ide várjuk.


# SysAdminDay 2020

Szerző: Meskó Balázs, 2020. 07. 15.

Idén is részt veszünk a HWSW szervezésében megrendezett SysAdminDayen. Az esemény július 17.-én, 14:15-kor kezdődik, az óbudai Budapest Gardenben. A standunk mellett a szokásos nyereményjátékunkkal is készülünk, idén számos egyedi bögrét sorsolunk ki, illetve fődíjként egy Kindle PaperWhite is gazdára talál.

Csatlakozzatok ti is, beszélgessünk, és igyunk egy sört a rendszergazdák egészségére :-)

„Éljetek szabadon, használjatok szabad szoftvert!”

Regisztráció és további részletek


# GNOME 3.22

Szerző: Meskó Balázs, 2019. 03. 14.

Megjelent a GNOME asztali környezet legújabb, 3.32-es verziója, amely az FSF.hu Alapítvány aktivistáinak köszönhetően teljesen lefordított, magyar felülettel érkezik. A kiadás részletei elolvashatóak a kiadási bejelentésben: https://help.gnome.org/misc/release-notes/3.32/


# Szabad Szoftver Konferencia 2018

Szerző: Meskó Balázs, 2018. 04. 26.

Elindult a regisztráció az idei Szabad Szoftver Konferenciára, amelyre 2018. május 12-én kerül sor az ELTE Lágymányosi Campusának Északi épületében. A konferencián négy szekcióban párhuzamosan zajlanak majd az előadások. Az előadások leírása megtalálható a konferencia honlapján. Több szabad szoftveres közösség és támogatóink (Andrews, Novell, Rackforest, Serverside, NISZ) is készülnek kiállítói asztallal, így az előadások közötti szünetekben sem maradtok program nélkül. Idén is készülünk értékes nyereményekkel, sorsolunk pólókat, és díjazzuk a konferencia legjobb előadóját.

A konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További információk és regisztráció a konferencia honlapján (https://konf.fsf.hu).


# V. OpenScope nap

Szerző: Kelemen Gábor, 2018. 03. 12.

Az OpenScope esték az FSF.hu alapítvány honosítással foglalkozó eseménysorozata. Az eseményre egyaránt várjuk a tapasztalt fordítókat, és a teljesen kezdőket is. Mindenki megtalálja a neki való feladatot, csatlakozzatok bátran!

Az ötödik este rendhagyó lesz: egész napos eseményként inkább nappal, mint este. 2018. március 15.-én, 10:00-tól 18:00-ig tartjuk online, a Telegram csoportunkban. Aktuális témánk az Ubuntu Bionic, amely az Ubuntu soron következő hosszú távon támogatott verziója. A feladat az Ubuntu-specifikus modulok fordításainak frissítése lesz. Gyertek, és kapcsolódjatok be a munkánkba.

A részvételhez a következő helyen értek el minket:

Ott találkozunk!


# IV. OpenScope este

Szerző: Meskó Balázs, 2018. 02. 26.

Az OpenScope esték az FSF.hu alapítvány honosítással foglalkozó eseménysorozata. Az eseményre egyaránt várjuk a tapasztalt fordítókat, és a teljesen kezdőket is. Mindenki megtalálja a neki való feladatot, csatlakozzatok bátran!

A negyedik este 2018. március 1.-jén lesz, 18:00-kor, a magyar Mozilla közösség jóvoltából a D18 Irodaházban. Aktuális témánk a Transportr androidos alkalmazás, amely egy szabad tömegközlekedési alkalmazás. Érdekesség lesz, hogy a szoftver fordítása mellett itt a honosítási folyamat része a magyarországi tömegközlekedési adatok betöltése is a szoftverbe. Gyertek, és kapcsolódjatok be a munkánkba.

A rendezvény pontos helyszíne: 1066 Budapest, Dessewffy utca 18-20.

Bejutás a helyszínen: gyertek be a kávézóba, és a pult mellett baloldalt elhaladva menjetek le a lépcsőn, majd az alagsor vége felé gyertek be a jobb oldalon lévő tárgyalóba. Ha esetleg később érkeznétek, és már zárva a kávézó, akkor hívjátok a +36-20/432-5328-as telefonszámot.

Ha esetleg kérdésetek van, akkor a következő helyeken értek el minket:

Ott találkozunk!

Meskó Balázs, szervező


# 22. Open Source Budapest meetup

Szerző: Úr Balázs, 2018. 02. 14.

Az FSF.hu Alapítvány és a >magyar Mozilla közösség ismét meetupot szervez a szabad szoftverekről. Célunk a nyílt forrású szoftverek használata mellett az azok fejlesztésében való részvétel népszerűsítése. Ezen kívül ez a meetup találkozási lehetőséget biztosít a nyílt forráskódú szoftvereket használó fejlesztőknek és felhasználóknak.

Az eddigi meetupokkal ellentétben most csak egyetlen témáról lesz szó a megszokottnál részletesebb, hosszabb előadással és beszélgetési lehetőséggel. Boskovits Gábor interaktív előadásában betekintést nyerhetsz a GuixSD világába. A GuixSD egy olyan GNU disztribúció, amely teljes mértékben szabad, megbízható és barkácsolható. Bővebb információk a GuixSD weboldalán olvashatók, és természetesen Boskovits Gábor előadásában.

Az előadás után GPG-kulcs aláírást is szervezünk, így ha van GPG-kulcsod, akkor feltétlenül hozd magaddal!

Időpont: 2018. február 20., kedd 17:30-21:00

Helyszín: D18 Irodaház és Kávézó (1066 Budapest, Dessewffy utca 18-20.)

A legutóbbi meetup előadásairól készült felvétel itt nézhető meg: Open Source Budapest YouTube-csatorna

Jelentkezz előadónak!

Meséld el nekünk! Írd meg előadásötleted – és hogy melyik páros hónap második keddjén érsz rá. Jelentkezz a szervezőnél: https://www.urbalazs.hu/


# Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás 2018 – előadói felhívás

Szerző: Meskó Balázs, 2018. 02. 13.

Az FSF.hu Alapítvány 2018. május 12-én (szombaton) ismét megrendezi a Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítást, melynek helyszíne az ELTE Lágymányosi Campusa lesz. A konferenciára várjuk az előadók jelentkezését.

Amennyiben szeretnél előadással megjelenni a konferencián, kérem, legkésőbb 2018. március 2. (péntek) éjfélig jelentkezz a https://konf.fsf.hu/2018/eloadoknak weboldalon található űrlapon keresztül az előadásod rövid leírásának megadásával. Az idei konferencián külön Oktatás szekció is lesz (az elmaradt Linux az Oktatásban Konferencia helyett), így várjuk a szabad szoftverek/szabad tananyagok és oktatás témakörben is előadók jelentkezését.

A jelentkezők közül a szakmai zsűri 2018. március 11. éjfélig választja ki a végleges programba kerülő előadásokat. A döntésről minden jelentkezőt e-mailben is értesítünk.


# II. OpenScope este

Szerző: Meskó Balázs, 2018. 01. 30.

Az OpenScope esték az FSF.hu alapítvány honosítással foglalkozó eseménysorozata. Az eseményre egyaránt várjuk a tapasztalt fordítókat, és a teljesen kezdőket is. Mindenki megtalálja a neki való feladatot, csatlakozzatok bátran!

A második este 2018. február 1.-jén lesz, 18:00-kor, a magyar Mozilla közösség jóvoltából a D18 Irodaházban. Témánk a KDE lesz, melynek aprója egy friss HUP szavazás, mely szerint elég népszerű :) Sajnos a honosítási munkálatokkal jócskán le van maradva, ha más asztali környezetekhez viszonyítjuk. Ha érdekel titeket a KDE honosítása, akkor gyertek, és kapcsolódjatok be a munkánkba. De ha csak maga a honosítási munka érdekel, vagy valamilyen más projekten szeretnél dolgozni, akkor is örömmel várunk.

A rendezvény pontos helyszíne: 1066 Budapest, Dessewffy utca 18-20.

Bejutás a helyszínen: gyertek be a kávézóba, és a pult mellett baloldalt elhaladva menjetek le a lépcsőn, majd az alagsor vége felé gyertek be a jobb oldalon lévő tárgyalóba. Ha esetleg később érkeznétek, és már zárva a kávézó, akkor hívjátok a +36-20/432-5328-as telefonszámot.

Ha esetleg kérdésetek van, akkor a következő helyeken értek el minket:

Ott találkozunk!

Meskó Balázs, szervező